Să pleci — este real? De ce ne terorizează relațiile din trecut0

Să pleci — este real? De ce ne terorizează relațiile din trecut

Relația a luat sfârșit. Ne-am convins că aceasta nu are viitor și am eliberat-o. Deci, ar trebui să ne simțim ușor? Mai ales dacă inițiatorul despărțirii am fost eu — este timpul potrivit pentru a alerga pe stradă cu lozinca ”libertate!”. Dar, în loc de asta, ne terorizează amintirile, derulăm în minte posibile variante și ne învăluie tristețea. De ce plecarea fizică nu se egalează cu cea ”psihologică”? Putem elibera pentru totdeauna fosta iubire? Răspunde psihologul Eugenia Crupenencova.

Deseori, în discuțiile cu clienții aud un gând ce se repetă: dacă ne-am despărțit și nu mai există sentimente — de ce mă doare atât de mult? Sau, dimpotrivă — poate nu am fost suficient de insistent (ă), am lăsat totul … Însă era cazul ...

Și doar într-adevăr adesea oamenii trăiesc cu iluzia că și-au eliberat partenerul, îi respectă alegerea, granițele și, bineînțeles, înțeleg rațional că în această relație nu se va mai întâmpla nimic – deci, niciun fel de sentiment nu ar mai trebui să fie. Iar dacă a trecut deja peste o lună … atunci despre ce mai vorbim? ))) Și mereu, mereu mă privesc cu mare mirare și indignare când le adresez întrebarea: „Cum ați suportat despărțirea?”

— "Cum … eu înțelegeam că relația s-a încheiat, nu eram atras să merg acasă …, normal, ce putem face."

— "El a ales să plece la fosta lui iubită, evident că doare, dar îi respect alegerea."

— "Am plâns două zile … nu ieșeam din casă …, iar apoi, parcă mi-a stat mai ușor."

Pot fi o mulțime de variații, dar toate au același sens: trebuie să mergem mai departe. Și e adevărat. Trebuie. Obligatoriu.

Și noi mergem, dar la o anumită etapă observăm schimbări la propria persoană: ne este greu să ne concentrăm la serviciu, nu avem forțe pentru noi proiecte, relația nu ne oferă plăcerea dorită, copiii ne irită … Lista poate continua până la nesfârșit. Și toate cerințele sunt despre faptul că din anumite motive, calitate vieții scade.

Dar există și simptome mai severe, care din punct de vedere științific, se numesc psihosomatice: atacuri de panică, stări maniacal-depresive, migrenă și multe alte afecțiuni, care îți iau toate forțele și te chinuie foarte mult.

O altă parte

Problema e că relațiile, din care plecăm, pe lângă toate minusurile și limitele, care e atât de ușor să le identifici, întotdeauna păstrează în sine și anumite valori. E greu să observi acest lucru, dar și mai dificil e să recunoști. Să recunoști valoarea a ceea ce vrei să părăsești – nu e simplu. E mult mai ușor să arunci ceea de ce nu ai nevoie, decât să te desparți de ceea de ce ești legat și care reprezintă anumite valori. Doar în acest caz vei avea de experimentat nu doar bucurie și lejeritate, ci și acele sentimente, care însoțesc o pierdere: regrete, tristețe, singurătate, care se combină într-un sentiment comun de durere sufletească.

Din păcate, nu există o altă posibilitatea de a finisa o relație. Dar există o noutate bună – astfel noi ne eliberăm de așteptările și proiecțiile în partea celuilalt, pe care suntem în stare să-l vedem cu ochii deschiși.

Domnul medic – Timpul

Cât de banal nu ar suna, a câta oară: ”lăsați să treacă timp”. Va durea – da, vă va răni – bineînțeles. Probabil veți vrea să întoarceți totul. Dar timpul este o sursă, care e capabilă să soluționeze totul și pentru totdeauna. Noi toți avem nevoie de timp, pentru a finisa și a deplânge o relație, astfel eliberând și pregătind loc și pe noi înșine – pentru altele.


Eugenia Crupnencova

Psiholog probleme oncologice, psihoterapeut practician în abordarea-gestalt. Probleme ce se referă la interacțiunea mamă-copil, relații în sistemul familial. Formarea identității mature.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Eugenia Crupnencova — Psiholog Tel.: 0 673 0-77-66

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Aspecte legale»

Articole populare a rubricii «Aspecte legale»