Simptomele traumei psihologice la copil: cum ne dăm seama că e timpul să mergem la psiholog2

Simptomele traumei psihologice la copil: cum ne dăm seama că e timpul să mergem la psiholog

Dacă în viața copilului dumneavoastră s-au produs evenimente neplăcute – este important să urmăriți starea lui, pentru a înțelege – a făcut față acestei experiențe sau situația a devenit pentru el una traumatizantă? Psihologul Anastasia Covrova enumeră semnele care avertizează părinții despre faptul că copilul are nevoie de ajutorul unui specialist.

Situațiile excepționale au particularitatea de a se produce în viața noastră și a familiei noastre. Unora le facem față, iar altele lasă în psihicul nostru o urmă negativă pronunțată. Dar dacă nu este vorba despre noi, ci despre copil: cum înțelegem dacă s-a isprăvit cu situația sau are nevoie de susținere suplimentară?

Trauma psihologică – o reacție la evenimente sau circumstanțe, cărora psihicul nu a fost capabil să le facă față. Este mare probabilitatea ca trauma psihologică să se producă atunci când omul se ciocnește, suportă sau este martor al unei situații în care există o reală sau percepută ca reală amenințare la viață, sănătate sau integritate fizică – a sa sau a unei alte persoane. La asemenea evenimente se referă diferite tipuri de catastrofe (accidente rutiere, calamități naturale, incendii, sosirea într-o zonă de acțiuni militare etc.), o boală serioasă și/sau spitalizare pe termen lung (mai ales dacă copilul este internat fără părinți), decesul unei persoane apropiate (rudă, profesor, prieten, semen), hărțuială sexuală, abuz fizic și sexual. În același timp, respingerea emoțională și violența psihologică din partea părinților devine, de asemenea, traumatizantă pentru psihic, pentru că în percepția copilului, aceasta este echivalentă cu amenințarea la supraviețuirea fizică.

Dacă în viața copilului dvs. a avut loc un eveniment care se asociază cu descrierea de mai sus, atunci aceasta deja reprezintă un motiv de a monitoriza starea și comportamentul lui. Ce ar trebui să ne pună în gardă? Comportamentul copilului în timpul evenimentului, la fel modificările comportamentului său obișnuit după încheierea situației.

Semnal că situația are potențialul de a deveni traumatizantă psihologic, poate fi senzația la copil de neputință proprie, slăbiciune, incapacitatea de a influența starea de lucruri, groază, aversiune puternică (aceasta poate fi observat sau aflat în urma discuției cu copilul).

Modificări de comportament la copil, care ar pute fi percepute drept simptome ale unei traume psihologice:

  • Schimbarea stării de spirit: s-a intensificat iritabilitatea, agresivitatea, tensiunea, frica? Are loc schimbarea bruscă a dispoziției? Copilul își amintește despre eveniment (vorbește despre acesta)? Copilul se întristează atunci când cineva sau ceva îi amintește despre eveniment? Există senzația de amorțeală, atunci când emoțiile exterioare sunt slab observate?
  • Schimbarea felului de a comunica cu semenii: a scăzut dorința de a comunica, de a petrece timpul în compania prietenilor? Copilul a început să intre mai frecvent în conflict cu cei din jur?
  • Modificarea conținutului desenelor și jocurilor: ați observat că desenele și jocurile au devenit mai îngrijorătoare, agresive, și/sau redau conținutul evenimentului prin care a trecut copilul?
  • Comportament de evitare: are copilul tendința de a evita tot ce într-un fel sau altul îi amintește despre eveniment?
  • Tulburări de somn: copilul vă comunică că are coșmaruri? Copilul a început să adoarmă mai greu, se trezește mai devreme sau se trezește în toiul nopții? Vă roagă să stați lângă el pentru a adormi sau a început să vină noaptea în patul dvs.?
  • Schimbări în activitățile de rutină: copilului îi este m-ai dificil să efectueze obligațiunile obișnuite, să învețe, să memorizeze lucruri noi, să se concentreze asupra unui lucru? Îi este mai greu să stea într-un loc? Copilul a început să facă acțiuni care îi erau caracteristice la o vârstă mai mică?

Dacă la multe din aceste întrebări ați răspuns afirmativ, atunci, cel mai probabil, evenimentul care s-a produs în viața copilului, a fost pentru micuț traumatizant din punct de vedere psihologic și îi va fi util ajutorul unui psiholog. Este important să înțelegeți că traumele, de regulă, nu se depășesc odată cu trecerea timpului, pentru aceasta este nevoie de intervenții speciale. Și cât mai devreme se va oferi ajutorul corespunzător, cu atât va fi mai bine.Anastasia Covrova
Anastasia Covrova

Psiholog clinic practician, doctorantă, ICDP-facilitator (Programul Internațional de Dezvoltare a Copilului), formator calificat "OH-cards". Suport psihologic pentru pacienții bolnavi de cancer și familiile lor, pentru persoanele care au avut de suferit de acte de violență, pacienții cu tulburări de alimentație etc.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Anastasia Covrova — Psiholog Tel.: 0 694 1-41-21 www.b17.ru/kovrova_anastasia

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Armonia interioară»

Articole populare a rubricii «Armonia interioară»