Cea mai importantă Maternitate din Moldova — Centrul Mamei și Copilul4

Institutul Mamei şi Copilului, cunoscut sub numele de Centrul Mamei şi Copilului, anul trecut a sărbătorit a 30-a aniversare. Acesta este cel mai mare centru de aşa gen din republică, unic nu doar prin mărimea sa, dar şi prin concentrarea celor mai bune cadre, care se ocupă de cea mai importantă sarcină statală — salvarea vieţii mamelor şi a copiiilor.

Despre caracteristicile, potenţialul şi perspectivele acestuia, ne vorbeşte directorul IMC Ştefan Gaţcan.

Prin ce se diferenţiază Istitutul Mamei şi Copilului, şi care este specificul acestuia?

În sistemul de sănătate din R.M., în perinatologie, deja de 11 ani funcţionează un sistem la nivel de insituţii pentru protecţia mamei şi a copilului. În prezent, în Moldova, sunt 27 de maternităţi de nivelul întâi, 10 centre perinatale, de nivelul al doilea şi doar unul de nivelul trei — Centrul nostru. Anume la ICŞ Mamei şi Copilului, este oferit cel mai complet, mai complex ajutor medical în ginecologie, obstetrică, pediatrie, chirurgie.

Noua denumire (în loc de CMC) i-a fost atribuită insitutului la 19 februarie anul curent, ca rezultat al reorganizării unor istituţii naţionale ce vizează îmbunătăţirea calităţii îngrijirii mamei şi a copilului. Principalele obiective au fost: optimizarea cheltuielilor financiare, utilizarea raţională a resurselor umane şi drept rezultat — crearea condiţiilor optime pentru pacienţi. Astazi, femeile ce se internează în secţia de pediatrie sau obstretică rezolvă simultan mai multe probleme, fără a se deplasa de la un laborator la altul, în cealaltă parte a oraşului.

Prin urmare, nici o maternitate privată de la noi nu depăşeşte aceşti parametri?

Nici un centru privat nu este în stare să întreţină 75 de secţii, 18 laboratoare, centre de reanimare şi servicii de ajutor pentru pacienţi. Nici un centru privat, la ora actuală, nu este implicat în activităţi de cercetare, doar noi mai avem şi 11 laboratoare, rezultatele cărora se aplică în practică, ajutând la acordarea celei mai avansate îngrijiri medicale.

În Institutul nostru, este amplasată baza clinică de 18 laboratoare a Universităţii de Medicină "Nicolae Tetimiţeanu". Aici este concentrat tot potenţialul profesoral. În cazul situaţiilor excepţionale, toate consiliile cu privire la stabilirea corectă a diagosticului se desfăşoară la noi. Insituţia noastră este unică prin componenţă, prin menire şi prin posibilităţi.

Ne-aţi putea oferi şi câteva cifre, drept argument?

Doar într-o singură secţie de maternitate sunt 216 saloane, 14 săli de naştere, 8 săli de operaţie. În mediu, pe an, primim 6 mii de naşteri. Avem mai mult de 43 de mii de pacienţi staţionari (mame şi copii), facem 15 mii de operaţii anuale. 150-180 de persoane anual vin la control ginecologic sau pediatric. Toate astea, fără a include statistica Centrului de Sănătate Reproductivă şi Medicină Genetică şi clinică "Emilian Coţaga".

Ce probleme concrete au rezolvare doar la institulul dvs.?

La noi stau la evidenţă şi nasc femei cu aşa maladii, precum diabetul zaharat, patologia sistemului cardiovascular, cu probleme grave de obstreticitate, eclampsie, pre-eclampsie, anomalii de dezvoltăre a fătului sau a organelor genitale la femei. În cadrul centrului avem tot echipamentul necesar pentru ca o femeie, în cele mai dificile cazuri, să nască cu succes.

Are dreptul să nască la voi, o femeie obişnuită, fără anomalii?

Fiecare femeie cu cetăţenie (şi nu doar) a R.M. are dreptul să nască la INŞ Mamei şi Copilului. Indiferent din ce raion sau oraş este. Trebuie doar să vină la secţia de primire sau să spună medicului de la ambulanţă să fie adusă anume la noi. Şi va naşte absolut gratuit, în cazul în care are poliţă de asigurare. Iar dacă este din altă ţară, fără poliţă, aceasta i se va acorda pentru perioada internării în spital. Pentru femeile însărcinate şi lăuze, n-ar trebui să fie restricţii.

La noi sunt aduse şi femei din Transnistria, 90% dintre femeile cu complicaţii nasc la noi. Nu avem dreptul să le refuzăm, chiar dacă nu au nici poliţă de asigurare şi nici nu plătesc.

De unde atâta loialitate? Doar înainte era mult mai strict, se năştea după viza de reşedinţă.

Adevărul e că ţara se confruntă cu o situţie demografică gravă. În acest an s-au născut cu 500 de copii mai puţin decât anul trecut şi continuă a fi o creştere negativă a numărului populaţiei.

Din păcate, pe an ce trece, scade şi numărul copiilor sub 18 ani. Ceea ce înseamnă că în următorii 10 ani, nu se prevede nici o creştere demografică.

Iar, dacă în prezent avem cca 800 de mii de copii, apoi peste 10 ani nu vor fi mai mult de 600 de mii. Aceasta este o problemă majoră, care îi priveşte şi pe politicieni şi pe reprezentanţii instituţiilor medicale, dar şi pe toţi noi. Toţi ar trebui să se gândească — ce trebuie să facem pentru a salva măcar o creştere la 0? Pentru că, îndată ce vom ajunge la nivelul de -1, -2 ppm, se va crea o situţie economică foarte dificilă.

Să lăsăm deoparte politica, ce pot face în această situaţie insituţiile medicale?

Suntem capabili să mărim creşterea populaţie prin reducerea mortalităţii infantile şi materne. Mortalitatea perinatală (copii de la 22 de săptămâni la 168 de ore) a scăzut cu 1 ppm, în comparaţie cu anul trecut, acum indicile indică cifra de 10,5.

A scăzut şi mortalitatea maternă. Dacă anul trecut au murit 12 femei, 8 dintre care din cauze obstetricale directe, anul acesta — 5, dintre care din cauze obstetricale doar una, celelalte din motive în faţa cărora noi, ginecologii-obstetricieni, suntem neputincioşi. Adică, conform acestor doi indici, suntem, practic, la nivelul Europei, unde mortalitatea infantilă nu depăşeşte 8,6 ppm, iar cea maternă până la 10 femei la 100 de mii de nou-născuţi.

Prin ce măsuri au fost atinşi aceşti indici?

Datorită unei bune organizări a centrelor perinatale. Astăzi, sunt la curent cu toate cele 120 de naşteri, care au loc zilnic în republică. Săptămânal avem sesiuni de telemedicină. Prin internet, contactăm toţi directorii centrelor perinatale de nivelul al doilea şi fiecare dă o dare de seamă. Şi dacă sunt complicaţii, le rezolvăm împreună, la consiliile virtuale. Datorită acestor factori, eu, stând în cabinet, vă pot spune că astăzi de la orele 24:00 şi până la orele 08:00 dimineaţa, în republică s-au născut 39 de copii.

INŞ ste, de asemenea, şi centru metodologic şi organizaţional pentru întreg sistemul de instituţii medicale pentru protecţia mamei şi a copilului. Toate directivele vin de la Ministerul Sănătăţii. Medicii specialişti de la Institutul Mamei şi Copilului efectuează vizite de supraveghere în toate raioanele republicii.

Cum asiguraţi confortul gravidelor, în toate saloanele există băi normale? Şi cât costă staţionarea în saloanele VIP?

Practic, nu avem saloane cu plată. Sunt saloane renovate, cu ajutorul sponsorilor: aceste saloane sunt gratuite şi sunt destinate mamelor cu copii născuţi prematur sau cu alte probleme. Planificăm, în decursul a 1,5-2 ani, să aducem toate saloanele la un anumit standart de confort. Saloane — pentru maxim 2-3 femei; în baie — duş, bideu. Ventilare, reparaţie, WiFi.

Prin reducerea numărului de femei în salon, se va diminua şi numărul de îmbolnăviri în spital?

Da, dar mai este şi un alt factor — până în anul 1993, femeile stăteau în spital 7 zile, iar după naştere, copiii erau separaţi de mame. Acum, după naştere, uneori şi după cezariană, femeile stau doar 72 de ore. Astfel, a fost redus numărul de înbolnăviri, de complicaţii şi chiar de decese. Doar orice spital — reprezintă un risc de infectare, fluxul de oameni este mare.

Iar, necesitatea de a rămâne în spital 72 ore după naştere, se explică şi prin faptul că vaccinul împotriva hepatitei B şi BCG trebuie făcut în primele 48-72 de ore. Peste hotare, mamele merg acasă şi după 24 de ore. La noi infrastructura lasă de dorit; drumurile sunt rele, pot apărea sângerări sau alte complicaţii.

Aveţi cei mai buni specialişti în ginecologie şi obstetrică. În acest domeniu, există problema cadrelor, a calităţii şi cantităţii acestora?

Nu doar în sistmul medical, dar în orice domeniu, trebuie să încercăm să menţinem un echilibru: 30% tineri specialişti, 30 % specialişti de vârstă medie, 30 % specialişi de vârstă aproape de pensionare, cu o vastă experienţă. Din păcate, dacă în cadrul segmentului medical, încă mai reuşim să menţinem acest echilibru, atunci la segmentul de mijloc — moaşe, asistente medicale, tehnicieni de laborator — situaţia este catastrofală. Dintre cei îndreptaţi la noi, au rămas doar foarte puţini. Toţi pleacă peste hotare, deoarece cu un salariu de 2-3 mii de lei pe lună, pentru tinerii specialişti este imposibil să supravieţuiască. În acest plan, conducerea şi ministerul trebuie să întreprindă anumite măsuri. Trebuie să găsim o formă medie de motivaţie, în caz contrar calitatea serviciilor de îngrijire medicală va avea foarte mult de suferit. Pentru a supravieţui, oamenii lucrează pe un salariu jumătate, obosesc, se enervează, nu au timp pentru sine, iar acestea sunt fete tinere, care abia au absolvit universitatea sau colegiul medical, ele trebuie să întemeieze o familie...

Ce aşteptări are insitutul în viitor?

Planificăm schimbări majore. Avem deja elaborat un concept de dezvotare a instituţiei, până în 2017. Acesta include totul, şi calitatea serviciilor de îngrijire, şi îmbunătăţirea clădirilor, a infrastructurii — tot ce va contribui la ameliorarea calităţii serviciilor şi confortului pacienţilor. Institutul Mamei şi Copilului va deveni atât de atractiv, încât fiecare pacient va fi sigur — ceva mai bun în Moldova, nu va mai găsi.

Problema finanţării deja este rezolvată?

Cum spunea Scarlett: "Ne vom gândi mâine la acest lucru!". Ideea este importanată, iar bani pentru aceasta se vor găsi. Şi apoi, toţi vor mai întâi să primească un grant, iar abia după asta se gândesc ce să facă cu banii. Noi, dimpotrivă — la început am propus ideea şi credem că vom găsi susţinere. Doar aceasta este o cauză nobilă!

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 8

Sortare
 • Nou
 • Anterior
 • 05 nov. 2013 14:37 #1 Violeta

  Я рожала в центре матери и ребенка. Считаю этот роддом лучшим в Молдове по уровню специалистов и оснащению. К тому же там стремятся к естественности. Не хочешь капельницу, клизму - не будут делать. Хочешь лежать/бегать/прыгать - пожалуйста. Ребенок с рождения с мамой, за смеси ругают - продвигают ГВ. Я лежала в той самой палате, что на фото с табличкой "Отремонтировано ЕвериЧайлд Молдова" конечно не потому что я мать-одиночка, а потому что были знакомые... Палата классная, душевая, бойлер. Платила кстати копейки - 120 лей за все 5 дней кажется.

  Răspundeți
 • 03 dec. 2014 22:20 #2 Polya Berezovskaia

  если б еще и персонал не вымогал денег... и отношение персонала в послеродовой период был хоть немного участливей...

  Răspundeți
 • 02 feb. 2015 16:54 #3 ☺ Marinela☺

  buna , am 18 ani locuiesc in chisinau la gazda si sunt insarcinata paremise ca in a 7a luna nu sunt la evidenta nicaeri si copilul nu o sa pot sal cresc. e posibil sal dau in adoptie din maternitate?

  Răspundeți
 • 24 feb. 2015 01:10 #4 Алёнушка Чикирка

  Я рожала в центре матери и ребенка. И очень понравилось всё. Врач акушер - гинеколог Самойленко Руслан. Просто врач от Бога, и акушерка Корнелия, очень внимательно относились,разрешили мужу присутствовать,и по прсьбе нашей нашли одноместную палату условия которой были как в Med Parke. И за 3 дня никто ничего не вымогал. Медсёстры постоянно заходили, проверяли нас с малышкой. Мы были очень давольны что всё было так замечательно. Просто за время беременность была у многих врачей, много заведений посетила, и было с чем сравнивать.

  Răspundeți
 • 20 mar. 2015 07:20 #5 Полина

  Скажите пожалуйста кто был из приднестровье, мне просто нужно делать кесеркесерево, а у нас врачи в наглую ставят такую таксу за операцию.... а у меня таких денег и нет оплатить....хочется узнать в кишиневе такая же система, и сколько стоит сутки.... спасибо.

  Răspundeți
 • 30 apr. 2015 14:55 #6 adriana_ andrei

  #3 ☺ Marinela☺, scuze ca te intreb, dar din ce cauza nu-l vei putea creste?

  Răspundeți
 • 21 iul. 2015 17:01 #7 ♥Оленька Наумова ♥

  #4 Алёнушка Чикирка, здравствуйте сколько вы заплатили ему за роды и вы за ранее договаривались с ним или нет?

  Răspundeți
 • 02 iul. 2018 21:33 #8 Сергей Колесник

  Могу сказать о ЦМ и Р что там врачи и весь персонал включая санитарок сууупер. Жена рожала 29.05.2018. До этого лежали неделю в патологии. Такое ощущение что вокруг одни друзья или очень близкие родственники. Отношение к беременным на высочайшем уровне. Денег не просил никто!!! Мы по направлению из районои больницы сперва пошли в поликлинику (очереди есть, без очереди ни одна беременная не прошла) знакомых небыло пошли авось повезет и могу вам сказать что повезло с всеми врачами (кардиолог, гинеколог, эндокринолог). Опять вернусь к родам (у нас они четвертые). Мы благодарны всему персоналу ЦМ и Р такое отношение к жене что не во всех платных клиниках встретишь. п.с. повторюсь договоренности небыло, денег не просили. Рожайте на здоровье.

  Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»