Articolul se referă la temele:

Cosmetica naturală realizată manual0

Poveștile cu vrăjitoarele care stau deasupra cazanelor tot mestecând ceva sunt probabil cunoscute tuturor. De ceva timp, acestea au devenit actuale. Obosind să tot cumpere de prin magazine şi farmacii diferite produse (care de multe ori nu au nici un efect) pentru întinerire, catifelare, remodelare, femeile tot mai frecvent apelează la metodele bunicilor şi a străbunicilor noastre — produse naturale. Iar, pentru a le înlesni căutările, pentru a nu fi nevoite să caute diferite ierburi prin păduri, "vrăjitoarele" moderne le pun la dispoziție cosmetică naturală hand made: creme, scrub-uri, săpunuri, şampoane — toate produse în condiţii de casă şi cu o compoziţie sută la sută naturală.

Două dintre aceste "vrăjitoare" ne-au explicat ce reprezintă de fapt cosmetica hand made, ce ingrediente sunt folosite pentru producerea acesteia, cum se păstrează și, cel mai important, cum diferențiem un produs natural de unul care pretinde a avea acest calificativ.

Olesea Reabenchi-Bejenari produce fito-șampoane, parfumuri solide, scrub-uri, loţiuni, geluri după epilare şi chiar pastă de dinţi.

Olesea, ce ingrediente se folosesc, de regulă, pentru produsele cosmetice organice?

Fiecare producător îşi are propria reţată a succesului. În general, pentru aceste produse se folosesc ingrediente alese pe sprânceană. Spre exemplu, eu folosesc plante medicinale, flori, ierburi, rădăcini, luturi, sare de mare, făina diferită — de orez, naut, secară etc. Întrebuinţez şi cafea, ceară de albini, propolis, polen, diferite extracte şi desigur, uleiuri de bază şi eterice — acestea sunt folosite de toţi producătorii de cosmetică hand made.

În cazul în care dorim să cumpărăm o cremă de faţă, care sunt cele mai potrivite ingrediente naturale pentru pielea uscată, grasă şi cea lipsită de vigoare?

Pentru piele grasă şi combinată ar fi bine să cumpăraţi produse ce conţin calendulă, ghimbir, romaniţă, salvie, pojarniţă, urzică, mentă, lamâie, frunze de zmeură. Pentru cea uscată — flori de tei, romaniță, petale de trandafir, sambucus, iasomie, coada-șoarecelui, melissa, hamei. Pentru revigorarea pielii sunt recomandate produsele ce au în compoziţie pojarniţă, aloe, coajă de stejar, scortişoară, boabe de cafea şi cacao, curcuma, ghimbir, levanţică, măceş.

Sunt curioasă cum aceste ingrediente "se sudează"… Cum are loc legătura între ele, dacă în cosmetica naturală nu există niciun element chimic?

Uleiurile eterice se dizolvă în uleiurile de bază, cum ar fi uleiul de migdale, jojoba, măsline, semințe de struguri ș.a. Ierburile nu au nevoie de dizolvant sau stabilizator când sunt folosite în forma de ubtan sau fito shampon. În loţiuni, geluri, creme se folosesc emulgatori naturali, cel mai des cel din masline(OLIVEM), dar poate fi utilizată şi ceara. Dacă adaugam ulei peste apă, cele două lichide nu se vor amesteca niciodată, cel puțin până nu vom adăuga un agent emulsifiant. Emulgatorii sunt molecule cu un capăt hidrofil şi unul hidrofob, şi datorită lor poate fi posibilă dispersia uleiului în apă şi invers, rezultând o emulsie omogenă, stabilă şi placută, moale și hidratantă.

Unii producători de cosmetică organică folosesc şi benzyl alcohol-ul. Este oare acesta un ingredient inofensiv?

Benzyl alcohol este un component natural care se conţine în multe uleiuri eterice, se folosește în calitate de conservant, solubilizator, antimicrobian. Totuşi, nu se recomandă a fi folosit în cosmetica pentru copii. Personal, îl folosesc rar, căci majoritatea cosmeticii preparate de mine este în formă de prafuri, pe care ulterior fiecare le dizolvă cu lichidul potrivit pielii sale.

Cum se păstreză cosmetica organică?

Preparatele lichide pot fi păstrate de la 3 săptamâni până la 3 luni. Majoritatea se depozitează la frigider. La cele uscate termenul de valabilitate este pâna la un an. Desigur, plantele pot fi folosite şi după un an, dar îşi pierd din proprietățile benefice.


Angela Nastici, directorul unui târg online al meşteriţelor din Moldova, produce săpunuri naturale. La ora actuală acestea sunt cele mai solicitate produse cosmetice naturale handmade.

Angela, din câte se știe, săpunul este un produs folosit pentru spălatul pe mâini. Cum se face că săpunurile producătorilor de cosmetică organică au o întrebuinţare mai vastă?

Săpunurile din vânzare pe ambalajul cărora scrie: methyl, buthyl, propyl paraben, paraffinum liquidum, parfum, SLS/SLES (sodium lauryl/laureth sulfate) de multe ori nu sunt bune nici pentru spălatul pe mâini. Ele usucă pielea şi frecvent cauzează diverse alergii. Uneori, nici chiar săpunurile pe ambalajul cărora scrie cu litere mari "PARABEN FREE" (adică fără parabeni) nu vă cruţă pielea — chiar dacă nu conțin parabeni, în componența acestora sunt alte elemente chimice.

Săpunurile naturale, având o compoziţie ecologică, pot fi folosite nu doar pentru a vă spăla pe mâini, dar şi pentru corp, zone intime, cap. Unele săpunuri se pot folosi şi în calitate de șampon, gel de duș, altele sunt destinate tratării anumitor infecţii ale pielii (acnene, pete), au proprietăţi antibacteriene.

Sunt inofensive pentru bebeluşi, pentru că sunt hipoalergenice. Numai în cazul în care sunteţi alergic la un anumit produs, cum ar fi menta sau mierea, întrebaţi producătorul care este componenţa produsului sau rugaţi-l să vă îndrume care săpun ar fi cel mai potrivit pentru dvs.

Săpunurile din magazin sunt ademenitoare prin mirosul, iar uneori şi prin forma sa. În elaborarea săpunurile în condiţii de casă, dispuneţi de o aceiaşi varietate de mirosuri şi forme pentru săpun?

Aproape tot ce este natural se alege, se combină, se foloseşte în crearea săpunurilor. Cât priveşte mirosul — un săpun natural poate să miroase la fel de "gustos" ca unul din magazin, dar sunt anumite mirosuri care se obţin NUMAI prin folosirea chimicatelor: şampania, vişina în ciocolată, pepene galben, caise. Dacă vi se propune să cumpăraţi un săpun cu un astfel de miros sub pretext că este NATURAL, să ştiţi că este o înşelătorie.

Despre forme — săpunurile se prepară fie prin metoda caldă, fie prin cea rece. Cu adevărat, este o privelişte asemănătoare desenelor din cărţile de poveşte: ingredientele se cântăresc, se amestecă, din nou se cântăresc, se mută dintr-un vas în altul, apoi totul se amestecă în același recipient. Ca produs final, un săpun organic prăgătit în condiţii de casă nu este tocmai "plăcut" la aspect, ci la propriu e o bucată de săpun. Totuşi, în vânzare sunt diferite forme în care se toarnă toată masa de săpun, iar când aceasta se întăreşte capătă formă de steluţe, mere, copaci etc. În pofida noului său aspect, de exemplu cel de steluţă, el nu are o structură perfectă, netedă și lucioasă. Aceasta este a doua metodă prin care puteţi deosebi un săpun natural adevărat, de unul fals.

Cum se păstreză săpunurile şi care este termenul de valabilitate al acestora?

În dependenţă de compoziţie, săpunurile pot fi păstra pâna la un an (dacă au printre ingrediente ouă, mai puţin). Se păstrează la loc uscat, ferit de razele soarelui şi umeditate. Săpuniera trebuie să fie uscată şi să permită trecerea aerului. Dacă folosiţi mai multe bucăţi de săpun, păstraţi-le fiecare în sapuniera sa, căci pot "împrumuta" mirosul unul altuia.

Probabil, vă întrebaţi care este preţul cosmeticii organice în Moldova şi de unde poate fi cumpărată aceasta. Dat fiind faptul că producătorii folosesc doar ingrediente naturale, care de multe ori, au un preţ mare (spre exemplu uleiurile), iar producerea unei creme sau a unui săpun durează ceva timp, costurile nu sunt din cele mai mici. Un săpun de 100 grame poate costa 30-40 lei, o cremă de 30 ml — 50-70 lei.

Apoape la orice târg hand made se vând produse cosmetice organice. De asemenea, acestea pot fi procurate online de pe site-urile specializate — www.handmademaster.md, www.hand-made.md, www.myhobby.md și de pe facebook (nu voi da numele comercianților pentru a nu omite pe cineva).

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu