Studiu efectuat recent: gadgeturile provoacă la copii autism virtual!0

Studiu efectuat recent: gadgeturile provoacă la copii autism virtual!

Psihologii din România, experți în studiul autismului au găsit o relație clară între dezvoltarea tulburărilor de spectru autist și vizionarea îndelungată de către copii a desenelor animate, emisiunilor și jocurilor la telefoane și alte ecrane. Oamenii de știință îndeamnă adulții să interzică copiilor de până la 2 ani accesul la gadgeturi, iar celor mai mari să le impună limite stricte.

Și renumitul medic Evghenii Komarovskii recomandă părinților pe site-ul său să atragă atenție asupra studiilor actuale, efectuate de experții români în autism. Nu e de mirare, doar rezultatele studiului ne pun serios pe gânduri — 90% dintre copiii care suferă de diferite probleme de ordin autist, potrivit afirmațiilor părinților, au stat ore întregi (câte 4-5 ore pe zi) în fața televizorului sau a calculatorului.

Studiul a fost efectuat de "Centrul pentru copii cu autism" în rândul micuților de 2-3 ani. Pentru prima dată, rezultatele cercetării au fost prezentate de portalul mediafax.ro.

Potrivit rezultatelor studiului: în 90% dintre cazuri, un impuls pentru dezvoltarea tulburărilor de spectru autist a fost vizionarea îndelungată — peste 4 ore pe zi — de către copii, a diferitor emisiuni televizate și a altor contenturi online.


Marius Zamfir
Marius Zamfir

Conducătorul studiului, psiholog.Marius Zamfir, a introdus termenul "autism virtual" și a remarcat că televizorul și mediul online au impact devastator asupra copiilor de până la 2 ani. "La o parte impunătoare dintre copii, care au petrecut peste 5 ore pe zi lângă micile ecrane, s-au depistat diferite tulburări de limbaj, dezvoltare psihomotorică, abilități de comunicare. La unii, modificările s-au dovedit a fi foarte grave — tulburări ale conduitei, ADHD și autism", susține cercetătorul.

Expertul remarcă că este imposibil să observe diferența ditre "autismul gadgeturilor" și cel clasic, deoarece ambele forme se manifestă identic. Printre asemenea manifestări, cercetătorul menționează: dificultate de socializare, lipsa contactului vizual, incapacitatea de a se juca în jocuri de rol/ de a se preface într-o altă persoană. Persistă și stereotipurile — cuvinte, mișcări și acțiuni repetate. Agresiunea spontană, frica, deprimarea, la fel se manifestă la asemenea copii.

Cu toate acestea, este diferență. Dacă în cazul autismului clasic tulburările de dezvoltare sunt biologice și neurologice, atunci în autismul virtual — dezvoltarea neurologică, care inițial este una normală, ulterior este distrusă de influența programelor de la ecrane.

Vestea bună este că în comparație cu autismul biologic, în cazul căruia practic este imposibil să îmbunătățești starea copilului, atunci când este vorba de autism virtual — o asemenea șansă există. Dacă acționezi la timp, stimulând activ porțiunile nedezvoltate ale creierului, situația poate fi remediată.

Problema apare din motiv că lumea virtuală înlocuiește copiilor comunicarea pe viu. Deși copilul anume prin aceasta se dezvoltă. Copiii nu pot afla sensul cuvintelor și particularitățile obiectelor, dacă nu relaționează cu acestea. Să atingi un câine viu, să percepi că acesta este pufos, cald, are miros, limba îi este umedă — poți doar în mediul real. Niciun desen animat sau un joc de dezvoltare nu vor oferi copilului aceste cunoștințe.

Petele de lumină ce pâlpâie și marea varietate de sunete de pe ecrane, ademenesc copiii și le mențin atenția, dar nu le pot stimula în mod corespunzător rețelele neuronale.

Imaginile virtuale viu colorate îl atrag pe copil, încât acesta nu mai atrage atenție lumii reale. Apare dependența de zgomot, lumină, cadre ce se schimbă în ritm rapid și, în rezultat – izolarea completă a copilului de realitatea înconjurătoare. Copiii nu mai comunică cu alți oameni, pot manifesta stări de furie, devin reci și cruzi, dat fiind faptul că starea lor emotivă este supraîncărcată și, concomitent, insuficient de dezvoltată.

Medicii și psihologii ce lucrează cu probleme de caracter autist, îndeamnă activ părinții să se ocupe de dezvoltarea copiilor — să se plimbe, să studieze mediul ambiant, să comunice cu diferiți oameni — semeni, adulți, oameni în etate. Nu încătușați copiii în pușcăria electronică, această încătușarea ar putea fi pentru toată viața.

Studiul respectiv, în general, a confirmat acele presupuneri, ce au apărut printre oamenii de știință de mai mult timp. Academia Pediatrică Americană încă în anul 2008 a publicat recomandarea – de a interzice copiilor de până la 2 ani accesul la toate tipurile de monitoare și dispozitive multimedia. Copiilor cu vârste cuprinse între 3-6 ani se recomandă să fie stabilite anumite limite de timp — până la 1 oră, celor de 6-12 ani — maximum 2 ore pe zi.

Cercetătorii români, obținând asemenea rezultate, au anunțat lansarea campaniei "Stop autismului virtaul!", cu scopul informării oamenilor despre acțiunea devastatoare a gadgeturilor asupra psihicului copiilor de vârste mici. Materiale informative la acest subiect au fost deja publicate pe site-ul romanialibera.ro, precum și pe diferite surse informative din alte țări.

Sâmbătă, 28 aprilie, la Chișinău se va desfășura master-classul "Copiii și gadgeturile. Cum găsim un compromis". Moderator — Anna Crasilnicova – Psiholog, expert în relația părinte-copil.

În cadrul master-classului veți afla:

  • de ce copiii sunt atrași de gadgeturi;
  • cum determinăm copiii să renunțe la jocurile virtuale;
  • cum dezvoltăm și "alimentăm" corect creierul copilului;
  • ce tip de desene animate nu ar trebuie să fie vizionate de către copil;
  • de ce "centrele de dezvoltare virtuale" nu dezvoltă;
  • cum pot fi utilizate gadgeturile corect, efectiv și maximal de ecologic.

Când: 28 аprilie, sâmbătă.
Ora: 15:00-17:00.
Unde: Buiucani, str. Belinschi, 11B, (stradela Ceaikovski).
Preț: 100 lei.

Numărul de locuri: până la 25 persoane.
Telefon pentru contact: 068 44-66-24 Natalia, înregistrare.


Veronica Gorceac
Veronica Gorceac

Jurnalistă, redactor-șef al portalului Familia.md, fondatoarea Clubului Familiei din Chișinău și organizatoarea târgului copiilor "Trodelmarkt". Mama unui băiețel de 8 ani.Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»

Articole populare a rubricii «De la 1 la 3 ani»