Apa Buna

Alergiile la copii — tot ce trebuie să cunoașteți0

Alergiile la copii — tot ce trebuie să cunoașteți

Alergiile la copii reprezintă o problemă tot mai des intâlnită, fiind cauzată de slăbirea sistemului imunitar. Deși simptomele trec adesea neobservate sau sunt greșit diagnosticate, alergiile devin uneori un pericol grav pentru sănătate.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de alergii la copii? Cum se manifestă și ce metode de tratament sunt utilizate? Despre aceasta aflați de la specialiștii Departamentului Alergologie și Imunologie din cadrul centrului medical "Lacteia" — Guștiuc Olga, alergolog-pediatru și Procopișin Larisa, doctor în științe medicale.

Cele mai frecvente cauze care generează alergii

Cele mai frecvente cauze care provoacă alergiile la copii sunt: polenul (conduce la apariția rinitei alergice sezoniere), sporii de mucegai, părul de pisică sau de câine, gândacii de bucătărie, acarienii (care se adapostesc în mochete, saltele, perne, covoare), alimentele (ouă, ciocolată, unele prăjituri, pește, drojdie, proteinele din laptele de vacă sau de soia, țelina, arahidele, căpșunile, fructele de pădure, portocală, mărul, kiwi, nucile, rosiile), înțepături de insecte (albine, viespi sau paianjeni), medicamente (pe primul loc se situează penicilinele, urmate apoi de cefalosporine), analgezicele, antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen), anestezicele (mai ales cele cu administrare intravenoasă, dar atentie și la cele folosite sub formă de sprăy de către medicul stomatolog), preparatele de insulină, produsele hematologice (transfuzii de sânge, plasma, masa eritrocitară, masă atrombocitară) substanțe de contrast necesare pentru diferite examinări paraclinice (tomografie computerizată, rezonanța magnetică), iodul (atenție la soluțiile antiseptice de tip betadina) serurile folosite pentru diferite vaccinări (vaccinul antitetanic, vaccinul impotriva tusei convulsive, și pneumoniei pneumococice, produsele cosmetice și detergenți (cu conținut de clor, soda caustică sau fosfați) folosite pentru igiena copilului sau a casei, diverse substanțe iritante etc.

Un tip special de alergie, care apare mai ales la sugari (2-3%), este provocat de lapte. Aceasta dispare, de cele mai multe ori, până la vârsta de 4-5 ani și este cauzată, în principal, de laptele de vacă, capră sau oaie si, foarte rar, de cel de mamă. Alergia este provocată de proteina din lapte și conduce la deranjament stomacal, manifestat prin: scaune moi, colici, urticărie, agitație și iritabilitate a copilului.

Principalele simptome în caz de alergie

Cele mai frecvente reacții alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor și al căilor respiratorii. Ele se manifestă sub formă de rinite, urticărie, eczeme endogene, astm bronșic sau chiar edem și pot fi acute sau cronice, de intensitate mare sau atenuate. Un prim contact cu alergenul poate declanșa o reacție acută cu dificultatea de a respira, spasme bronșice, tuse, tumefiere locală la locul mușcăturii sau înțepăturii, urticărie cu mâncărimi puternice, învinețire a pielii, crampe stomacale, greață, vomă, dureri de cap, modificări ale pulsului etc.

Din fericire, acestea sunt mult mai rare, dar întotdeauna ele trebuie tratate imediat de către medic în spital, deoarece pun în pericol viața copilului. Mai frecvent se intâlnește doar o reacție ușoară cu urticărie, lăcrimarea ochilor, răgușeală, deranjamente stomacale și eventual inflamarea zonei locale, în cazul înțepăturilor de insecte sau al mușcăturilor de animale.

In cazul alergiilor alimentare, majoritatea reacțiilor alergice apar după consumul de ouă, lapte grâu, soia, arahide, pește crustacee (mai frecvent intâlnite la adolescenți).

Alergiile conduc și la inflamații la nivelul urechii, prin acumularea de lichid, ceea ce poate cauza infecții numeroase și chiar la scăderea auzului. Dacă acest lucru se întâmplă când copilul învață să vorbească, pot aparea probleme în pronunție, dar și senzație de mâncărime, pocnit și plenitudine la nivelul urechii.

Manifestările clinice sunt mai frecvent cutanate, dar pot aparea și simptome respiratorii, digestive, ajungând chiar până la șoc anafilactic.

Pași de urmat în caz de suspecție a alergiei

Contactați medicul și informați-l despre simptome, dar rețineți că nu trebuie să impuneți copilului o dietă restrictivă. Nu trebuie sa facem confuzie între alergie și intoleranță. În cazul în care se suspectează o alergie, există fie teste cutanate prin care un extract din alergen este aplicat direct pe pielea brațului, apariția unei înroșiri sau a unei umflături în decurs de 15 minute reprezentând existența alergiei, fie teste de sange (IgE -Imunoglobulinele E se găsesc în principal în secrețiile mucoase de la nivelul tractului gastrointestinal și respirator, în ser fiind prezente în concentrații foarte mici) prin care este evidențiat nivelul de anticorpi pe care îi secretă organismul.

Tratamente indicate în alergii

Alergiile acute, cum este șocul anafilactic, sunt tratate de urgență în spital unde, după încetarea crizei, se prescriu medicamente antihistaminice pentru a reduce mâncărimile și de tip cortizonic pentru reducerea inflamației. În cazul alergiilor ușoare, alături de tratamentul prescris de medicul specialist este suficientă doar o alimentație de protecție hepatică, evitarea emoțiilor și a eforturilor intense.

Tratamentul medicamentos indicat de medicii alergologi include antihistaminice orale sau locale, care atenuează simptomele, tratament cortizonic, imunoterapie etc. Desensibilizarea se poate face în anumite condiții, în functie de alergen, de starea sau de vârsta copilului. Fitoterapia este un redutabil aliat la copiii mai mari prin infuziile de: trei-frați-patati, coada-șoricelului, urzica, flori de levanțică, muguri de coacaze negre. Se va testa toleranța la fiecare plantă și doar apoi se pot face asocieri de plante medicinale, doar cu consultul specialistului.

Poate fi utilizat si cărbunele medicinal pentru că are proprietăți antitoxice, antispastice, absorbante, calmante și cicatrizante, putând fi folosit ca atare sau sub forma de comprimate. Aromoterapia indică utilizarea uleiului esențial de mentă, diluat în apă, care se aplică local (se umezește ușor zona externă afectată).

În cazul alergiilor alimentare, trebuie excluse din alimentație produsele care cauzează reacțiile alergice. În ce privește alergiile sezoniere sau pe cele la praf, trebuie de asemenea să evitați perioadele în care acestea sunt exacerbate, respectiv să mențineți o igienă riguroasă în casă. În cazul în care este vorba de alergie la animale, este bine să limitați contactul cu acestea, precum și cu fumul de țigară, contactul cu mucegai, chimicale, aer umed. Există dispozitive de curățare a aerului din cameră (cu filtre HEPA), precum și aspiratoare speciale pentru curățenie. Se recomandă să limitați și utilizarea covoarelor și/sau a draperiilor, dar și a animalelor de pluș (care pot atrage praful) sau a cărților și să ștergeți des praful (când copilul nu este în camera).

Congestia nazală se poate croniciza în cazul copiilor cu alergii, provocând o respirație pe gură (în special in timpul somnului). Acest aspect afectează calitatea odihnei și dacă este netratata, o alergie poate afecta chiar modul de creștere a dinților și a oaselor feței. Trebuie însă luată în considerare în special cauza, nu doar efectul, prin urmare picăturile nazale cu efect decongestionant vor avea doar un efect temporar.

Și in cazul afectării urechii tratamentul trebuie să vizeze cauza. De multe ori, medicii prescriu pentru ameliorarea simptomelor picături sau siropuri cu rol antihistaminic (scad nivelul de histamine din corp), de tip Claritine, Peritol, Aerius, Ketof, Zyrtec, Xyzal și creme pentru urticării de tip Fenistil, Triderm sau Advantan însă trebuie să rețineti faptul că unele din ele (picăturile) pot avea reacții nedorite, precum o stare de oboseală sau de agitație, un apetit crescut (ce conduce la o falsă creștere în greutate), irascibilitate, chiar probleme cu somnul (coșmaruri) și din acest motiv este bine să respectați dozajul adecvat vârstei, iar altele (cremele) sunt de tip corticosterioizi și nu sunt recomandate copiilor pe termen lung. In plus, sunt disponibile și variante de vaccinuri antialergice, care reprezintă de fapt o intervenție pe lungă durată(și destul de costisitoare) menite să ajute sistemul imunitar să reacționeze la diverși alergeni. În cazurile severe de alergii, este necesar să aveți la îndemână fiole de adrenalină/epinefrină injectabile (efectul este mult mai rapid in acest mod) pentru a interveni la timp in cazul de șoc anafilactic.

Metode de profilaxie a alergiei

Mai importantă este prevenirea alergiilor, care se face, în primul rând, cunoscând substanța la care este alergic micuțul și evitând, pe cât este posibil, contactul cu aceasta. Este important pentru cei sensibili să evite zonele cu polen în exces din copaci (teiul) sau de la ierburi (patlagina si macrisul). Esențială este și echilibrarea sistemului imunitar, încă din momentul nașterii și menținerea lui astfel toată viața, prin alegerea unei alimentații cu multe fructe (cătina, coacăze, afine), legume proaspete, semințe și cereale.

Vom consuma alimente bogate in vitaminele C, A, E, în bioflavonoide ce controlează producerea de histamină, substanța răspunzătoare de prurit și inflamație, flavonoizi ca antioxidanți naturali, carotenoizi, zinc, seleniu, dar si calciu. Se va trata eficient alergia de la primul simptom, pentru a se preveni agravarea sau cronicizarea bolii. Aerisirea și aspirarea camerei previn prezența acarienilor care, prin proteinele conținute, pot fi o sursă de întreținere nu doar a fenomenelor alergice, dar și a astmului, a rinitelor sau a eczemelor endogene pentru că se dezvoltă foarte bine la caldură și umiditate, în locuri fără curenți de aer.

Nu în ultimul rând, este bine ca adolescenții cu o sensibilitate crescută la alergeni sau părinții ai caror copii sunt alergici să poarte întotdeauna, în trusa de urgență sau la îndemână, medicamentele indicate de medicul specialist pentru situațiile de criză.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Lacteia — Centrul Medical Consultativ str. V. Pârcălab, 2 Tel.: 022 784-784, 0 602 0-66-50 www.lacteia.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»