10 cărți scrise de femei și despre femei0

10 cărți scrise de femei și despre femei

E primăvară, e timpul în care femeile devin mai frumoase și mai inspirate. Fiecare din ea poate deveni o Șeherezadă povestind la nesfârșit. Vă propunem zece cărți scrise de femei talentate și inspirate care au ca protagoniste alte femei.

1. Maria, Regina României, Povestea vieții mele. (3 volume) București: RAO, 2013.

Maria, regină a României născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha (29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia – 18 iulie 1938, castelul Pelișor – Sinaia, Regatul României), a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei și consoarta regelui Ferdinand. Memoriile sale reprezintă o sursă importantă pentru informații, dar și o literatură surprinzătoare, ceea ce vădește un talent scriitoricesc. Cele trei volume ale cărții au văzut lumina tiparului în intervalul 1934-1936, fiind scrise în limba engleză, de altfel fragmente fiind publicate în presa britanică și în cea americana, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Memoriile se întind pe perioada 1914-1934, care a inclus ani hotărâtori pentru istoria României (izbucnirea Primului Război Mondial, Marea Unire), dar și o perioadă în care regina Maria s-a remarcat printr-o deosebită implicare în direcția promovării României.

2. Claudia Partole, Rebela. Chișinău: Prut, 2018.

Noua carte a scriitoarei Claudia Partole „Rebela, cea rea de bună și urât de frumoasă” este jurnalul unei adolescente și, așa cum cere genul acesta de scriitură, înregistrează confesiuni și reflecții ordonate cronologic. Factorul care dă impuls însemnărilor zilnice ale unei fete de 15 ani este revolta. Gesturile de frondă sunt, în genere, specifice vârstei, iar în cazul dat autoarea urmărește reacțiile unei minore, a cărei părinți divorțează. Proza „Rebela” va putea fi valorificată din mai multe perspective, deopotrivă de eficient de către elevi, cadre didactice și părinți. Pe de o parte, se va pătrunde în cele mai intime reflecții ale unei adolescente, care a devenit martoră a certurilor zilnice ale părinților săi. Copil sensibil și inteligent, Paula își descrie relațiile cu colegii, cu vecinii și cu maturii din jurul ei într-un fel aparte. Cititorii mai tineri se vor regăsi neapărat în aceste preocupări și frământări; experiența diaristei îi va ajuta să-și clarifice unele întrebări, să devină mai buni și mai toleranți cu oamenii. Părinții și educatorii vor avea în această carte material didactic expresiv și convingător. Pe de altă parte, proza e în măsură să satisfacă gustul estetic prin limbajul elevat al unei scriitoare consacrate și prin formele pe care le ia aceasta: jurnal în jurnal, însemnări datate în caiet, reflecții postate sau preluate de la alții de pe facebook, fragmente în formă epistolară, trimiteri livrești, anunțuri, aforisme despre viață și relația cu semenii. Aceste configurații textuale sunt mixate cu dezinvoltură, imitând ordinea cu totul specială a unui univers adolescentin.

3. Mihaela Perciun, Vâltori ascunse. Chișinău: Prut, 2018.

Cele câteva texte de proză scurtă și două miniromane încorporate în cartea Mihaelei Perciun au numele generic deloc întâmplător „Vâltori ascunse” (Editura Prut Internațional, 2018), căci penița scriitoarei își ia cerneala din profunzimile fiziologiei umane. Scrisul Mihaelei Perciun poate fi raportat la arta naturaliștilor Școlii lui Zola, la care se adaugă gustul estetic și achizițiile tehnice ale hiperrealismului postmodernist. Personajele cărții, adolescenți sau adulți, oameni cu sau fără măști alegorice animaliere ori obiectuale, sunt rezultatele unor operații pe nerv, asupra căruia se fac experimente, observații, descrieri, sunt indivizi fără piele, alcătuind un amalgam de inocență, insuficiență de iubire și frustrări. Narațiunea urmărește sub lupă, în detalii hărțuirea surdă a patimilor, urii și agresivității cu o atrocitate nestăvilită, insistență care aruncă datele observației în spațiu fantasticului morbid, le anihilează pretextul rechizitorial moral și implicațiile de psihanaliză, validându-le estetic. Abil mânuită de scriitoare, tehnica narațiunii hiperrealiste asigură transmiterea directă în literatură a reacțiilor, dar și a reflecțiilor pe marginea unui cotidian anost, ascunzând dedesubturi cu efecte abrutizante asupra ființei umane.

4. Elena Ferrante, Iubire amară. București: Pandora M, 2018.

În urma morții premature și misterioase a mamei sale, Delia pornește într-o călătorie inițiatică pe străzile întortocheate și sufocante din Napoli, orașul ei natal, cu dorința de a afla adevărul despre familia sa. Câteva telefoane stranii o conduc către descoperiri tulburătoare și neașteptate despre ultimele zile ale mamei sale. „Iubire amară” este o explorare inedită a obsesiilor și preocupărilor care ne frământă pe mulți dintre noi și ale căror răspunsuri milioane de cititori din întreaga lume le regăsesc în cărțile extraordinare ale Elenei Ferrante.

5. Victoria Hislop, Insula. București: RAO, 2008.

Confruntată cu iminența unei decizii radicale în viață, Alexis Fielding își dorește să cunoască trecutul mamei. Dar Sofia nu vorbește niciodată despre el. Nu dezvăluie decât că a crescut într-un cătun din Creta, înainte de a se muta la Londra. Când Alexis se hotărăște să viziteze Creta, Sofia îi dă totuși fiicei sale o scrisoare pentru Fotini, o veche prietenă, și îi promite că prin aceasta va afla mai multe. Sosind la Plaka, Alexis descoperă cu uimire că satul se află la numai o aruncătură de băț de mica și acum pustia insulă Spinalonga, fosta leprozerie a Greciei. Cu ajutorul lui Fotini descoperă, în cele din urmă, istoria pe care Sofia a ținut-o ascunsă o viață întreagă: povestea străbunicii ei, Eleni, și a fiicelor sale, a unei familii sfâșiate de tragedie, de război și de pasiune, descoperă legătura ei strânsă cu insula și puterea cu care i-a controlat pe toți, secretul păstrat cu strictețe.

6. İpek Çalișlar, Doamna Ataturk, București: Univers, 2016.

Până la biografia scrisă de İpek Çalıșlar și vândută în Turcia în peste o jumătate de milion de exemplare, s-au știut destul de puține lucruri despre Latife Hanım, singura soție a generalul Mustafa Kemal Atatürk, întemeietorul Republicii Turce care a rămas în istorie ca unul dintre cei mai charismatici lideri politici din primele decenii ale secolului al XX-lea. Într-o epocă în care educarea femeilor era considerată inutilă și chiar primejdioasă, Latife era o tânără intelectuală care studiase dreptul la Sorbona, vorbea fluent opt limbi străine și era extrem de înzestrată pentru arte, literatură și muzică. Încă dinainte de a se căsători, a fost o militantă pasionată pentru drepturile femeilor turce și visa ridicarea acestora la același nivel de progres social și cultural ca al surorilor lor europene. Hotărâtă să pună capăt tradițiilor care înrobiseră femeile timp de secole, doamna Atatürk a devenit simbolul noilor femei turce în eliberarea de restricțiile musulmane ale haremului și vălului.

7. Rachel Ignotofsky, Femei în știință. București: Nemira, 2018.

Carte educativă, minunat ilustrată, „Femei în stiință aduce în prim-plan contribuțiile a 50 de femei notabile în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), din Antichitate si pana azi. Aceasta colecție plina de ilustrații unice și fascinante conține și infografice pe teme importante precum echipamentul de laborator, procentul femeilor care lucrează în domeniile STEM și un glosar științific ilustrat. Portretele acestor deschizătoare de drumuri cuprind figuri binecunoscute, precum primatologa Jane Goodall sau pioniere mai puțin cunoscute, precum Katherine Johnson, fiziciana și matematiciana de culoare care a calculat traiectoria misiunii Apollo 11 pe Luna. „Femei în știință” prezintă realizările femeilor cutezătoare care au deschis calea pentru generațiile următoare de specialiste în inginerie, biologie, matematică, medicină, astronautică, fizică și altele!

8. Andrea C. Hoffmann, Farida Khalaf, Povestea Faridei. București: RAO, 2016.

Primele memorii ale unei supraviețuitoare a terorii ISIS. Toți bărbații au fost omorâți. Toate femeile au devenit sclave. Farida a reușit să evadeze. În august 2014, Farida, o adolescentă obișnuită, încerca să se bucure de vacanța de vară. Fata locuia într-o regiune muntoasă din nordul Irakului, iar ce a urmat este de neimaginat. Satul ei a căzut pradă unui atac pus la cale de ISIS. Acestui atac i-au căzut victime toți bărbații, inclusiv tatăl și unul dintre frații Faridei, iar femeile au fost luate ostatice și supuse unor chinuri atroce, de la bătăi și violuri până la vânzare în piața publică asemenea unor vite. După șapte tentative eșuate de a se sinucide, Farida va profita, împreună cu alte cinci tinere, de o ocazie favorabilă și va fugi în deșertul libian. Farida a dovedit un curaj incredibil într-o situație care părea fără ieșire și s-a hotărât să facă publică povestea ei de viață. Ne aflăm în prezența memoriilor impresionante ale unei tinere femei, care arată ce înseamnă cu adevărat lupta pentru supraviețuire a unor oameni nevinovați, prinși în vârtejul răzbunării inexplicabile a membrilor ISIS.

9. Cecile Enger, Darurile mamei. București: Univers, 2017.

Roman autobiografic, „Darurile mamei” este o carte a nostalgiei și a sfâșierii în fața dispariției unei lumi. Atunci când devine clar că mama ei vârstnică nu se va mai întoarce niciodată acasă, Cecilie, fiica cea mai mare a familiei, trebuie să golească de lucruri casa în care a crescut. Când toate au fost împărțite, donate sau aruncate, descoperă într un sertar listele cu daruri pe care mama ei le scrisese, an după an. Lucrurile din liste devin reperele istoriei familiei de la sfârșitul secolului al XIX lea până în prezent, istorie pe care Cecilie o scrie pe parcursul a doi ani sub forma unui roman despre daruri, amintiri și dorința oamenilor de a se întoarce în trecut. Între timp, memoria și personalitatea mamei ei se șterg din ce în ce mai tare.)

10. Antonia Fraser, Reginele războinice. București: Curtea Veche, 2012.

Reginele războinice alese de Antonia Fraser spre a le fi prezentate cititorilor sunt femei de excepție, care au fost capabile în egală măsură să-și conducă țările și armatele în războaie. Printre ele se numără Ecaterina cea Mare a Rusiei, Elisabeta I a Angliei, Isabela a Spaniei, Rani din Jhansi și uluitoarea regină Jinga din Angola. Exemplul emblematic este Boadicea, regina triburilor celte din Britannia romană. Această înșiruire fascinantă de personaje feminine din alte epoci și civilizații nu are cum să nu ne atragă atenția.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

BookStore — Librărie str. Alba Iulia, 23/1, bloc A Tel.: 022 74-93-18, 0 691 1-47-00 www.bookstore.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sarcina»

Articole populare a rubricii «Sarcina»