pazl

Obiceiurile nocive. Trei moduri de a scăpa de acestea0

Cum obiceiurile pe care nici măcar nu le observăm ne strică viața și în ce mod putem scăpa de ele — explică Elena Bâceva, doctor în psihologie, gestalt-terapeut.

Există o parte de obiceuri proaste, pe care oamenii practic nu le observă. De exemplu, la asemenea obiceiuri se referă cel de a munci mult și de a nu te odihni. Avem impresia că suntem adevărați ”eroi”, dar oare e așa?

Sunt obieiuri care devin parte a personalității noastre — obiceiul de a ne plânge mereu, de a ne subestima, obiciul de a critica pe alții sau pe sine însuși, obiceiul de a nu observa lucrurile plăcute, ci doar ce este mai rău în viața personală sau a altora. Obiceiul de a invidia permanent și de a gândi că cineva are o viață mai bună decât a mea.

Omul trăiește și, periodic,nu observă cum scade calitatea vieții sale. Începe să-și schimbe starea de spirit, se strică relația cu alți oameni. Ce se întâmplă? Persoana are doar calități pozitive — nu fumează, nu consumă alcool, este familist, — însă în jurul lui se formează un câmp toxic. Omul permanent critică sau mereu se plânge, sau permanent se subestimează — pe un asemenea câmp le este dificil altor oameni.

Ce facem cu astfel de obiceiuri? Ar fi bine să întocmiți o listă de asemenea obieiuri. Să observăm ce se întâmplă cu noi în anumite situații. Cum răspundem, atunci când ni se spune mulțumesc? "Cu drag", "Să-ți fie de bine" sau spunem "Ba nu, ce e cu dv., ce pot face eu?". Și acesta reprezintă un obicei de a reacționa. Este un mod de a reacționa care crează starea de spirit, crează stilul de viață.

Unu — a observa că facem aceasta cu sine însuși. Doi — a observa ce nu vrem să facem cu sine însuși. Trei — a face pauză între stimuli și reacție. Atunci când vi s-a spus ceva, faceți o pauză și gândiți-vă ce vreți de fapt să spuneți sau ce vreau să fac în realitate.

Și, treptat, să ne formăm o altă abilitate. Precum spuneam anterior, disciplina și continuitatea aduc rezultate mari.


Elena Bîceva

Doctor în psihologie, psiholog practician, gestalt-terapeut, co-fondator al centrului de psihologie "Psychology Prof".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Еlena Bîceva — Psiholog Tel.: 0 690 8-19-73

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Gastronomia»

Articole populare a rubricii «Gastronomia»