Apa Buna

Candidoza. Sfaturile ginecologului Анна Кожадей (Габриелова) Candidoza. Sfaturile ginecologului

Articolul se referă la temele:

Promed a fost înființat în Chișinău, în iulie anul 2004, cu denumirea inițială de OftalmoCorrect. Pe piața internă, centrul medical se specializează în domeniul oftalmologiei.

Centre specializate/specialități:

Top 13 mituri în stomatologie0

Top 13 mituri în stomatologie

Citiți 13 din cele mai întâlnite mituri în stomatologie. Aflați dacă într-adevăr în timpul sarcinii sunt interzise tratamentele dentare, dacă detartrajul strică dinții, iar piatra se depune pe dinți chiar dacă perierea se efectuează corect.

1. "Vreau tratament stomatologic rapid, bun și ieftin" — Greșit!

"Rapid, bun și ieftin" — trei doleanțe ale pacienților care nu pot exista împreună, indiferent de domeniul de activitate, fie că este vorba de stomatolog, mecanic auto sau coafeză. Maxim sunt posibile două:

  • Bun și ieftin, dar niciodată rapid.
  • Bun și rapid, dar niciodată ieftin.
  • Ieftin și rapid, dar niciodată bun.

2. "Mă dor dinții pentru că m-a tras curentul" — Fals!

Dinții dor pentru că sunt stricați! Nu știu cum se face, dar curentul nu trage niciodată la dinții sănătoși.

3. "Mi-am îmbrăcat dinții, deci nu mai trebuie să-i spăl — Fals!

Dinții trebuie spălați indiferent că sunt îmbrăcați cu lucrări protetice sau nu.

4. "Am puroi la dinți, deci mă tratez singur cu antibiotice în loc să merg la dentist" — Greșit!

În acest caz, neapărat trebuie de mers la dentist, deoarece medicul este cel care decide ce medicamente trebuie luate și dacă trebuie.

5. "Nu mă duc la dentist, fiindcă sunt însărcinată și mi-e teamă să nu fie afectat fătul"— Fals!

Cu anumite precauții se pot face tratamente și în perioada de sarcină. În mod special, lunile 4, 5, 6 sunt cele mai indicate pentru tratamente stomatologice.

În lunile 1, 2 și 3 e recomandat a se efectua doar urgențele, iar în ultimele luni de sarcină sunt de evitat extracțiile dentare.

6. "Am parodontopatie (este incorect termenul de "parodontoză" sau "paradontoză"), deci o să-mi pierd toți dinții" — Fals!

Parodontopatia se poate trata. Cu cât tratamentul este început mai din timp, cu atât șansele de a-ți păstra dinții cât mai mult timp sunt mai mari.

7. "Mi-am scos nervul la dinți, deci nu o să mă mai doară niciodată" — Parțial adevărat, parțial fals.

Dacă tratamentul endodontic nu a fost corect făcut, mai devreme sau mai târziu pot apărea dureri.

8. "Ce mare filozofie să iau antibiotice de câte ori mă dor dinții" — Fals.

Este mare filozofie, pentru că antibioticele luate frecvent din diverse motive vor duce cu timpul la ceea ce se numește "rezistență la antibiotice". Asta va însemna că peste un timp, când veți avea probleme de sănătate care chiar necesită administrarea de antibiotice, nu veți mai reacționa deloc la ele. Majoritatea problemelor dentare se pot rezolva fără a apela la antibiotice.

9. "Aveam doar un punct mic negru de carie pe dinte și dentistul mi-a făcut o plombă uriașă" — Fals.

Un punct mic negru la suprafață poate însemna de multe ori o carie imensă dedesubt. Caria sparge smalțul într-un punct și apoi lucrează în continuare departe de "ochii lumii" (nu însă și ai medicului dentist) până sapă în dinte o adevărată peșteră.

10. "Nu am fost la dentist de 5 ani. Acum vreau să-mi rezolv toate problemele dentare în 3 zile" — De multe ori, greșit!

Tratamentul cazurilor complexe (care implică tratamente ortodontice, implanturi, lucrări protetice) poate dura până la 2-3 ani.

11. "Nu mă duc la stomatolog, pentru că mi-e frică de durere" — Greșit!

Știu că mulți pacienți au rămas din copilărie cu traume legate de dentist, pentru că în urmă cu 20 de ani se lucra foarte mult fără anestezie. Dar acum suntem în secolul XXI și pentru orice manoperă care presupune durere, se face anestezie. Concluzia este: da, există stomatologie fără durere.

12. "Mi se pune piatră (tartru) pe dinți, deși mă spăl" — Fals!

La un periaj corect, tartrul nu se mai depune sau se depune, dar în cantități foarte mici, comparativ cu lipsa totală a periajului sau, mai frecvent, cu periajul incorect.

13. "Detartrajul îmi strică dinții" — Fals!

Detartrajul ajută atât la menținerea stării de sănătate a dinților cât și a gingiilor.

În concluzie: Ca și alte ramuri ale medicinei, medicina dentară este plină de mituri, dezvoltate în timp datorită înțelegerii greșite a acestui domeniu sau dintr-o interpretare eronată a unor experiențe trăite. De aceea, pentru a putea să înlăturăm aceste mituri, recomandarea este să apelați la medicul dentist de fiecare dată când aveți dubii și vreți să aflați adevărul în ceea ce privește vreun aspect din aria medicinei dentare.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Ortopan — Imagistica dentara str. Sciusev, 54/2 Tel.: 022 800-150, 079 22-55-33 www.ortopan3d.com

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»