Articolul se referă la temele:

Psihosomatica, sau de ce oamenii se îmbolnăvesc?0

Psihosomatica, sau de ce oamenii se îmbolnăvesc?

În cazul în care rezultatele investigațiilor medicale sunt bune, dar pe dv. totuși (sau pe copilul dv.) frecvent vă doare ceva și vă deranjează — ar fi corect să mergeți la psiholog. Ce este psihosomatica, cum apare aceasta și cum se tratează — explică psihologul Elena Bîceva.

Uneori oamenii sunt obosiți de atâtea consultații medicale, iar medicii, efectuând toate analizele și investigațiile, dau din umeri. Din punct de vedere medical, acești oameni sunt sănătoși, din acest motiv li se recomandă să meargă la psiholog, spunând — "este vorba despre psihosomatică".

Psihosomatica — ramură a medicinii, care studiază influența factorilor psihologici asupra apariției bolii. Cauzele apariției afecțiunilor psihosomatice sunt variate, la fel cum e viața omului. Iată, de exemplu:

O persoană încearcă tensiune emoțională excesivă pentru el, sau un conflict lăuntric, sau reprimarea fundalului puternic al unei experiențe emoționale din cauza fricii de a pierde o persoană dragă sau din teama că aceasta se va îmbolnăvi, câteva stresuri de scurtă durată ce s-au produs unul după altul ori un stres cronic de durată - toate acestea pot genera apariția bolii.

În urma unei traume fizice și psihologice, la fel foarte des se pot manifesta simptome psihosomatice — omul face accident, își tratează traumele, dar apare insomnia, flashback-urile, oboseala.

Afecțiunile psihosomatice mai apar și în cazul în care omul în mod sistematic, conștient sau din obișnuință își suprimă grijile emoționale – tristețe, răutate sau chiar asemenea emoții plăcute precum bucuria. Omul reprimă grijile, iar corpul său reacționează prin tensiune musculară, drept rezultat – această tensiune se transformă în dureri de cap, tensiune arterială înaltă, alte simptome.

Uneori, boala vine drept ieșire dintr-o situație problematică. Boala poate fi un mijloc de diminuare a tensiunii în relație, de exemplu — dacă soțul și soția se ceartă, atunci boala copilului ar putea fi acea situație care comută accentul de pe problema cuplului pe grija de copil, iar astfel reduce, în acel moment, tensiunea dintre soți. Ei au grijă de copil și nu se mai gândesc la neplăcerile reciproce. În acest caz, boala aduce într-un fel un beneficiu emoțional și elimină tensiunea.

Boala îl ajută pe om să acorde atenție corpului său, modului său de viață și relațiilor sale. De parcă ar spune "iată tu nu erai atent la ceea ce te-a distrus, poate măcar prin intermediul bolii vei fi mai atent".

Este important să vezi și să înțelegi, cum mediul uman, relațiile cu oameni valoroși sau relațiile de muncă îi fac viața insuportabilă.

Este important să remarcăm că psihologul colaborează cu medicul, atunci când vine vorba de afecțiuni psihosomatice. Ei creează o alianță de lucru, pentru a ajuta clientul să înțeleagă dificultățile:

  • ce se referă la relațiile toxice și la ceea ce le face să fie toxice.
  • să se clarifice de ce este atât de greu să spui ”nu” și să te înveți să desemnezi o limită psihologică;
  • să ajute omul să supraviețuiască emoțional o pierdere sau să se clarifice cu temerile sale, să înțeleagă ce îl sperie cu adevărat, și ce e inventat, precum și cum să învețe să facă față acestor situații;
  • să ajute omul să includă elementul necesar — grija față de propria persoană, atenția față de stările personale, față de corp, atenția față de persoanele apropiate sau alte elemente care nu erau luate în seamă.

Lucrul cu solicitările psihosomatice nu este rapid, poate dura și de la jumătate de an până la doi ani, dar în tot acest timp poți reuși multe, doar schimbările în viață nu se produc întotdeauna rapid, iar unele obiceiuri și abilități bune trebuie consolidate.

Așadar, să rezumăm.

Dacă omul este practic sănătos, însă nu încetează să se îmbolnăvească, are nevoie și de o investigație mai minuțioasă, și de consiliere psihologică, pentru a afla în ce mod stilul său de viață provoacă aceste afecțiuni.

Cauze ale afecțiunilor psihosomatice pot fi: modul de viață și relațiile cu persoanele apropiate, precum și față de sine însuși. Traumele fizice sau psihologice suportate, fie suferința emoțională excesivă.

Psihologul lucrează în colaborare cu medicul.

Lucrul cu psihosomatica necesită timp și dorință din partea clientului, dar se merită.


Elena Bîceva

Doctor în psihologie, psiholog practician, gestalt-terapeut, co-fondator al centrului de psihologie "Psychology Prof".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Еlena Bîceva — Psiholog Tel.: 0 690 8-19-73

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»