Articolul se referă la temele:

Simple certuri în familie sau violență? 5 diferențe1

Simple certuri în familie sau violență? 5 diferențe

Aflându-ne în situație de violență în familie, deseori avem tendința de a subestima pericolul existent, timp în care primejdia se intensifică și nu poate dispărea de la sine – avertizează psihologul Anastasia Covrova. Aceasta propune 5 criterii, care vă vor ajuta să înțelegeți ce se întâmplă în realitate.

Violența în familie rămână a fi o problemă larg răspândită, inclusiv în țara noastră. Cu toate acestea, unul din factorii care mențin partea vătămată într-o relație de violență, este lipsa sprijinului social, care se bazează pe o multitudine de stereotipuri și neînțelegere a fenomenului de violență propriu-zis. Victima (în majoritatea cazurilor, aceasta e femeia), dacă chiar decide să povestească ce se întâmplă în familia sa, atunci primește de la cei din jur o mulțime de sfaturi și recomandări, care, probabil, ar fi oportune într-o situație de conflict, dar care, de fapt, sunt periculoase în cazul abuzului.

De exemplu, mulți au avut de auzit sau chiar au rostit fraze de genul "în fiecare familie sunt conflicte", "conflictele trebuie soluționate, și nu să renunțați/divorțați", "dacă nu înțelege, înseamnă că nu ai explicat suficient", "pur și simplu nu provoca conflicte și totul va fi bine", "nu-i nimic, vă veți împăca", ba chiar "te bate – înseamnă că te iubește". Și ce dacă ați întreprins o mulțime de încercări de a "discuta și hotărî" situația creată, dar nimic nu aduce rezultate, iar lucrurile stau tot mai rău? "Ați explicat" și oricum ați rămas vinovat (-ă)? Ați încercat să nu "provocați" supărare partenerului, dar nici asta nu merge? "V-ați împăcat", dar pentru foarte puțin timp și cu siguranță nu definitiv? …

În acest caz, probabil, deja nu e vorba de un conflict în familie, ci despre violență, care trebuie și percepută și soluționată prin alte metode. Aflându-ne în situație de violență în familie, deseori avem tendința de a subestima pericolul existent, timp în care primejdia se intensifică și nu poate dispărea de la sine.

Pentru a diferenția un conflict familiar de violență în familie, să analizăm 5 criterii, care ar putea fi utile în clarificarea situației ce se întâmplă de fapt în cadrul familiei.

Criteriul 1: Poziții de rol

Există două aspecte. În primul rând, schimbul de roluri. În situațiile de conflict are loc schimbul de roluri între inculpat și victimă, atunci când partenerii în mod alternativ preiau rolul unul altuia. În cazul violenței în familie, agresorul mereu rămâne agresor, iar victima – victimă, rolurile sunt stabile, rigide și nu se înlocuiesc reciproc.

În al doilea rând, egalitatea de poziții. În situații de conflict, ambii parteneri se simt egali: se contrazic unul cu altul, sunt sau nu sunt de acord, caută compromise sau își apără ferm poziția, dar toate acestea - reieșind din sentimentul de egalitate a fiecărei poziții. În situație de conflict, există dezechilibrul de putere: unul permanent ocupă o poziție ierarhic superioară, de cea a partenerului, unul mereu are mai multă putere și control în relație, decât celălalt.

Criteriul 2: Emoții și sentimente

Evident, în ambele cazuri sunt o mulțime de emoții, inclusiv polare, opuse. Însă, unul dintre cele mai reprezentative procese emoționale, care indică spre violență în familie – anxietatea puternică permanentă și frica în fața partenerului, în special frica de reacția imprevizibilă a acestuia, în fața unei reacții agresive, în fața pericolul pe care îl are un agresor. Victimele violenței în familie descriu acest sentiment aproximativ în felul următor: "Locuiesc ca pe un butoi cu pulbere, încordată aștept sosirea lui, deoarece niciodată nu știu ce poate face, cum va reacționa, ce stare de spirit va avea …". Într-o situație de conflict, frica mai degrabă poate fi legată de pierderea partenerului, cu probabilitatea soluționării nedorite a conflictului și a.ș m.d., dar niciodată nu este permanent și legat de personalitatea celuilalt.

Criteriul 3: Ciclicitate

Conflictul reprezintă ciocnirea obiectivă a intereselor două părți, adică are o anumită problemă reală, înțeleasă de ambii, ce stă la baza contrazicerii. Conflictul, de regulă, are caracterul unui episod separat, izolat, care se încheie odată cu soluționarea contradicției. Și aceasta este o particularitate importantă a conflictului – acesta poate fi soluționat și încheiat.

Violența în familie are caracter ciclic, adică există episoade de probleme ce au loc sistematic, care tins să se producă tot mai des și să fie mai complicat, iar o cauză clară și explicită pentru ambele părți lipsește. Agresorul oferă informații contradictorii, cu care este imposibil să te aliniezi, chiar dacă întreprinzi ceva în acest sens, totodată mereu găsește motive de nemulțumire și acuzații. Partea vătămată nu poate nici înțelege, nici prezice cauza reacției agresorului, deoarece aceleași lucruri generează urmări diferite (”astăzi nu e bine că vorbești, iar mâine - că taci”). Și aceasta ne orientează spre următorul criteriu.

Criteriul 4: Scopul

Conflictul are drept scop soluționarea contradicțiilor și apărarea intereselor proprii.

În cazul violenței în familie, agresorul are un scop ascuns de a prelua puterea asupra partenerului și de a instala control total asupra acestuia. În timpul încercărilor de a afla cauza contradicțiilor, agresorul va evita să ofere un răspuns direct, să dea diferite versiuni și să discute constructiv.

Criteriul 5: Soluția

După cum s-a vorbit anterior, conflictul poate fi soluționat, inclusiv și de parteneri, independent, fără implicarea unei terțe persoane.

Violența în familie, în acest sens, e mult mai periculoasă, aceasta nu se încetează de la sine, nici nu e simplu să fie stopată doar cu efortul părții vătămate. De cele mai multe ori, pentru a ieși din ciclul de violență, victima are nevoie de sprijin juridic și social-psihologic.

Criteriile analizate mai sus, vă vor ajuta să vă orientați, dacă dv. sau persoanele dragi v-ați pomenit într-o situație dificilă a familiei. Este important să rețineți că conflictele sunt absolut normale și firești, acestea apar în familii, printre prieteni și cunoscuți, colegi și, de fapt, peste tot unde sunt oameni. Pe când violența în familie reprezintă intenția de a prelua puterea și controlul de către o singură persoană asupra altora și este o crimă.

Dacă v-ați pomenit în situație de violență în familie și aveți nevoie de susținere în complex, atunci vă puteți adresa la poliție și/sau la unul dintre centrele indicate pe site-ul Coaliției Naționale "Viața fără violență în familie", site: stopviolenta.md.


Anastasia Covrova
Anastasia Covrova

Psiholog clinic practician, doctorantă, ICDP-facilitator (Programul Internațional de Dezvoltare a Copilului), formator calificat "OH-cards". Suport psihologic pentru pacienții bolnavi de cancer și familiile lor, pentru persoanele care au avut de suferit de acte de violență, pacienții cu tulburări de alimentație etc.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Anastasia Covrova — Psiholog Tel.: 0 694 1-41-21 www.b17.ru/kovrova_anastasia

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu