Articolul se referă la temele:

2 puncte de reper pentru alegerea metodelor de educație0

2 puncte de reper pentru alegerea metodelor de educație

Actualmente există o multitudine de informații despre cum ar trebui să educăm copiii: abordări, sisteme de educație și dezvoltare, metode educative. Cum să nu ne rătăcim într-o asemenea avalanșă de informații și să descoperim metoda optimă de abordare părintească?

Acces rapid și ușor la o cantitate enormă de informații, inclusiv referitoare la educația copiilor, pe de o parte reprezintă un lucru extrem de util și necesar, iar pe de alta – o circumstanță ce provoacă grija și confuzia părinților, doar informația este foarte diferită și, de multe ori, contradictorie.

Sunt câteva întrebări care pot servi drept punct de reper la alegerea metodelor de educație și la soluționarea dilemelor educative.

Prima întrebare, care ar trebui analizată: ”Ce fel de om aș vrea să cresc?” Încercați să vă imaginați copilul atunci când va fi adult, matur. Cum ați vrea să fie el? Cum să se simtă? Ce fel de relații să construiască cu cei din jur? Cum să procedeze? Ați putea analiza acest subiect și cel mai bine e să vă notați ideile care vă vor veni în cap. Ar fi bine să alocați pentru această etapă timp suficient, iar cel mai bine să nu vă grăbiți, ci să vă ascultați eul propriu.

De regulă, întotdeauna în educație urmărim anumite scopuri, chiar dacă acestea nu sunt conștientizate până la urmă. Și este mult mai ușor să coordonăm aceste obiective, dacă le conștientizăm.

E bine dacă la această etapă, vă vin în minte idei în planul caracteristicilor (”vreau să fie fericit, liber, independent, hotărât, responsabil … om, capabil să construiască relații, să fie profesionist în domeniul său de activitate etc.”). E mai greu dacă vi se conturează o imagine dură și concretă, unde dvs. aveți de desenat o anumită porțiune a activității profesionale, un tip de relații familiale etc. În acest caz, este mare probabilitatea să impuneți copilului propria viziune sau vis, care nu se referă la el. Aici vă va fi utilă consilierea psihologică, în timpul căreia veți putea separa visele proprii de dorințele copilului dvs., ceea ce va fi benefic atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copil, și relația dvs. reciprocă.

A doua întrebare, care este un punct de reper pentru părinți, sună în felul următor: ”Vor oferi oare metodele educative pe care le aplic, rezultatul scontat?” Dacă este vorba despre o dilemă educațională, atunci când nu știți cum să procedați mai corect, atunci ar fi corect să vă adresați întrebarea: ”Ce experiență aș vrea să-și formeze copilul din această situație?”

Sarcina în acest caz – de a corela scopul dorit cu ceea ce se întâmplă în realitate în procesul educativ. Este important să fiți realiști și sinceri cu sine însăși. De exemplu, dacă tindeți să educați copilul să fie o persoană independentă și responsabilă, dar, în același timp, efectuați în locul lui temele pentru acasă, îi pregătiți ghiozdanul și nu-i oferiți posibilitatea de a se ciocni cu consecințele propriului comportament, atunci trebuie să recunoașteți că continuând în aceeași ordine de idei, puțin probabil că vă veți atinge scopul. Sau dacă copilul dvs. nu are posibilitatea de a alege ceva și de a lua decizii, atunci va fi straniu să așteptați că ajungând la vârsta de majorat, automat va deveni mai decisiv.

Și situația devine mult mai serioasă și tragică, dacă în procesul de educație există loc pentru abuz – pedepse fizice, strigăte, insulte etc. Violența este legată de durere, traumă, frică și niciodată nu duce la rezultate bune. Metodele violente nu vă vor ajuta să educați un om fericit și liber.

În acest fel, punctele de reped descrise mai sus, vor deveni subiecte utile pentru reflecție, discuție cu soțul/soția (sau un specialist în psihologie) și pentru un părinte cu adevărat informat și conștient.


Anastasia Covrova
Anastasia Covrova

Psiholog clinic practician, doctorantă, ICDP-facilitator (Programul Internațional de Dezvoltare a Copilului), formator calificat "OH-cards". Suport psihologic pentru pacienții bolnavi de cancer și familiile lor, pentru persoanele care au avut de suferit de acte de violență, pacienții cu tulburări de alimentație etc.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Anastasia Covrova — Psiholog Tel.: 0 694 1-41-21 www.b17.ru/kovrova_anastasia

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Până la 1 an»

Articole populare a rubricii «Până la 1 an»