Articolul se referă la temele:

Cum tratăm enurezisul?0

Cum tratăm enurezisul?

Medicamentul principal — răbdarea și starea sufletească pozitivă a părinților. Încercați să evitați medicamentele hormonale și tranchilizantele, deși acestea sunt frecvent recomandate! Sunt multe alte opțiuni.

Ce medicamente sunt administrate pentru tratamentul enurezisului?

Pe lângă preparatele medicale de întărire, pe care le prescrie medicul pentru depășirea uneia dintre cele mai frecvente cauze de incontinență — dezvoltarea lentă a organismului, cel mai "inocent" tratament medicamentos al enurezisului sunt medicamentele, care ajută la alimentarea creierului cu sânge. Acestea sunt administrate, atunci când cauza enurezisului este legată de funcțiile sistemului nervos central și tulburările creierului.

Următoarea etapă, deacum nu este atât de inofensivă, — o cură de antibiotice. Acestea sunt indicate, dacă cauza incontinenței sunt infecțiile tractului urinar. În acest caz este necesar să tratezi complet copilul cu preparate antibacteriene prin verificarea analizei urinei.

În continuare — domeniul hormonilor și a tranchilizantelor.

În cazul tratamentul enurezisului printr-o abordare "psihologică", frecvent sunt prescrise tranchilizantele cu efect hipnotic. Sunt utilizate pe larg și preparatele hormonale. Medicina modernă presupune că incontinența nocturnă are loc din cauza dereglărilor ce au loc în procesul de producere a vasopresiniei, care regulează volumul urinei. Cu cât e mai mare cantitatea acestui hormon în sânge, cu atât mai puțină urină se formează. De regulă, nivelul vasopresinei crește pe timp de noapte, dar în cas de enurezis are loc viceversa.

Deci: nu trebuie să vă grăbiți să luați tranchilizate și preparate hormonale! Haideți să ținem cont de faptul că medicii relativ rar reușesc să determine principalele cauze ale enurezisului. E foarte posibil că veți reuși să depășiți această problemă, prin alte mijloace, care nu au efecte secundare atât de grave.

Cum ne tratăm de enurezis fără medicamente?

1. Psihoterapie — medicală și de familie.

Indiferent de cauza apariției enurezisului, această afecțiune provoacă și probleme psihologice puternice. Respectiv, părinții ar trebui să elimine acest efect. Dacă cauza enurezisului este de ordin psihologic, acesta și va fi tratamentul esențial. Un asemenea ajutor este asigurat de psihologi-profesioniști, însă fără intervenția părinților, dar și a copilului, nu se va obține succes. În acest caz, principalul factor al vindecării este răbdarea și atitudinea pozitivă a tuturor membrilor familiei. Împreună veți reuși!

 • Copii mai mari de 6 ani pot utiliza înainte de a merge la culcare "imagini magice" sau "cuvinte magice". Timp de câteva minute, copilul își imaginează senzația de plenitudine a vezicii urinare și acținile corecte pe care trebuie să le întreprindă. Apoi, micul psihoterapeut își spune în gând aproximativ următoarele cuvinte: "Vreau întotdeauna să mă trezesc pe cearșafuri uscate. În timp ce eu dorm, urina este foarte strâns închisă în corpul meu. Când voi vrea să mă urinez, mă voi trezi repede singur".
 • Se poate și trebuie să vă încurajați copilul pentru nopțile "uscate". Lauda — o metodă universală. În afară de aceasta, copilul își poate crea o agendă specială: nopțile "uscate" să le marcheze cu un zâmbet, iar cele "umede" — cu un nouraș. Dacă timp de 5-10 zile consecutive nopțile vor fi "uscate", atunci copilul va avea parte de o surpriză.
 • După fiecare episod de incontinență urinară trebuie să schimbați cearșafurile, lenjeria și pijamaoa (va fi mai bine dacă copilul singur va face acest lucru). Dacă incontinența are loc ziua — schimbați îmbrăcămintea și faceți copilului o baie, pentru a nu rămâne miros. În caz contrar, pentru copil această situație va deveni una obișnuită și se va forma un "autoportret" negativ.

Dacă nu reușiți cu forțele proprii să soluționați problema, atunci trebuie să vă adresați unor psihoterapeuți profesioniști.

2. Tratamentul enurezisului prin regim

 • Există "ceasuri cu alarmă pentru urinare". Acestea pot fi utilizate pentru întreruperea somnului la apariția primelor picături de urină. Prin intermediului acestora poate fi format stereotipul normal al necesităților fiziologice.
 • O alternativă a "deșteptătorului" sau un supliment pentru acestea, ar fi metoda trezirii nocturne. Copilul este trezit și așezat pe oliță inițial de 3-4 ori pe noapte, apoi tot mai rar. Trebuie să ajungeți la 1 dată peste 2-3 ore după adormire. Dacă recidiva apare de două ori într-o săptămâna, ciclul respectiv se repetă.
 • Patul trebuie să fie suficient de rigid.
 • Atât ziua, cât și noaptea evitați situațiile în care copilului să-i fie prea frig! Frigul contribuie la urinarea mai frecventă.
 • Asigurați-vă că înainte de culcare, copilul a mers la toaletă. În caz de necesitate, insistați chiar să meargă, explicând copilului de ce este aceasta atât de important.
 • În camera copilului lăsați o lampă de noapte. Atunci copilului nu-i va fi frică să se ridice din pat.
 • Pentru a îmbunătăți calitatea vieții (de exemplu, a putea permite copilului să rămână în ospeție peste noapte), ați putea folosi chiloți speciali care, la prima vedere, nu se deosebesc cu nimic de cei obișnuiți. O parte din stresul și frica apărută din cauza enurezisului, va dispărea. Ba chiar posibili, va dispărea în general enurezisul... Această metodă este destul de efectivă și în cazul incontinenței în timpul zilei.

3. Cât de efectivă este fizioterapia în cazul enurezisului?

Se aplică un șir de metode, inclusiv apocunctura, terapia magnetică, terapia cu laser și chiar terapia prin muzică. Eficacitatea acestor metode depinde de situația concretă, vârstă și particularitățile individuale ale pacientului. De regulă, aceste proceduri sunt efective doar în asociere cu alte metode.

4. Dieta în caz de enurezis la copii

Bineînțeles, trebuie să micșorați volumul de lichide. Însă, o asemenea limitare ar trebui, în primul rând, efectuată cu acordul medicului urolog sau nefrolog, iar în al doilea — să țineți cont de temperatura aerului și sezon.

Până la stabilirea reflexului dorit, este de dorit să fie excluse produsele și băuturile care conțin cofeină sau cele care au acțiune diuretică (ciocolată, cafea, cacao, toate tipurile de "kola", "fanta", harbuz și altele). Dar, dat fiind faptul că nu vom reuși să excludem aceste produse definitiv, aveți grijă cupilul să nu le consume cu cel puțin 3-4 ore până la somn.

5. Profilaxia incontinenței nocturne.

 • După 2 ani — niciun fel de scutece!
 • Învățați copilul regulile elementare de igienă.
 • Tratați infecțiile tractului urinar.

Atenție — pericol!

Dacă copilul este trezit noaptea pentru a fi pus pe oliță, micuțul trebuie să se trezească pe deplin. Lăsând copilul pe jumătate dormind, nu faceți decât să fixați respectivul reflex.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»