Apa Buna

Virusul HPV și cancerul de col uterin —  tot ce trebuie să știi despre prevenție și tratament1

Virusul HPV și cancerul de col uterin —  tot ce trebuie să știi despre prevenție și tratament

Știați că la una din zece femei apare tulpina de HPV la un anumit moment din viață, iar în lume la fiecare minut o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin? Mai mult decât atât, la fiecare două minute o femeie moare din cauza acestui tip de cancer și totul începe de la o singură tulpină HPV!

Virusul papiloma uman (HPV). Cât de invaziv este acesta? Cum îl depistăm și cum prevenim consecințele lui? La toate aceste întrebări oferă răspuns Elena Vasileva, medic ginecolog de categorie superioară cu o experiență profesională de peste 30 de ani în ginecologie și obstetrică.

Dna Elena, ce este virusul HPV?

Virusul papiloma uman (HPV) este una dintre cele mai răspândite infecții întâlnite cu transmitere sexuală atât la bărbați cât și la femei. Actualmente se cunosc peste 100 de tipuri (tulpini) de HVP, dintre care 40 afectează zona genital, iar 15 dintre acestea pot determina apariția cancerului de col uterin.

Cele mai frecvente la nivel mondial sunt tipurile 16, 18, 45 și 31. Cele mai invazive dintre ele fiind 16 și 18, ce sunt responsabile de aproximativ 71,5% de cazuri de cancer de col uterin din Europa.

Care sunt simptomele virusului?

De regulă 80% dintre femei dobândesc acest virus la un moment dat în viață, și numai în 20 % de cazuri acest virus se manifestă într-un anumit mod.

Virusul HPV se localizează în mucoasele membranoase, cum ar fi zona genitala sau piele. Negii genitali, papiloamele sau diverse formațiuni la nivelul vaginului sunt un semn care trebuie să ne ducă de urgență la un medic ginecolog.

Negii genitali de regulă pot fi unici sau multipli, mici sau mari și, uneori, în grupuri asemănătoare ca aspect de conopida ce pot apărea în zona genitală.

Apariția negilor de obicei este asociată cu tipurile de HPV cu risc oncogen scăzut ce pot provoca o serie de afecțiuni benigne sau vegetații veneriene, însă tulpina HPV 16 și 18 în multe cazuri provoacă apariția papiloamelor mici sau grupări de papiloame multiple cu aspectul conopidei.

Rețineți! Prezența papiloamelor, condiloamelor, negilor nu este o condiție obligatorie pentru virusul HPV, în multe cazuri pacienta poate fi infectată fără să prezinte un simptom, însă în cazul în care persistă aceste formațiuni mici este sigur că se poate afirma despre prezența unei tulpini HPV!

Cu alte cuvinte orice formațiune sau papilom mic care la prima vedere pare inofensiv trebuie să ne pună de gardă, și să ne trimită în regim de urgență la un medic.

Cum poate fi depistată prezența virusului HPV ?

Prezența virusului HPV în organism se depistează prin controlul vizual în cazul în care acesta provoacă formațiuni, din păcate un test general pentru a putea identifica prezența acestui virus atât la bărbați cât și la femei încă nu există, însă se poate face analiza HPV-AND și genotiparea acesteia la recomandare medicului ginecolog, și respective testul de rutină Babes – Papanicolau care nu identifică prezența virusului însă afecțiunile ce pot fi provocate de acest virus.

Infectarea cu HPV poate fi prevenită?

Ca în cazul multor infecții, pot fi luate măsuri de precauție pentru a preveni apariția acestui virus, însă cu părere de rău nimic nu ne poate asigura 100 % protecție, din moment ce este extrem de contagios și răspândit.

Cu toate acestea, mereu țineți cont de respectare unor reguli generale, relativ simple ce va oferă un grad de protecție nu nu numai împotriva HPV-ului, dar și în cazul a 90 % din afecțiuni ginecologice!

  1. Important și simplu — respectați mereu măsurile de igienă personală;
  2. Consultați cu regularitate medicul ginecolog — în special după începerea vieții sexuale;
  3. Anual efectuați testul Papanicolau;
  4. Creșteți imunitatea organismului, respectați un regim alimentar sănătos — HPV-ul de regulă atacă în cazul unei imunități scăzute;
  5. Mențineți un comportament sexual responsabil și rețineți că nici prezervativul nu vă poate oferi protecție totală.

Cum poate fi tratat virusul HPV?

Din experiența profesională pot afirma că infecția HPV poate fi tratată în 80 % de cazuri și eliminată din organism, cu toate că la nivel celular virusul rămâne în sare latentă. De asemenea, la multe femei această infecție poate trece de la sine în decurs de 1-2 ani, odată ce imunitatea organismului este rezistentă.

Inițial pentru fiecare pacient care este infectat se indică un tratament individual ce prevede stimularea imunității si se tratează zona infectată în dependență dacă persistă leziuni. Neapărat se înlătură formațiunile care au apărut ca urmare, precum candiloamele, papiloamele, negii genitali.

Candiloamele și papiloamele genital pot fi îndepărtate prin:

  • Electrocauterizare (ardere);
  • Criochirurgie (înghețare);
  • Aplicare unor substanțe speciale;
  • Cauterizare chimică;
  • Radio chirurgie.

Modalitatea de îndepărtare este indicată individual în dependență de zona afectată, dimensiuni și genotipul infecției.

Atenționez tuturor doamnelor și domnișoarelor ca în cazul în care ați fost diagnosticată cu HPV, să nu vă alarmați, important este să luați măsuri la timp și să respectați tratamentul indicat de medicul dumneavoastră.

Niciodată nu evitați vizitele anuale la medic, mai cu seamă în cazul în care ai această infecție, ești practic obligată ca la fiecare 6 luni să faci testul papanicolau.

Printre grijile zilnice pe care le ai, rezervă-ți timp pentru sănătatea ta, ai grijă de tine și respectă vizitele de rutină la ginecolog.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Promed — Clinică privata multidisciplinara str. Creanga, 24/1 Tel.: 022 74-34-13 www.pro-med.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Aspecte legale»

Articole populare a rubricii «Aspecte legale»