Apa Buna

Elitex — instituție de învățământ privat, genul de activitate al căreia este oganizarea învățământului preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Servicii și particularități:

Tabăra "Argos" de pe insula Thasos pentru adolescenți – cum și pentru ce? Interviu cu organizatorul taberei0

Autorul: Inna Zheltova. Sursă: www.talenthouse.md/argonavtyi.html

Atunci când ideea creării unei tabere vine de la o mamă a trei copii, ea gândește minuțios orice detaliu, care altora nici prin cap nu le trece. Acești copii trebuie să fie ai tăi - și atunci va fi cea mai bună mare, cele mai albe pietre pe mal, și cei mai parfumați brazi deasupra. Dacă această mamă mai e și înțeleaptă, atunci ea, fiți siguri, va avea grijă ca în acea frumusețe, siguranță și hrană suficientă, copiii să mai și învețe lucruri bune și corecte. Surprinzându-și la întoarcere părinții dornici de ei, prin faptul că au crescut atât de frumos.

Așadar, Irina Moghilev și tabăra de vară ”ARGOS”. Pentru cine? Cu cine? Pentru ce?


Irina, să începem de la cel mai important. De ce anume tabără de vară pentru copii?

De fapt, tabăra noastră ”Argos”, probabil, nu e chiar corect să o numim pentru copii. Mai degrabă este pentru adolescenți, pentru tineri – la noi pot veni băieți și fete cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Și în acest caz e dificil să vorbim despre o copilărie pură. Mie și celor care activează în cadrul taberei, această categorie de vârstă ne place foarte mult. Oamenii deja au o experiență personală, fiecare are propriile greșeli, primele – mari și nu prea - realizări, poziția proprie în diferite chestiuni, inclusiv și cât privește politica. Cu toate acestea, persistă atâta ardoare, deschidere, entuziasm, convingere că totul se va reuși, precum și o timiditate blândă în fața vieții, încât pe mine personal toată această frumusețe mă încântă.

Am decis să creez o asemenea tabără măcar din motiv că am trei feciori. Și vrei nu vrei, zilnic te ciocnești cu interesele lor, cu organizarea timpului lor liber.

Dacă stăm să analizăm, pericole sunt la orice pas. Arici de mare. Valuri. Leandri. Virusuri grecești noi. Traume în timpul excursiilor. Orice!

Da, în minunata Grecie, ca în orice altă țară, sunt o mulțime de pericole. Este vorba despre situații obișnuite, de rutină, care ne pot aștepta și acasă. Acestea pot fi ușor evitate, dacă ești informat corespunzător. Astfel în Moldova toți cunosc că nu e voie să mănânce pomușoare sălbatice. Sau că de spinii trandafirilor te poți înghimpa. La fel și în Grecia – doar ajungând, în drum spre tabără, copiii merg la magazin pentru a procura șlapi special pentru aricii de mare. Adică informația apare cu mult înainte ca ei să vadă un arici de mare, iar noi neapărat le vom arăta la toți această vietate. Și nimeni nu va intra în apă fără acești șlapi – la tabără, unde în fiecare tură nu sunt mai mult de 30 de copii, instructorul și conducătorul de detașament au neapărat grijă de aceasta. Și despre faptul că frunzele de leandri nu se permite să fie împletite în cosiță, participanții taberei la fel cunosc.

Uneori e caraghios să urmărești cum primele câteva zile, cele mai impresionante zile, toți se sperie la văzul acestor leandri. În viziunea mea, asemenea mici pericole ale unei țări sau localități noi, mai degrabă au scop de formare și sunt utile.

Sunt convinsă că pe părinți îi interesează subiectul alimentației copiilor. La fel, știu că copiii ajunși la adolescență, sunt pofticioși, iar scăldatul în mare trezește și mai mult pofta de mâncare. Ce mănâncă argonauții dumneavoastră?

Da, de regulă toți au un apetit bun. Se mai întâmplă ca la început, după deliciile părinților, cineva să strâmbe nasul la vederea unui terci sau a unei supițe. Dar marea, excursiile, somnul sănătos – toate acestea repede schimbă atitudinea față de meniul de la tabără. Alimentația noastră, în primul rând, este sănătoasă. Nimic prăjit, nimic dăunător. Noi fierbem, pregătim la abur, coacem în rolă, facem salate proaspete. Și foarte des adolescenții veniți cu alergie pe piele, pleacă fără aceasta. Alimentația, statul permanent pe malul mării, în aer liber, activitatea fizică – cel mai bun leac. Cu toate acestea meniul în tabăra noastră nu e chiar clasic.

Doar suntem în Grecia, de aceea ne străduim să se simtă acest lucru. Din acest motiv noi des pregătim acasă salată grecească cu olive, feta și ulei de măslin, produse anume în Thasos. Din băuturi – sucurile locale și orangiadă, pe care copiii le prepară singuri. În fiecare tură oferim creveți, supe-cremă, supă de pește, paste cu spanac și sarmale cu mămăligă le facem. Dar și terciurile sănătoase trebuie savurate. În genere nu murim noi de foame. Dintre dulciuri - copturi, rahat-lucum, colțunași cu diferite umpluturi, miere locală.

La gustare, de obicei, avem harbuji, pepeni galbeni, piersici și uneori înghețată. Deci, flămânzi nu stăm – 5 mese pe zi tocmai oferă tot necesarul pentru restabilirea și suplinirea forțelor, cu luarea în considerația a activității fizice.

Loc de vis


- De ce Thasos? Doar se putea de găsit un loc drăguț mai aproape, fără calvarul unei călătorii lungi?

-Un loc drăguț poate fi găsit și în Moldova. Dar noi am vrut un loc de vis! Și pe Thasos totul era perfect. Trai într-un loc romantic și, concomitent, pădure de brazi, plus pe malul mării Egee. Climă sănătoasă - imaginează-ți, la noi nimeni nu a fost răcit, am tratat doar bolile cu care veneau de acasă. Potrivit afirmațiilor medicilor, nimeni nu se îmbolnăvește datorită corturilor – în comparație cu căsuțele atât de răspândite căptușite cu lambriu, în acestea virușii nu reușesc să se adune; aerul circulă permanent și elimină virușii. Prin particularitățile sale de sănătate, Thasos se aseamănă cu Crimeea, dar mulți consideră că este un loc chiar mai bun. Tatăl medicinii, Hipocrate, în lucrările sale avea impresii înalte despre această insulă și venea aici anume pentru recuperarea sănătății. Prin ce suntem noi mai răi?) În plus, aici sunt atâtea locuri minunate, atâtea plaje variate – și cu nisip diferit, și cu pietriș mai mare și mai mic, și cu platou de piatră, și chiar două plaje cu marmură, cu nisip adevărat de marmură!

Iar cât privește drumul lung. La tabără ajungi în mai puțin de 24 de ore. Din Chișinău ne pornim aproape de ora prânzului. Iar în Kavala – locul de unde pornește feribotul spre insulă – ajungem în jurul orelor 9-11. Drumul nu este atât de lung.

Este unicul loc de vis, în care vă doriți să creați o tabără?

Un adevărat turist este mereu înfometat de dinamism )) Avem deja două programe active – în vacanța de toamnă și primăvară este Transilvania, care este absolut necunoscută turiștilor noștri și, iarna, munții Bulgariei - un loc mai puțin obișnuit.

În Transilvania plecăm într-un locușor care poartă denumirea de Balvanyos. În Moldova, despre acest loc practic nu se cunoaște nimic. Aici la odihnă vin în special maghiarii, germanii, francezii. Și noi am aflat despre acest loc de la niște prieteni, pe care la odihnă în Blavanyos i-au invitat niște actori din Franța. Prin proprietățile climaterice – este zonă de agrement balneoclimaterică, situată în mijlocul unei păduri conifere și mixte.

Și în Bulgaria nu plecăm pur și simplu. În primul rând, tabăra noastră devine la maxim una de schi la munte – noi închiriem tot echipamentul necesar, luăm un instructor de schi. Și, în al doilea rând, combinăm odihna activă cu relaxarea în izvoarele termale.

Ce interdicții există în viața de tabără? Și ce le permiți copiilor să facă?

– Le permit să curețe cartofi și să spele vasele)) Dar nu au voie să consume Cola, diverse chips-uri și pop-corn. Tabăra promovează modul sănătos de viață, respectăm protejăm copiii de tot ce este dăunător pentru ei, de toate substanțele chimice. În Grecia – este o cantitate uriașă de sucuri gustoase și naturale, halva, rahat-lucum, nuga, fructe. Adică există o mulțime de alternative pentru produsele dăunătoare. Cât privește alte interdicții, acestea, de regulă, tot se referă la siguranța copiilor.

Sunt norme și reguli obișnuite. Tot ce nu trece de limite este permis! Și să întâmpine zorile la ora 5 dimineața, și chiar să doarmă pe plajă, și să nu mănânce tot prânzul, dacă chiar nu mai vor)

Ce copil NU nu va fi primit la tabără? (mă refer la caracter, obiceiuri)

De fapt, ne este interesant să lucrăm cu diferiți copii. Din acest motiv, dacă copilul se potrivește după vârstă, îi primim pe toți. Traiul în comun la tabără, care prevede multe momente de rutină – spălatul hainelor, curățenia în cort și pe teritoriul taberei, un mic ajutor la bucătărie și așa mai departe, - fie că doar puțin, dar îl schimbă pe fiecare copil. Și nu doar pe copii, dar și pe noi, adulții care activează în tabără. De aceea, de multe ori cei care în viziunea unora păreau neadaptați la viață, puțin răsfățați, deja peste câteva zile pot deveni absolut alții.

Iar cel mai important este faptul că în viața reală noi suntem nevoiți să comunicăm, să învățăm și să lucrăm cu oameni diferiți. Și cu cei care nu prea ne plac sau chiar ne sunt absolut antipatici. Tabăra reprezintă un teren perfect pentru a învăța să locuim împreună, chiar și cu cei cu care nu ne potrivim nici după energie, nici după principii, nici după interese. Din acest motiv, îi primim pe toți.

Deliciile vieții la tabără


Care sunt cerințele față de conducătorii de detașamente? Există vreun set de calități obligatorii, pe care le cauți la candidați?

Da. Am o imagine clară a conducătorului de detașament sau a instructorului din tabăra noastră. O tabără turistică are un cu totul alt specific, decât o tabără obișnuită. Din acest motiv, colaborăm cu persoane adulte, personalități formate. Ei trebuie să fie atenți, în primul rând, la mărunțișurile de rutină și să fie capabili blând să le sugereze copiilor soluții adecvate. Începând cu obligația de a utiliza cremă pentru bronzare, chipiuri și apă, care întotdeauna trebuie să fie cu ei, și finisând cu verificarea corectitudinii cu care a fost făcut rucsacul pentru excursie, dacă a fost închisă plasa anti-insecte, cum copilul mănâncă, dacă consumă suficiente lichide, dacă face duș etc.

La noi fiecare membru al echipei organizează un anumit master-class sau instruiește pe ceilalți ceva anumit. De exemplu, medicul neapărat va desfășura o lecție de salvare de la înec și de acordare a primului ajutor. Bucătarul atrage copiii să-i ofere ajutor la bucătărie – să curețe legumele, să prepare salate și chiar mulți argonauți au învățat să spele vesela anume la tabără. Instructorii desfășoară lecții de instalare a corturilor, arată cum se umflă saltelele, cum se pregătesc rucsacurile. Și conducătorii de detașament au sarcinile lor – de exemplu să organizeze jocuri intelectuale sau sportive. Și, evident, este necesar să fii nu doar creativ, dar și ingenios. Totodată, înțelegător și binevoitor.

Ce presupune viața de tabără? Și ce este în afara perimetrului taberei? Excursii. Drumeții. Unde, cum, cu ce scopuri?

Tabăra este de tip turistic, deși într-un format simplificat. Și viața de aici este una corespunzătoare. Locuim toți în corturi. Însă cu anumite comodități – copiii dorm pe saltele, există noptiere, prize pentru a încărca gadget-urile. Sunt dulăpioare pentru lucrurile proprii. Zilnic cineva este de serviciu la bucătărie. În fiecare zi – mare, 2-3 ori pe zi. În ultimele zile, unii atât de mult se satură de mare, încât nu mai vor să se scalde)) Însă seara, să stea pe malul mării, cu lumânări sau cu chitara – aceasta le place tuturor. Practic în fiecare zi sunt organizate evenimente. Și, fără ca copiii să-și dea seama, încercăm ca fiecare activitate să poarte caracter educativ – noi nu pur și simplu ne numim ”Argonauți”. Prin urmare, cele mai multe filme, concursuri și quest-uri au la bază subiectul istorioarelor lui Jason și prietenii săi.

De asemenea, noi respectăm siesta – în Grecia aceasta este sfânt. Respectiv, avem destul de multe hamace, pe care ziua se poate și de dormit, și de citit o carte, și de jucat la tabletă. Și, bineînțeles, este vorba despre o ședere non-stop pe malul mării, într-o pădure de brazi.

Foaia de călătorie include două excursii – pe Thassos, capitala insulei, și în Prinos, un sătuc atractiv din vecinătate. În Thassos chiar luăm cina într-o cafenea locală – să vii în Grecia și să nu guști suflaki ar fi o rușine )) La fel, avem excursii la alegere. Fiecare destinație am selectat-o și am elaborat-o minuțios, așadar acestea sunt unice.

Și, desigur, excursia. Pentru turiștii adevărați, excursia – mai că nu e cel mai important eveniment. Pe jos parcurgem locuri minunate, de multe ori ascunse de privirile persoanelor venite la odihnă, care își petrec tot timpul pe plajă. În plus, este vorba de verificarea propriilor aptitudini. Pentru copii – este ceea cu ce se vor mândri tot anul, dar poate și toată viața. Am modificat traseul din anul trecut, l-am mai simplificat, și acum acesta prevede parcurgerea părții cu apă a insulei. Ceea ce este important pentru mine într-o excursie, este să le demonstrez argonauților mei ce presupune o echipă, prietenie, înțelegere. Doar excursia – presupune, deși mici, totuși diferite restricții. Bucătarul ne merge cu noi. Respectiv gătim singuri. Singuri ducem și instalăm corturile. Toate acestea presupun muncă fizică, chiar și să mănânci vrei mult mai mult decât de obicei)

Și toate aceste e mult mult mai ușor să le faci în echipă. La fiecare popas, poți vedea cum cineva se împarte cu gustarea. Cineva merge la izvor pentru a lua apă camaradului obosit. Aceasta, probabil, este unul dintre cele mai bune momente din viața de tabără – când acestea sunt nemaipomenite, nu doar prin cuvinte; adevărați parteneri, prieteni și, pur și simplu, oameni buni. Așa ceva nu poți vedea stând la calculator sau pe plajă. Și anume după excursie – iar aceasta are loc la mijlocul turei – apare prietenia adevărată. Și avem deja multe exemple, când copiii revin și se înțeleg să vie împreună într-o anumită tură. Sau se întâlnesc în Moldova – mai mult chiar, merg din Chișinău la Bălți, Soroca și invers. Și eu foarte mult sper că asemenea relații vor păstra toată viața, doar nu e atât de simplu să găsești un prieten adevărat.

Detalii despre tabără, ture și condiții, puteți afla pe pagina de facebook a taberei.

O cunoștință de-a mea a învățat să fumeze anume la tabără. Alt băiat – să consume alcool. Fiul meu mai mare, într-o tabără militar-sportivă a învățat să spele, să se îmbrace repede și să depășească obstacole. Ce vor învăța copiii la tabăra ta?

Mmm…Să fumeze – nu cred. Avem maxim 30 de fete și băieți, care sunt supravegheați de 7-9 adulți, care nu fumează. Bineînțeles, mergem în vizită la vecini – sârbi, francezi, germani, bulgari. Dar nu cred că aceștia învață așa ceva )). Să consume băuturi spirtoase? Doar sucuri și orangiade). Iar în acest an vom organiza pub- test fără alcool, deci vor fi și mai multe băuturi benefice și gustoase.

Copiii vor învăța multe. Fiecare – ceva personal. Și să se îmbrace repede – deseori efectuăm excursii matinale, și copiii trebuie să reușească să ajungă la timp în autobuz. Odată m-a contactat la telefon o mămică și m-a întrebat dacă îl vom lua pe feciorul ei încă o dată la tabără. Băiatul acasă nu făcea nimic. Absolut nimic. Iar la revenirea din Grecia, după obișnuință, câteva săptămâni la rând, își aranja hainele, spăla după sine vesela, strângea câte ceva prin casă și puțin chiar o ajuta la bucătărie. Apoi s-a relaxat, dar nu de tot. Respectiv, mama dorea, după cum s-a exprimat chiar ea, să ”repete efectul!”)). La fel, la tabără, ei învață unii pe alții să cânte la chitară, să spună bancuri. Multe.

În general, cum vor fi când vor reveni de la tabără?

Observ că revin mult mai liberi, mai nestingheriți. Și mai responsabili. Știu sigur că vor deveni mai independenți, mai siguri în persoana proprie, în forțele și posibilitățile proprii.

Relaxați – totuși 14 zile într-o viață mai puțin obișnuită îți distrage atenția, îți permite să te cunoști mai bine și, pur și simplu, să te odihnești. Să te relaxezi de cerințele părinților, profesorilor, de opinia societății. Ceea ce în viziunea mea, este cel mai important!

Și, în acest context, îmi voi permite să remarc că sunt părinți care nu le permit copiilor să meargă la tabără nu din lipsa finanțelor, dar, într-un fel, pedepsindu-i în acest fel. Spun ”n-ai meritat” sau ”ai finisat rău anul școlar”, ”ai avut un comportament greșit”. Iată această sincer nu înțeleg. Să-i ratezi de posibilitatea de a se odihni după un an de învățământ cu nervi, să se afirme, să învețe ceva nou – nu este o alegere corectă. Mulți, pur și simplu, nu iau în considerare că vârsta este una de cotitură, când adolescenții au aere de adulți, când organismul și psihicul sunt supuse stresului de creștere, se produc modificări hormonale. Corect este să oferiți copiilor șansa de a se relaxa de toate acestea, să nu-i presați, să le permiteți să se odihnească și fizic, și de la certurile inevitabile la această vârstă, cu persoanele apropiate. Nu mai vorbesc despre beneficiul aflării timp de 14 zile într-un asemenea loc, precum este insula Thassos – o posibilitate minunată de creștere a imunității înainte de perioada de toamnă-iarnă.

La fel, este foarte emoționant să urmărești cum copiii, fără să-și dea seama, demonstrează că le este dor de părinți. De exemplu, spun că mama pregătește un anumit fel de mâncare mai bine decât bucătarul)). Sau, luând ceva din rucsac, se bucură că părinții nu au uitat să-i pună un anumit obiect important pentru ei. Aleg suvenire și mereu își fac griji ca acestea să le placă părinților – așteaptă că la întoarcere acasă vor fi lăudați pentru faptul că în loc de un magnet au adus olive sau ulei de măsline. Acasă, în viața obișnuită, ar putea să nu arate cât de mult își iubesc tatăl și mama. Iar după o asemenea călătorie, garantat relațiile se vor îmbunătăți! Atât părinților, cât copiilor, o asemenea experiență le va aduce doar beneficii.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Piligrim — Agenție de turism str. C. Negruzzi, 2, оf. 410A Tel.: 022 27-18-08, 0 780 5-67-47, 0 621 1-01-00 www.argos.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «De la 3 la 7 ani»

Articole populare a rubricii «De la 3 la 7 ani»