Articolul se referă la temele:

Terapia prin artă — un cadou pentru propriul suflet sau de ce se joacă și desenează adulții?0

Terapia prin artă — un cadou pentru propriul suflet sau de ce se joacă și desenează adulții?
"Periodic ar trebui să luați o pauză, pentru a vă vizita pe sine înșivă."

O. Djordjdi

Lumea adultului, a omului modern este lumea unor limite clare, reguli stricte, obligații, o lume în care "este nevoie" de multe, unde sunt multe gânduri și multe soluții, o lume în care sentimentele ocupă o parte mai puțin însemnată.

În sufletul fiecăruia dintre noi trăiește un pictor, un creator, și acesta nu întotdeauna are loc în viața cotidiană.

În timpul terapiei prin artă se creează acel spațiu unde te poți simți creator — poți lua diferite materiale și crea ceva important pentru sine — să lași o urmă, apoi să corectezi, apoi să mai vezi ceva, să te atingi de o dorință — și să începi să mergi în întâmpinarea acestei dorințe — mai întâi metaforic, prin imagini. Dar concomitent și în realitate — doar creând ceva, oamenii acționează.

Unii spun: "eu nu pot desena, niciodată n-am preferat lecțiile de desen". Eu respect asemenea afirmații. Dacă în copilărie, omul mereu era apreciat cu note care-l răneau și i se făceau observații despre "mâinile care cresc din alt loc", și auzea că desenele lui sunt niște "mâzgăleli" sau i se spunea mereu "cine desenează așa?" -cu siguranță experiența creației reprezentă o cicatrice pentru el. Terapia prin artă vă ajută să treceți peste această traumă și astfel, de la început poți savura plăcerea procesului creativ. Iar dacă nu vă place, puteți refuza — spunând "este doar un desen/colaj/figură/este o simplă păpușă, și nu eu". În acest fel să te restabilești.

Terapia prin artă nu este o lecție de desen, aici nu există tehnici corecte și greșite, aici te poți simți pe tine însuți, poți atinge propriile vise, dorințe. Creația oferă omului posibilitatea de a se simți și înțelege pe sine însăși, de a-și exprima liber gândurile și sentimentele, de a fi el însuși.

Cu ajutorul terapiei prin artă poți altfel privi anumite pierderi din trecut, emoții negative. Omul confecționează ceva cu propriile mâini, își trăiește emoțiile împreună cu art-terapeutul, trece printr-o experiență nouă — experiența de transformare. Acest lucru vă permite să introduceți, să trăiți și să treceți prin amintiri ce vă provoacă durere.

Desenul, modelarea, crearea colajelor, confecționarea păpușilor, inventarea poveștilor, lucrul cu nisipul, imaginile în cărți metaforice, subiectele-video, foto-terapia — aceasta nici pe departe nu este lista întreagă a activităților pe care le pune în aplicare art-terapeutul. Acesta lărgește intelectul emoțional, oferă modalități diferite de auto-regulare emoțională, sporește creativitatea și flexibilitatea în soluționarea diferitor probleme. Îmbunătățește abilitatea de a fi prezent "aici și acum", echilibrul dintre emisfera stângă și dreaptă.

Creativitatea este utilă pentru viață, aceasta dezvoltă coordonarea senzorio-motorie, participă la concilierea interacțiunii emisferice, contribuie la activitatea metabolismului, îmbunătățește starea de spirit și calitatea vieții.

Iar acum — partea practică: vă propun să experimentați și să vă întrebați " ce cadou și-ar dori sufletul dumneavoastră?".

Acordați-vă câteva minute, gândiți-vă, încercați să vă simțiți corpul, ieșiți pentru câteva minute afară, priviți în jur, analizați imaginile, posibil vă va atrage atenția o pietricică sau o ghindă, posibil vă va place cum cad razele de lumină. Atingeți cu mâinile ceea ce se poate de atins, fotografiați ceea ce doriți să fotografiați, savurați aroma aerului, auziți sunete, includeți cât mai multe emoții senzoriale. Iar, întorcându-vă acasă, creați o instalație — un cadou pentru suflet.

Întrebați-vă cum vă simțiți acum? Cum vi se schimbă starea de spirit? Cum se schimbă atitudinea dumneavoastră față de lumea din jur? Ce ați vrea să faceți? Atunci când acorzi măcar puțin timp propriei persoane, de obicei vrei să trăiești și să trăiești mai bine.

Dacă v-a inspirat relatarea mea, vă invit la cursului de Terapie prin artă, unde lucrăm cu diferite art-materiale și teme, învățăm să ascultăm și ne exprimăm prin artă.

Aici găsiți detalii despre program.

Iar dacă aveți întrebări, le puteți adresa în caseta pentru comentarii, voi răspunde cu drag la acestea.


Elena Bîceva

Art-terapeut, doctor în psihologie, psiholog cu experiență vastă.Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu