Articolul se referă la temele:

A ajunge la un consens cu criticul interior...e posibil oare? Eul meu mă critică. Pot oare să mă înțeleg cu el?1

A ajunge la un consens cu criticul interior...e posibil oare? Eul meu mă critică. Pot oare să mă înțeleg cu el?

Vă este cunoscută oare vocea critică din interiorul dv., care judecă, evaluează și îi ceartă pe toți din jur, dar în primul rând pe propria persoană pentru o mică gafă, imperfecțiune sau lipsă de curaj? Cea care iritată și nemulțumită vă focusează atenția asupra neajunsurilor și greșelilor, devalorizând tot ce e frumos, ceea ce este sau s-a întâmplat? Dacă răspunsul e afirmativ, atunci articolul psihologului Anastasia Kovrova este pentru dv.

Ce se întâmplă dacă criticul interior este puternic?

Dacă criticul din interiorul dv. are prea multă putere, atunci aceasta se exprimă în următoarele manifestări și conseconțe:

 • de regulă, dv. aveți o dispoziție nu prea bună. Prevalează emoții precum: anxietate, frică, vină, rușine, nesatisfacere, inutilitate, vulnerabilitate, tristețe;
 • permanta aspirație spre ideal, pe care niciodată nu reușiți să-o atingeți. Orice succes obținut, automat se egalează cu zero și încep a se propune noi scopuri, ajungând la un nou succes, iarăși nu vă puteți lăuda propria persoană;
 • descreșterea dragostei față de sine: glasul critic din interior vă convinge că nu sunteți destul de bun și trebuie să depuneți mai mult efort, ca să îmbunătățiți în dv. ceva, pentru că adevărata persoană nu e bună de nimic;
 • vă este foarte frică să comiteți o greșeală și să faceți ceva ce nu e ideal, deoarece cunoașteți ce va urma - pur și simplu vă ve-ți desconsidera pentru aceasta;
 • de la frica de a comite vreo greșeală apare procrastinarea (amânarea lucrurilor importante pentru altă dată și pasivitatea (mai bine să nu faci ceva, decât să comiți vre-o greșeală), renunțarea la activități, situații de risc și de incertitudine);
 • dv. nu prea dați crezare, atunci când vi se spun complimente, vi se recunosc meritele sau sunteți curtat. În schimb, foarte ușor acceptați orice idee critică în adresa dv. ( în acest caz credeți mai lesne);
 • dv. aspirați să învățați pe civena, să povestiți „cum e mai bine” și să vă schimbați nu doar pe dv., dar și pe alții: criticul din interior judecă și evaluează persoanele din jur, exact așa cum face în cazul dv. Din această cauză vă este complicat să acceptați pe alții, sunteți decepționat de ei, pot apărea conflictele și situațiile tensionate;
 • dv. nu sunteți în stare să lăudați și să recunoașteți cu adevărat succesele - nici cele proprii, nici ale altora;
 • dv. nu prea sunteți fericit și vă este complicat, inconfortabil cu propria persoană.

Cine este criticul interior?

Criticul interior – o stare părintescă al propriului EU. Persoana matură are 3 feluri esențiale de a fi al Eului propriu:

 • Copilul (sursa de artă, jocuri, sexualitate, dragoste de viață)
 • Maturul (felul de a fi al Eului propriu, care răspunde pentru contactul cu realitatea – planificarea și stabilirea scopurilor, rezolvarea problemelor, îndeplinirea responsabilităților de serviciu)
 • și Părintele ( norme, reguli, valori, principii, reguli părintești despre cum trebuie și cum nu trebuie să trăiești).

Starea de părinte a Eului nostru se formează din experiența proprie de comunicare cu figuranți ce dețin autoritate – părinți, rude, profesori, traineri. Și dacă am fost criticați considerabil în copilărie și puțin – lăudați și încurajați, atunci starea de Părinte a Eului dv. va fi critică, nemiloasă și lipsită de susținere.

Deci, în interiorul dv. continuă să se intercaleze tipicile relații copii-părinți: Părintele din interiorul dv. vă ceartă, critică, nu vă pune în valoare, vă judecă și nu acceptă Copilul din dv, iar Maturul din interior nu e puternic în măsura în care să cunoască soluționarea problemei. Vă tratați pe dv. la fel cum vă tratau în copilărie persoanele cu autoritate.

În loc de criticul interior – părintele grijuliu

Există o astfel de frică părintească irațională și foarte periculoasă – dacă voi lăuda copilul și îi voi spune des despre dragostea ce-o simt pentru el, atunci el va deveni răsfățat, necontrolabil și altele în acest sens. Dacă părinții dv. au avut o astfel de frică, atunci probabil și dv. vi se pare că dacă vă veți certa mai puțin, îndată veți ajunge pe drumul greșit. Ține-ți minte că aceasta e doar o iluzie.

Noi mult mai lesne ne acomodăm și ne motivăm prin intermediul relațiilor prietenoase. De aceea sarcina e aici – învățăm să ne tratăm pozitiv propria persoană, să ținem minte că noi întotdeuna suntem extraordinari de la început, cu noi totul e bine și noi nu trebuie să demonstrăm cât de buni suntem sau că suntem demni să fim iubiți. Deja sunteți demn să fiți iubiți și să vă acceptați așa cum sunteți. Iar dacă doriți să accelerați, dezvoltați-vă – dar vă rog, doar cu motivația de a fi mai bun, dar nu ideea de a vă schimba sinele.

Urmăriți-vă criticul interior: ce spune el? Ce cuvinte alege? În ce situații – toate sau unele? De la cine ați auzit anterior aceste cuvinte? Încercați cu puterea minții să-l contraziceți sau să-i negați ideile. Urmăriți ce se întâmplă în interiorul dv. Încercați să găsiți un consens cu el – să-l întrebați, de ce face aceasta? Poate el face aceasta sub alt aspect? Scopul lui, cu siguranță este benefic (să vă păzească de neplăceri și decepționări, să vă facă mai bun și de succes), de aceea mulțumiți-i pentru aceasta, dar spuneți-i răspicat, că de acum în colo lucrurile se vor schimba. Trebuie să înțelegeți, că dv. decideți câtă putere să-i oferiți glasului critic din interior, care răsună din trecut.

Se spune că noi ne maturizăm atunci când devenim singuri pentru noi părinți. Și dv. puteți alege, ce fel de părinte să deveniiți – crud, critic sau grijuliu, înțelept, de nădejde. Formulați pentru dv. acele fraze, care v-ar face să fiți mai încrezut, să vă motiveze și să vă învețe să le rostiți sinelui cu atenție și căldură.


Anastasia Covrova
Anastasia Covrova

Psiholog clinic practician, doctorantă, ICDP-facilitator (Programul Internațional de Dezvoltare a Copilului), formator calificat "OH-cards". Suport psihologic pentru pacienții bolnavi de cancer și familiile lor, pentru persoanele care au avut de suferit de acte de violență, pacienții cu tulburări de alimentație etc.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Anastasia Covrova — Psiholog Tel.: 0 694 1-41-21 www.b17.ru/kovrova_anastasia

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Armonia interioară»

Articole populare a rubricii «Armonia interioară»