Articolul se referă la temele:

Să fii alături de o persoană grav bolnavă și să nu te pierzi. Sfaturile psihologului1

Să fii alături de o persoană grav bolnavă și să nu te pierzi. Sfaturile psihologului

Uneori, rudelor și prietenilor apropiați ai unei persoane grav bolnave, le este chiar mai dificil decât celor care se confruntă cu problema de sănătate propriu-zisă. Din dorința sinceră de a ajuta și sentimentul de vinovăție, își pierd complet viața proprie, ceea ce nu este benefic nici pentru ei, nici pentru persoana bolnavă. Psihologul Eugenia Crupenencova povestește cum este corect să ne construim viața, dacă avem în familie o persoană cu o tulburare gravă de sănătate.

În articolul precedent CUM SUSȚINEM CORECT OAMENII GRAV BOLNAVI

am făcut cunoștință cu metodele fundamentale de susținere și acordare a ajutorului unei persoane grav bolnave. Aici, am vrea să discutăm despre acei oameni, care sunt tot timpul alături de aceste persoane, a căror dragoste și grijă contribuie în mod direct la îmbunătățirea calității vieții și însănătoșirea persoanei bolnave. Rudele, prietenii, colegii. Cum este să ai grijă de altcineva, ce se întâmplă în acest timp cu ”viața mea”? Ce este important să reții și ce trebui să iei în considerare, în cazul în care te afli într-o asemenea situație? Vă invit să analizăm aceste subiecte deloc simple și să găsim răspunsurile necesare.

Dacă îngrijiți de o persoană țintită la pat, atunci, de regulă, sunteți nevoiți să combinați câteva funcții: ajutor acasă, bonă pentru copii, asistent medical, infirmieră, psiholog. Pentru a face față în mod eficient unui asemenea număr de sarcini și să păstrați echilibrul din punct de vedere emoțional, este important să nu uitați de propria sănătate și necesitățile personale. Grija de sine trebuie să devină o parte însemnată a comportamentului dumneavoastră. Mai ales că lupta cu boala gravă poate dura, iar oamenii care la început se țin vioi, peste o perioadă mai îndelungată ar putea să se aprindă din punct de vedere emoțional. Deci, cum să organizăm grija de sine?

Să luăm de la început. Cu ce sentimente ne ciocnim atunci când suntem într-o asemenea situație? Frică, vinovăție, disperare și o senzație de nedreptate amară. Este foarte greu să descrii tot ce simt acele persoane ai căror părinți sau cineva dintre apropiați, suferă de o boală gravă. În încercarea de a scăpa de aceste sentimente, frecvent, ne ”cufundăm în boală”, înlocuind interesele proprii, dorințele, cu cele ale persoanei bolnave.

Dacă aveți următoarele simptome: oboseală, apatie față de anumite interese, lipsa energiei în corp, tulburări de somn, iritabilitate și anxietate crescută, nervozitate și emotivitate, atunci e timpul să spuneți ”STOP”.

Foarte des, aduc pacienților mei exemplul primei reguli de siguranță la bordul unei aeronave: ”Mai întâi îmbrăcați dvs. o mască, apoi copilului”. În situația despre care discutăm, această regulă este exstrem de oportună. Pentru a ajuta și a avea grijă de o altă persoană, în primul rând trebuie să învățăm să facem acest lucru pentru noi înșine. Un somn bun, atât cât doriți, mâncare bogată în vitamine, timp liber pentru plimbări, întâlniri cu prietenii sau vizionarea unui serial îndrăgit – iată doar o listă mică de variante, care sunt, pur și simplu, NECESARE stării dvs. psihologice. Atunci când veți fi plin de energie și forță, când în viața dumneavoastră va mai apărea ceva în afară de ”boală” – doar atunci veți putea împărți această energie de viață cu rudele dumneavoastră.

Vă prezint o listă mică de activități și oportunități, care trebuie să persiste neapărat în viața dumneavoastră:

  1. Plimbări în aer liber;
  2. Întâlniri cu prietenii, discuții nu doar despre cazul dvs. de urgență, dar și despre viață în ansamblu;
  3. Dacă sunteți invitat în ospeție, la o zi de naștere – mergeți! Măcar pentru puțin timp, dar MERGEȚI!
  4. Râdeți dacă vă este ceva amuzant, bucurați-vă, dacă aveți de ce, doar dacă o veți face, nu înseamnă că nu vă mai iubiți persoana apropiată … Aceasta semnifică doar că în acel moment vă simțiți bine.
  5. Dacă e posibil, apelați la ajutorul unei asistente medicale sau rugați pe cineva dintre prieteni să vă înlocuiască. Aveți mare nevoie de o schimbare de împrejurare și de relaxare.
  6. Mâncați. Mâncați gustos. Dimineața. La prânz. Cină. Aveți grijă de corpul dumneavoastră … este al DVS.
  7. După posibilitate, vorbiți despre sentimentul de vinovăție pe care îl aveți cu o persoană înțelegătoare. Încercați să înțelegeți ce gânduri stau în spatele sentimentul dvs. de vină (de exemplu: ”Trebuie să procedez altfel când era copil”, ”Eram obligat să observ semnele bolii mai devreme și să acționez”, ”Nu trebuia să-i spun acest lucru”);
  8. Și REȚINEȚI: Nu există vinovați și nu are sens să-i căutați … Boala este o realitate obiectivă.

Formarea unei noi percepții a situației, necesită timp, răbdare și dorință de a o studia și a o discuta cu alte persoane. Permiteți-vă acest lucru … Se pare că a cere ajutor din exterior este rău sau reprezintă o dovadă de slăbiciune. Dar nu este adevărat. O asemenea abordare a situației, generează o mulțime de suferințe inutile multor familii. Nimeni din familie nu trebuie să rămână sigur față în față cu tragedia. Fără de susținere, familia nu este capabilă să facă față acestor probleme dificile. Pe mulți îi împiedică să caute ajutor, prejudecata și ignoranța culturii noastre în situații dificile, în special, în cazul bolilor oncologice. Câte cazuri soldate cu deces cunoaștem? Mii… Dar cazuri de însănătoșire? Sunt cazuri unice… Însă și această parte există. Dar despre ea, de cele mai multe ori, nu se vorbește, pentru a nu ”deochea”.

Trebuie să căutați ajutor și ușurare oriunde. Nu vă fie rușine. Nu ascundeți. Nu vă învinovățiți pe sine însăși de faptul că acest lucru s-a întâmplat în familia dumneavoastră. Și nu vă jertfiți viața proprie. Trăiți, cereți ajutor dacă aveți nevoie, vorbiți, vorbiți … nu vă închideți în acest sistem. Acum aveți nevoie de ajutor, de ajutor real. Păi beneficiați de acesta! Și, vă rog, nu uitați – sunteți demn de o viață bună, chiar dacă o persoană apropiată nu este atât de fericită, cum v-ați fi dorit. Situația uneori este deasupra posibilităților noastre, dar, în același timp, nu se echivalează cu viața noastră.


Eugenia Crupnencova

Psiholog probleme oncologice, psihoterapeut practician în abordarea-gestalt. Probleme ce se referă la interacțiunea mamă-copil, relații în sistemul familial. Formarea identității mature.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Eugenia Crupnencova — Psiholog Tel.: 0 673 0-77-66

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu