Elitex — instituție de învățământ privat, genul de activitate al căreia este oganizarea învățământului preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Servicii și particularități:

7 pași simpli pentru a evita îmbolnăvirile frecvente ale copilului0

7 pași simpli pentru a evita îmbolnăvirile frecvente ale copilului

Nimic nu e mai istovitor pentru părinți, decât îmbolnăvirile infinite ale copilului. Și de multe ori, alergând pe același cerc - ”medici-medicamente-analize”, părinții trec cu vederea lucruri extrem de simple, care afectează în mod direct sănătatea copiilor. Vă propunem spre atenție 7 pași spre sănătatea copilului, metode accesibile tuturor și aproape gratuite.

Trebuie să menționăm din start că în acest articol nu ne referim la boli cu adevărat complicate, mai ales cronice sau congenitale. Ci vorbim despre acele cazuri, pe care mămicilor și unor medici le place să le numească: ”imunitate slabă”, ”copil ce se îmbolnăvește frecvent”, ”de la cel mai mic curent – facem bronșită”.

Așadar, ce putem face dacă copilul într-adevăr nu iese din răceli, alergii și alte boli non-fatale, dar de care ne-am săturat atât de mult? În baza opiniilor medicilor renumiți, vom afirma că pastilele, picăturile, suplimentele ”pentru ridicarea imunității” – în cele mai multe cazuri, sunt niște nonsensuri și au menirea de a calma mama – ”eu doar am întreprins deja ceva” și de a îmbogăți producătorii acestora. Respectiv, nu le vom recomanda.

Pașii pe care vă propunem să-i urmați nu au legătură directă cu medicina și sunt în puterea părinților.

1. Atmosfera psihologică din casă

Primul pas – clarificați ce fel de atmosferă este în casă. Deja de mult timp, medicina în mod oficial a recunoscut că ”nervii” sunt cauza tuturor bolilor. Iar psihologii afirmă că de foarte multe ori copilul, prin îmbolnăvirea sa, încearcă să corijeze atmosfera nesănătoasă din familie. Să-i împace pe părinții aflați în conflict. Să o țină lângă el pe mama, care arde de nerăbdare să meargă la serviciu/ la studii. Dimpotrivă - pentru a justifica dorința secretă a mamei de a mai sta în concediu de îngrijire a copilului – ”unde să-l las cu o asemenea alergie”. În orice caz, dacă copilul se îmbolnăvește permanent – ar fi cazul să mergeți la un psiholog bun, pentru a exclude varianta unei boli psiho-somatice la copil.

2. Plimbări în aer liber

S-ar părea că este o chestiune evidentă – copiii au nevoie de aer curat, cu micuții trebuie de efectuat plimbări. Celebrul medic pediatru E. Komarovski subliniază că mai bine să nu hrăniți copilul, decât să nu mergeți cu el la plimbare.

Dar în viața urbană modernă, atât de des nu mai rămâne timp pentru aceasta. Venim târziu de la serviciu, iar până ne clarificăm cu treburile casnice - se face noapte. Iar de cele mai multe ori, timpul este așa, încât nu prea avem dorință să ieșim din casă. Dacă se întâmplă ca plimbările să fie pasive – să așezați copilul pe scăunel, în căruț/pe sanie – și ”ne plimbăm”.

E. Komarovski susține că dacă ne plimbăm activ cu copilul cel puțin 30-40 minute pe zi – mergem cu pași grăbiți, alergăm, participăm în diverse jocuri – aceasta și va fi cea mai adevărată metodă de călire. Este importantă periodicitatea – în fiecare zi, pe orice timp, doar în afară de -30 grade de frig.

Nu aveți seara timp? Treziți-vă puțin mai devreme și plimbați-vă dimineața. Mergeți pe jos până la grădiniță/școală, dacă nu e la colțul casei. Economisiți timp pe vizitele la medici.

Și, apropo, boala nu este un impediment pentru a merge la plimbare. Dacă copilul nu are febră înaltă și, în principiu, este activ – puteți și trebuie să mergeți la plimbare.

3. Activitatea fizică

Acest punct este în legătură directă cu cel anterior. Limba engleză și pictura, bineînțeles, sunt importante pentru dezvoltarea copilului, dar dacă odrasla dvs. cea mai mare parte a zilei stă pe scaun și ”învață”, aceste activități ar putea provoca daune serioase asupra sănătății sale. Iar absențele pe motiv de boală aduc prejudicii și dezvoltării. Străduiți-vă să mențineți echilibrul și să oferiți copilului posibilitatea să alerge, sară, să se miște, să practice sportul.

4. Alimentația

Abundența bucatelor din făină albă – chifle, biscuiți, paste, prăjituri. Consumul în cantități mari a zahărului rafinat – bomboane, ciocolată, înghețată, sucuri dulci/apă dulce. Conservanți – aproape în toate produsele alimentare din magazin. O foarte mică cantitate de produse naturale – fructe, legume, alune. Toate acestea acționează negativ asupra organismului copilului, asupra stării lui de spirit, asupra capacității imunității de a face față bolilor. Deoarece, în cazul în care organismul utilizează toate resursele la reciclare a deșeurilor alimentare, pentru lupta cu infecțiile – pur și simplu nu-i mai rămâne putere.

Simple alimente sănătoase, cât mai puține produse procesate – un pas important pentru îmbunătățirea sănătății copilului.

5. Sterilitatea excesivă

În încercarea de a proteja copilul de pericol, noi adesea facem mai rău. E inutil să mai spunem că copiii din mediul rural, care mănâncă căpșuni prăfuite direct din grădină, se joacă cu pisicile, caprele, și își spală mâinile doar dacă murdăria se vede cu ochiul liber – sunt mult mai sănătoși decât micii orășeni îngrijiți. Eliminând toți factorii periculoși – curentul, microbii potențiali, animalele din curte – nu permitem imunității să se dezvolte și să se întărească. În acest fel – creștem ființe fragile și vulnerabile.

6. Ne calmăm și acceptăm frica

Ce se întâmplă cu mama (mai rar – cu tata), atunci când copilul frecvent se îmbolnăvește? O apucă frica. Frica – că se va începe din nou. Frica că o simplă răceală s-ar putea dezvolta în ceva mai grav. În cazul în care mama are rudimente de depresie sau pur și simplu a obosit – frica se poate transforma în adevărată fobie, care o împiedică să trăiască. Această frică inconștient se transmite copilului, îl impune să-i fie teamă de mediul înconjurător și să se îmbolnăvească – apărându-se de aceasta.

Ce am putea face? Trebuie să conștientizăm frica și toate problemele pe care vi le creează aceasta. Trebuie să înțelegeți că fiindu-vă frică – nu vă protejați de nimic, ci faceți mai rău. Imaginați-vă ceea ce poate fi mai groaznic, ceea ce în viziunea dvs. s-ar putea întâmpla și încercați să fiți în aceasta. Dacă nu reușiți de sine stătător să faceți față acestei situații – solicitați consultația unui psiholog.

7. Faceți schimbări radicale

În psihologie, există o asemenea modalitate. Atunci cânt totul decurge altfel decât ar trebui, nimic nu e de folos, cauzele nu se cunosc, dar totul deja este foarte rău – trebuie totul de schimbat. Pur și simplu să luați și să schimbați totalmente modul de viață. Faceți totul altfel, decât anterior. Locuiți în oraș – treceți pentru o lună cu traiul la țară. Copilul frecventează multe cercuri – anulați-le pe toate. Copilul în principal stă acasă – începeți să ieșiți activ cu el, găsiți activități interesante. Mergeți într-o călătorie. Găsiți o companie nouă de prieteni. Cu cât mai multe schimbări vor fi – cu atât mai bine. Dacă aceasta va fi de folos (iar această metodă, de obicei, ajută) – treptat, pas cu pas, ați putea aranja lucrurile și, cel mai probabil, veți înțelege cauza îmbolnăvirilor.

În niciun caz nu rămâneți față în față cu problemele proprii. Cereți ajutor, susținere - de la prieteni sau specialiști. Găsiți acele persoane și comunicați mai des cu acei oameni care v-ar putea susține și limitați comunicarea cu cei care sunt înclinați să critice. Aveți grijă de dvs. și totul va fi în regulă. Sănătate dvs. și copiilor!


Veronica Gorceac
Veronica Gorceac

Jurnalistă, redactor-șef al portalului Familia.md, fondator al Clubului de Familie din Chișinău și organizator al târgului pentru copii "Trodelmarkt". Mama unui băiat de 8 ani.



Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «De la 3 la 7 ani»

Articole populare a rubricii «De la 3 la 7 ani»