Articolul se referă la temele:

Kilogramele în plus acumulate în perioada sarcinii: 5 cauze și multe soluții1

Kilogramele în plus acumulate în perioada sarcinii: 5 cauze și multe soluții

Cum scăpăm de kilogramele în plus după ce naștem — problema multor femei. Cauzele psihologice ale surplusului în greutate în acest caz — se întâlnesc mai des, decât s-ar părea la prima vedere. Expertul nostru, Anastasia Covrova, propune soluția.

Unele femei reușesc să revină la formele inițiale sau chiar într-o formă fizică mai bună în doar câteva luni după naștere. Pe când la altele, kilogramele acumulate cu centimetrii rămân pentru foarte mult timp sau chiar pentru totdeauna. De ce se întâmplă astfel? Cauze pot fi multe. În acest articol le menționăm pe cele psihologice.

Despre psihologia tulburărilor de alimentație și kilogramele în plus, vorbim atunci când aceste tulburări nu au la bază obligații fiziologice. Din acest motiv, primul pas - adresarea la medic, verificarea și excluderea altor cauze. Atunci când medicul vă spune că sunteți sănătoasă, însă dvs. nicidecum nu reușiți să optimizați greutatea, este timpul potrivit să vă ocupați de analiza situației din perspectivă psihologică.

Cauza nr.1: Să faceți față emoțiilor și stresului

Mâncarea poate deveni o modalitate rapidă și accesibilă de a reduce stresul, de a confrunta anxietatea, furia, supărarea, insatisfacția, dezamăgirea sau dimpotrivă, de a consolida sentimentul de bucurie și plăcere. După nașterea copilului, femeia se poate ciocni de o mulțime de surse de stres:

  • Criza acceptării unui rol nou – rolul de mamă. Femeia este nevoită să asimileze un rol nou, să accepte modificările acesteia, să reconstruiască modelele obișnuite de comportament. Un moment important: nașterea copilului reprezintă o inițiativă serioasă, care, de regulă, împarte viața în ”până” și ”după”. Și la fel ca orice restructurare majoră, aceasta criză poate fi însoțită de emoții negative;
  • Necesitatea de a construi relații noi cu soțul și rudele, conflictele din familie, așteptări nejustificate – toate acestea sunt surse de stres;
  • Așteptările proprii mari și, drept urmare, încercarea de a le reuși pe toate, de a fi femeie, soție, mamă ideală etc, ceea ce, în principiu nu poate fi îndeplinit, de asemenea devine o cauză a grijilor pentru propriul insucces, dezamăgirii și a sursei emoționale epuizate;
  • Mult lucru și griji, care duc la oboseală, insomnie cronică, ceea ce, la rândul său poate provoca creșterea poftei de mâncare. În acest caz, organismul va încerca prin alimente să compenseze energia, pe care ar fi putut să o obțină cu un somn bun.

Care e soluția: este necesar să reduceți din propriile așteptări mărite, înțelegând faptul că este imposibil să le reușești în mod ideal pe toate. Să înțelegeți ce e mai greu în rolul dvs. nou și să descoperiți acele modalități de a rezolva problema. Să solicitați ajutorul unui psiholog. Să analizați relațiile conflictuale și să alegeți modalitatea cea mai adecvată pentru soluționarea acestora. Să împărțiți cu soțul obligațiile de îngrijire a copilului, să solicitați sprijin din exterior pentru îngrijirea micuțului și soluționarea chestiunilor de rutină. Să găsiți alte metode sigure de a face față stresului și de a regula emoțiile (creație, muzică, lectură etc.).

Cauza nr. 2: Oare unde sunt eu aici? Sau să te păstrezi pe tine însuți.

După nașterea copilului, mama și micuțul formează o legătură puternică și strânsă unul cu altul, la etapa inițial chiar se produce o adevărată contopire. La femeie se păstrează acel sentiment sigur că ea nu mai aparține propriei persoane și completamente își supune viața nevoilor copilului. Cei din jur, de regulă, la fel se interesează doar de copil, și însăși mama vorbește despre copil folosind prenumele ”noi”: ”noi am mâncat” (având în vedere că copilul a mâncat), ”noi am dormit” (deși a dormit doar micuțul), ceea ce demonstrează o dată în plus sentimentul de fuziune cu copilul. O asemenea contopire nu e deloc ușoară și frecvent este însoțită de frica de a se pierde pe sine însăși.

În acest caz, bucatele delicioase bogate în calorii devin ceva ce femeia face pentru sine, teritoriul ei (sentimentul că ”măcar aici fac ce vreau”). În acest context, alimentele pot deveni unica sursă accesibilă și admisibilă de plăcere și alte emoții plăcute, o distracție. Excesul în greutate poate fi interpretat și ca o metodă de a-și identifica ”semnificația”, noul statut influent (de a deveni mai "importantă", mai "vizibilă").

Care e soluția: a înțelege că indiferent de noul rol, viața oricum rămâne a dumneavoastră, și anume dvs. o moderați. Nu renunțați la ”viața din trecut” complet, după posibilitate includeți lucrurile uzuale în programul nou (sau planificați când puteți reveni la o activitate sau alta). În mod obligatoriu, faceți regulat ceva important și plăcut anume pentru dvs. (cel puțin o dată pe săptămână pe câteva ore sau măcar 15-20 minute zilnic).

Cauza nr. 3: Pierderea contactului cu propriul corp.

Cum schimbările interioare și exterioare ce se produc în organism în timpul sarcinii și nașterii, la fel trebuie să vă obișnuiți. Ar putea apărea sentimentul că sunteți într-un corp străin, să formați în minte sentimentul unei distanțe dintre gândire și simțirile corporale, să ignorați necesitățile corporale sau să nu acceptați noul corp. Fiind într-o asemenea stare e ușor să mâncați prea mult.

Care e soluția: să vă priviți în oglindă, să aveți grijă de corpul propriu (masaj, proceduri SPA), să acceptați schimbările din organism ca pe un proces natural și pozitiv, să învățați să diferențiați foamea fiziologică adevărată de una falsă, emoțională, să vă ascultați pe sine însuși, înțelegând cum vă simțiți după ce consumați anumite alimente.

Cauza nr. 4: Depășirea experienței traumatice a procesului de naștere

Uneori însuși procesul de naștere poate deveni taumatizant din punct de vedere psihologic (trăirea unui sentiment de neputință, frică, genă, comportament dur din partea personalului medical etc .). Trauma psihologică poate produce o stare de îngrijorare și anxietate, care ar putea fi compensată cu mâncare în surplus sau alimente bogate în calorii. Uneori excesul în greutate reprezintă un ”scut” de apărare, modalitatea de apărare de lumea dură din jur, de propria sexualitate și relațiile sexuale și, respectiv, de repetarea experienței traumatice.

Care e soluția: solicitați ajutor psihologic pentru terapia grijilor, legate de experiența traumatică.

Cauza nr. 5: Un simptom al stării depresive sau sub-depresive.

Starea sub-depresivă sau depresivă ar putea să nu aibă simptome, ar putea să nu fie observate de lumea din jur și chiar neconștientizate de femeia însăși. Dar, cu toate acestea, mâncarea în exces și kilogramele în plus ar putea fi un simptom al fonului emoțional scăzut (sub-depresie) și al depresiei.

Care e soluția: solicitați asistență psihologică pentru identificarea cauzelor și terapiei pentru deprimare și depresie.Anastasia Covrova
Anastasia Covrova

Psiholog clinic practician, doctorantă, ICDP-facilitator (Programul Internațional de Dezvoltare a Copilului), formator calificat "OH-cards". Suport psihologic pentru pacienții bolnavi de cancer și familiile lor, pentru persoanele care au avut de suferit de acte de violență, pacienții cu tulburări de alimentație etc.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Anastasia Covrova — Psiholog Tel.: 0 694 1-41-21 www.b17.ru/kovrova_anastasia

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»