A păstra relația de dragul copiilor. Prin ce e periculoasă această convingere0

Doctor în psihologie, Elena Bîceva, explică de ce a tolera o relație insuportabilă doar de dragul copiilor — este o idee rea.

Există o asemeea idee strălucită, precum că copilul trebuie să aibă mamă și tată. E o idee minunată, dar uneori se întâmplă că mama și tata mai sunt — soț și soție. Atunci când soțul și soția nu pot găsi limbă comună, se ceartă, se insultă, se supără sau, pur și simplu, au relații reciproce rele, în unele familii apare un asemenea gând: "Bine, nu are importanță cum trăim noi, important e copilul să aibă mamă și tată!".

La drept vorbind, ideea e bună, însă în cazul în care conflictele continuă, gândiți-vă ce model de comportament îi arătați copilului, fiicei dv., feciorului. Dacă dv. — mama — răbdați să fiți umilită doar pentru ca copilul dv. să aibă tată, pentru ca fiica dv. să vadă un model de comportament de bărbat, analizați și gândiți-vă ce fel de model de comportament vede fiica dumneavoastră și ce își va permite ea cu partenerul ei — cu soțul, prietenul. Sau fiul dv., dacă el vede că femeia poate fi ofensată sau că la bărbat este permis să strigi și să-l insulți, atunci cum el va construi în viitor o relație cu partenera sa?

Eu consider că merită a fi luat în considerare faptul că noi nu trebuie să creăm familia doar în aparență, ci sarcina părinților e de a oferi copiilor posibilitate să vadă un model de familie bună, un model de relații bune, atunci când oamenii sunt capabili să soluționeze diferite probleme. Și, credeți-mă, violența va fi multă, în viață există multă violență, în relație poate fi multă violență. Ar fi cazul să răspândim această violență și să o consolidați în familia dv.? Ideea e bună. Mama și tata nu dispar nicăieri, credeți-mă. Și tata poate rămâne tată, și să-și îndeplinească datoria de părinte, chiar fără a fi soț. Sau soția, fără a fi soție, la fel rămâne mamă. Deci, e important să fie divizate aceste două roluri — mama și tata, soț și soție. Atunci când locuiți împreună doar pentru copii, gândiți-vă ce model de comportament văd copiii dv. și dacă ați vrea să vă vedeți fiica în relații similare.

Dacă nu, atunci ar fi cazul să regulați relația cu soțul dv. sau, probabil, să vă răspundeți sincer la întrebarea: "Poate e timpul să vă despărțiți?". Și să demonstrați că și femeia poate fi fericită, și bărbatul poate fi fericit. Iar cât despre funcția de mamă și tată, aceasta nicăieri nu dispare, ea rămâne.


Elena Bîceva

Doctor în psihologie, psiholog practician, gestalt-terapeut, co-fondator al centrului de psihologie "Psychology Prof".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Еlena Bîceva — Psiholog Tel.: 0 690 8-19-73

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Aspecte legale»

Articole populare a rubricii «Aspecte legale»