Articolul se referă la temele:

Oboseală sau depresie? Cum facem diferență?1

Oboseală sau depresie? Cum facem diferență?

Nu mai avem putere pentru nimic, suntem într-o stare de apatie, ne irită orice. Ce se ascunde în spatele acestor simptome? O simplă oboseală, o boală serioasă, depresie? Ne ajută să înțelegem psihologul Ludmila Semina-Ghițu.

"Pur și simplu sunt obosit (ă)".

Aceasta expresie este adesea auzită atunci când persoanele apropiate remarcă: "stai prea mult timp la telefon", "mai ai de stat lungit pe canapea?". De fapt, înțelegem și singuri că ar trebui să facem o mulțime de-a lucruri, dar parcă nu avem forțe pentru nimic, nu ne bucură nimic.

Să clarificăm asemenea situații

Încercăm să facem față situației, ne străduim să ne trezim mai devreme, utilizăm diferite metode motivaționale: sport, cunoștințe noi, deplasări etc.

ȘI anume în acest proces trebuie să înțelegem ce se întâmplă totuși.

  1. Dacă în pofida efortului depus, dacă deja v-ați certat și vă este rușine, oricum nu apar mai multe forțe, nu veți reuși nici să începeți o viață mai activă.
  2. Persistă sentimentul că "creierul se topește" și vă este greu să gândiți, să vă amintiți cuvinte, să vă formulați gândurile.
  3. Nu aveți scopuri și dorințe.
  4. Mâncarea își pierde gustul, iar culorile mediului ambiant – intensitatea. Totul vă apare în nuanțe de gri.
  5. Alcoolul vă "doboară" chiar de la primul pahar sau în genere "nu are efect".
  6. Oamenii vă irită.
  7. Nu aveți niciun interes pentru viață.

Dacă vă confruntați cu simptomele menționate mai sus, acestea ar putea semnala probleme de sănătate fizică, de exemplu, tulburări tiroidiene, sau acel inamic groaznic, dar neobservabil – depresia.

Căutăm soluții

Cum procedăm?

  1. Dormiți suficient și odihniți-vă. Dacă după aceasta situația se normalizează, atunci, pur și simplu, erați obosit (ă). În acest caz este necesar să vă revedeți regimul și să reduceți sarcinile asupra organismului.
  2. Mergeți la medicul de familie și povestiți-i despre simptomele pe care le aveți ("cap greu", vă este dificil să gândiți, să acționați, să luați decizii, lumea vă apare în culori gri și neinteresantă). Efectuați anumite teste de laborator și cereți consultația specialiștilor. Dacă se observă anumite tulburări, faceți tratament. Dacă nu sunt schimbări oricum, întrebați-vă: oare nu sunt în depresie?
  3. Consultați un psihoterapeut. Dacă este nevoie, faceți o cură de tratament.

Mulți oameni nu consideră că depresia este o boală. Dar, din păcate, dacă nu este tratată la etapele incipiente, aceasta duce la consecințe grave, atât fizice, cât psihice. Așadar, aveți grijă, persoanele apropiate au nevoie de dumneaviastră.

Sănătate.


Ludmila Semina-Ghițu
Ludmila Semina-Ghițu

Psiholog practician. Consultat din anul 1999, iar din 2003 — business trainer.Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu