Planificarea sarcinii — avantaje și sfaturi utile3

Planificarea sarcinii — avantaje și sfaturi utile

Un copil este întotdeauna o binecuvântare, iar dorința de a deveni părinte este un lucru firesc. Multe femei rămân însărcinate fară a planifica acest lucru. Ele decid să păstreze sarcina, să nască și să educe un copil sănătos și fericit.

Însă, de multe ori, au loc diferite evenimente tragice — avorturi, nașteri premature etc. Acestea se întămplă din cauza că sarcina nu a fost planificată, iar mama n-a făcut investigațiile necesare. Pentru o sarcină fără pericol și nașterea unui copil sănătos este indicată planificarea gravidității. Dna Angela Parii, obstretician-ginecolog la Centrul Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală, ne va spune mai multe detalii despre planificarea familiei.

Dnă Parii, ce recomandări aveți pentru cuplurile care doresc să conceapă un copil?

În primul rând, le recomand tuturor celor ce planifică un copil să ducă un mod de viață sănătos. Asta include alimentația corectă, un somn liniștit, renunțarea la alcool, droguri, fumat (bărbaților le recomand cel puțin să reducă din numărul țigărilor pe care le fumează, dacă nu să se dezică completamente de ele). Vine perioada rece a anului, iar bărbații adoră să meargă la saună. Acest lucru nu este recomandat, în cazul în care doriți să concepeți un copil (temperatura ridicată din saună inhibă mobilitatea spermatozoizilor).

În perioada de preconceție (3 luni) este indicată administrarea acidului folic în scop profilactic 400-800 mcg zilnic. Acidul folic este o formă a vitaminei B9, ce are un rol extrem de important în divizarea celulelor și diferențierea țesuturilor în primul trimestru de sarcină. El previne defectele congenitale ale tubului neural la bebeluși, cum ar fi: spina bifida, microcefalie, hidrocefalie, anencefalie, malformații faciale, precum buza de iepure sau gura de lup.

Doza acestuia se poate mări până la 4-5 mg zilnic, dacă femeia suferă de diabet zaharat, epilepsie, în anamneză a avut sarcini stagnate, avorturi spontane în termeni mici, anomalii de dezvoltare a fătului. Numai medicul specialist poate să determine doza necesară de acid folic, nu trebuie să-l administrați individual. Sursele naturale de acid folic sunt spanacul, ceapa, frunze de salată, carnea, ficatul, boboasele.

Un rol important, în perioada de concepere și sarcină, revine Iodului, în doza zilnică de 150-200 mcg. Moldova este o zonă cu deficit de iod. Dar, dacă pacienta obseră dereglări de memorie și dispoziție, adaos în pondere corporală, apatii, piele uscată este recomandată consultația medicului endocrinolog, pentru e exclude hipofuncția glandei tiroide. Deoarece, stările de hipotireoză la mamă pot cauza dereglări de dezvoltare psiho-fizică la copil.

Ce investigații preconcepționale sunt indicate?

Pentru o viitoare mămică sunt indicate investigațiile la infecțiile urogenitale: chlamidia trachomatis, mycoplasma hominis, ureoplasma ureolyticum. Aceste infecții frecvent decurg asimptomatic, fară ca purtătorul lor să bănuiască ceva. Prezența în organismul unei femei gravide a acestor infecții, poate duce la avorturi spontane în termen mic, sarcini stagnate, avorturi spontane tardive, nașteri premature cu scurgerea lichidului amniotic, la fel și la anomalii de dezvoltare, precum agenezia renală, vicii cardiace, patologia placentei ș.a.

Este important ca tratamentul să fie urmat de ambii parteneri, cu folosirea prezervativului până la rezultate repetate. O altă investigație este portajul de viruși (citomegalovirus, herpes genital) și toxoplasmă. Infectarea primară cu aceste infecții în perioada de preconcepție (3 luni) și în perioada sarcinii prezintă un pronostic nefarorabil pentru sarcină. De aceea, este importantă identificarea timpurie a portajului. Dacă pacientul știe că este purtător de herpes genital, este benefică adresarea la medicul ginecolog pentru un tratament antiherpetic de profilaxie.

Mai multe investigații sunt destinate femeilor, dar bărbaților ce le este indicat?

În cazul în care bărbatul în copilărie sau adolescență a suportat oreon, varicocel sau a lucrat ori lucrează într-un mediu nociv, este indicată consultația medicului androlog, deoarece nocivitatea și unele boli din copilărie pot afecta calitatea spermei.

Ce specialiști ar mai trebui consultați?

Dacă femeia are o anamneză somatică complicată (diabet zaharat, pielonefrită, vicii cardiace, patologii neurologice ș.a.) înainte de a concepe, trebuie de consultat medicul specialist în domeniul respectiv. Având o anamneză obstetricală complicată (avorturi spontane, anembrionii, boli ereditare ale fătului) și familială (patologii genetice la rude) se recomandă adresarea la medicul genetician.

După cât timp un cuplu, care are o viață sexuală activă, ar trebui să se alarmeze, dacă femeia nu rămâne gravidă?

Dacă timp de un an de relații sexuale neprotejate și regulate (2-3 în săptămână), o femeie, care anterior nu a mai fost însărcinată, nu rămâne gravidă, vorbim despre o infertilitate primară. Dacă după 6 luni de relații sexuale regulate neprotejate, o femeie care anterior a mai avut alte sarcini, nu rămâne gravidă, vorbim, deja, despre o infertilitate secundară. În ambele cazuri, cuplul trebuie să se adreseze la medic pentru a stabili cauzele infertilității.

Există anumite reguli de concepere în cazul în care un cuplu își dorește foarte mult o fetiță sau anume un băiețel?

O siguranță de 100% nu există niciodată. Totuși, se consideră că cei care își doresc un băiețel, trebuie să aibă relații sexuale neprotejate în timpul ovulației și următoarele 24-36 de ore, iar cei ce își doresc o fetiță — cu 2-3 zile înainte de ovulație.

Dna Parii, vă mulțumesc mult pentru timpul acordat!

Cu placere!

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 1

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 18 ian. 2017 12:08 #1 борис сырги

    В прошлом году была создана бесплатная програма в помощь семьям не имеющие возможности забеременеть естественным путём как или где обратится за помощью

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Planificare»

Articole populare a rubricii «Planificare»