Articolul se referă la temele:

Cum determinăm ovulaţia?0

Ovulaţia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian în ovarul femeii, care trece apoi în trompele ovariene şi în final in uter. În această perioadă femeia poate rămîne cel mai repede însarcinată. Iată de ce cunoaşterea acestei faze este atît de importantă pentru femeile care vor să rămînă însărcinate.

Testele de ovulaţie

Acestea sunt asemănătoare cu testele de sarcină şi au o exactitate destul de mare în depistarea ovulaţiei. Procesul ovulaţiei (ruperea foliculului şi expulzarea ovulului) este determinat de secreţia de HL (hormon luteinizant), care se elimină prin urină şi poate fi depistat cu ajutorul testului. Testele trebuie făcute timp de mai multe zile, în perioada în care se bănuieşte apropierea ovulaţiei (cu aproximaţie la aceeaşi oră în fiecare zi). Utilizarea şi apoi interpretarea se face ca la un test de sarcină: dacă testul este pozitiv vor apărea 2 liniuţe, dacă este negativ va apărea doar linia de control. Depistarea hormonului HL în urină, semnalizează faptul că ovulaţia poate apărea în maxim 24-36 de ore. În farmaciile din Chişinău cel mai des întîlnite sunt testele BARZA (3 benzi pentru determinarea ovulaţiei şi un test de sarcină) la preţ de 57 lei sau EXACTO TEST (5 benzi pentru determinarea ovulaţiei) la preţ de 105 lei.

Metoda temperaturii bazale

Pentru cele mai multe femei, temperatura de 35-36 de grade C e normală înaintea ovulaţiei, şi între 36 şi 37 de grade C după ovulaţie. Maximul temperaturii bazale variază, fiind o valoare individuală. Poate fi 36,9, 37,2 sau 37,4. Facînd un grafic cu aceste temperaturi şi observînd diferenţele, oricît de mici ar fi ele, puteţi ştii cînd sunteţi la ovulaţie.

Măsurarea temperaturii se face cu un termometru special, cu scară extinsă între temperaturile de 36 şi 38 de grade C, pentru a determina şi cele mai mici creşteri ale temperaturii. Temperatura este măsurată în fiecare dimineaţă, după trezire, în pat, în stare de repaos. Temperatura poate fi luată axilar oral, vaginal sau rectal (pe cale orală termometrul trebuie ţinut sub limbă timp de 5 minute, în rect sau vagin — 3 minute, iar axilar — 5 minute). Dacă nivelul mercurului este între două gradaţii se înregistrează gradaţia inferioară.

Se măsoară pe parcursul mai multor cicluri menstruale pentru a vedea unde apare un model de tipul: creştere — maxim — stabilitate (constant) — scădere, care să indice ovulaţia şi care este temperatura de maxim.

Metoda examenului cu ultrasunet

Dacă aveţi un ciclu regulat, USG-ul îl puteţi cu 2-3 zile înainte de presupusa ovulaţie şi după o zi după ovulaţie. Dacă aveţi un ciclu neregulat, USG-ul se face la fiecare 2-3 zile începînd cu a 10-a zi a ciclului (s-ar putea să vă faceţi examenul cu ultrasunet şi mai rar, calculînd presupusa dată a ovulaţiei în dependenţă de mărimea foliculului — foliculul dominant se măreşte cu o viteză de 2mm în zi). O aşa metodă de determinarea a ovulaţiei necesită timp şi bani.

Determinarea cu ajutorul microscopului

Această metodă se bazează pe faptul că odată cu creşterea nivelului de estrogeni (ce precede ovulaţia) se schimbă şi compoziţia salivei, devine mai vîscoasă, iar cînd se usucă formează un anumit desen. Pe o bucată de sticlă este aplicată o picătură de salivă (acest lucru se face dimineața înainte de masă și înainte de spălatul pe dinti). Se uită la ea prin microscop: în cazul în care nu este format un desen clar, doar puncte aleatorii, înseamnă că nu există ovulaţie. Atunci cînd se apropie ovulaţia, sub microscop se poate vedea un "o ferigă" ca desen.

O asemena metodă necesită achiziţionarea unui microscop. La noi în farmacii nu e atît de uşor de găsit, dar se paote comanda pe www.ebay.com. Preţul este de 19-50 de dolari, cu excepția livrării.

Semnele ovulaţiei

Unor femei nu le trebuiesc anumite teste speciale sau examinări cu ultrasunet pentru a şti că sunt la ovulaţie. Ele o simt instinctiv.

În momentul ruperii foliculului ovarian şi eliberării ovocitului poate apărea durerea de ovulaţie (durere de mijloc sesizată la jumătatea ciclului menstrual). Totodată poate fi simţită durere în partea inferioară a abdomenului. Unele femei constată şi o tensionare a sînilor, inflamaţia labiilor şi rareori, o sîngerare minimă.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Planificare»

Articole populare a rubricii «Planificare»