Articolul se referă la temele:

Intrebări şi răspunsuri privind indemnizaţiile acordate familiilor cu copii înainte de naştere şi în primii ani după naştere2

Ca urmare a procesării unui număr sporit de adresări privind indemnizaţiile acordate familiilor cu copii înainte de naştere şi în primii ani după naştere, vă oferim o listă succintă de întrebări şi răspunsuri la tematica respectivă.

Care este durata concediului prenatal şi a celui post-natal?

Concediul prenatal constituie 70 zile calendaristice, iar cel postnatal - 56 zile calendaristice sau 70 zile calendaristice (în cazul naşterilor complicate sau naşterii a doi sau mai mulţi copii).

În ce perioadă a sarcinii poate fi solicitată indemnizaţia de maternitate?

Indemnizaţia de maternitate se acordă începând cu a 30-a săptămână de sarcină, pentru o perioadă de 126 zile calendaristice. În cazul naşterilor complicate sau al naşterii a doi sau mai mulţi copii, indemnizaţia se acordă pentru o perioadă de 140 zile calendaristice.

Care este cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate?

Cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 100% din venitul mediu lunar asigurat, realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale.

Care este termenul limită pe parcursul căruia poate fi solicitată indemnizaţia unică la naşterea copilului?

Termenul limită este de 12 luni de la naşterea copilului.

În ce mod este stabilit cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului?

Cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului este stabilit în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Acesta variază de la un an la altul şi creşte în raport cu numărul copiilor născuţi de aceeaşi persoană.

Se acordă oare indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului mamelor care lucrează în condiţiile timpului de muncă parţial sau la domiciliu?

Da, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se acordă inclusiv mamelor care lucrează în condiţiile timpului de muncă parţial sau la domiciliu.

Se acordă oare indemnizaţia pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani persoanelor neasigurate?

Nu, indemnizaţia pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani se acordă doar persoanelor asigurate. Persoanelor neasigurate le este acordată indemnizaţia pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 1,5 ani.

În ce mod este stabilit cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani?

Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului este stabilit prin lege, valoarea fiind diferită de la an la an. În 2010 şi 2011, cuantumul constituia 30% din baza de calcul stabilită, dar nu mai puţin de 300 lei pentru fiecare copil. Lă rândul său, baza de calcul o constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice, premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţiile d asigurări sociale. Venitul mediu lunar asigurat, luat în calcul la determinarea mărimii indemnizaţiilor, nu poate depăşi 5 salarii medii lunare pe economie prognozate pentru anul respectiv şi aprobate de Guvern.

Unde trebuie depusă cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor?

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor trebuie depusă la casa teritorială de asigurări sociale.

Care sunt actele ce urmează a fi prezentate odată cu cererea pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea sau îngrijirea copilului?

 1. Actul de identitate al mamei sau al tatălui (tutorelui, curatorului);
 2. certificatul de naştere al copilului;
 3. adeverinţa de naştere a copilului;
 4. extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului, doar în cazul persoanelor încadrate în câmpul muncii;
 5. certificatul despre venitul asigurat pentru 6 luni premergătoare lunii producerii riscului asigurat;
 6. documentul care confirmă că mama, tata sau tutorele nu este încadrat în câmpul muncii, după caz;
 7. carnetul de muncă;
 8. în cazul în care solicitantul nu poate confirma documentar angajarea în câmpul muncii, acesta anexează o declaraţie scrisă în care confirmă sub responsabilitate personală faptul că nu este angajat în câmpul muncii.
Sursa: adevar.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Toate comentariile

Comentarii 35

Sortare
 • Nou
 • Anterior
 • 18 mai. 2014 18:01 #1 Aliona Lungu-Timofeev

  Buna ziua, am si eu citeva intrebari referitor la indemnizatia pentru concediul de maternitate. In anul 2010 eu am iesit in concediu cu primul copil acum il astept pe cel de al 3-lea la serviciu nu am revenit deloc, salariul tarifar este de 2800lei. Documentele deacum le-am prezentat la asistenta socila unde mi s-a spus ca concediul o sa fie calculat in baza salariului tarifar. Dar care va fi procedura? se va calcula si achita concediul integral ca la primii doi copii sau se va calcula concediul prenatal si se va achita, iar apoi restul se va achita si calcula dupa nastere?Deasemenea as vrea sa stiu care vor fi sumele daca va fi separat

  Răspundeți
 • 20 mai. 2014 16:41 #2 Alina Hustiuc

  eu as vrea sa intreb salariul prin cumul se ia in calcul la indemnizatia de maternitate si nastere daca m-am angajat prin cumul din a 2 luna de sarcina???

  Răspundeți
 • 23 mai. 2014 13:32 #3 Grupa 211

  buna ziua, vreau sa aflu mamele cu copii, au dreptul la ceva facilitati-reduceri daca invata, in privinta achitarii contractului?

  Răspundeți
 • 27 aug. 2014 21:08 #4 Татьяна Фрунза

  buna ziua spuneti va racg cum se vor calcula idemnizatiea mea daca in ultimele 6 luni eu am fost pe foie de boala ?

  Răspundeți
 • 04 sep. 2014 16:24 #5 Grigore Popa

  #4 Татьяна Фрунза, cu venit mediu 1650 lei pe lună(în care ați fost în concediu medical

  Răspundeți
 • 04 sep. 2014 16:24 #6 Grigore Popa

  #3 Grupa 211, Nu este așa ceva.

  Răspundeți
 • 04 sep. 2014 16:25 #7 Grigore Popa

  #2 Alina Hustiuc, Da, se ia în calcul

  Răspundeți
 • 04 sep. 2014 16:26 #8 Grigore Popa

  #1 Aliona Lungu-Timofeev, Se va chita și calcula la fel ca pentru primii copii(doar că de către CTAS)

  Răspundeți
 • 25 dec. 2014 19:20 #9 Maria Uzun

  Buna ziua! Imi puteti explica va rog care va fi indemnizatia lunara de crestere a copilului in urmatoarea situatie: mama este in concediu de maternitate cu I copil si este insarcinata cu al II copil. In 5 luni de sarcina se incheie concediul de maternitate cu I copil si mama se concediaza. E posibil ca deja indemnizatia de crestere a celui de al doilea copil sa fie luata pe sot? In cazul in care se ia indemnizatia de cerstere a copilului pe sot, dupa care formula se va calcula indemnizatia lunara daca tatal va avea 10 luni de lucur in momentul nasterii copilului? Si e posibil sa luam indemnizatia pentru acele 126 de zile pe baza sotului daca el a lucrat doar 7 - 8 luni pana cand mama imiplineste 30 de saptamani de sarcina( perioada in care se iese in concediu de maternitate)? Daca e posibil atunci cum se va calcula? Nu va fi influentata de faptul ca tatal nu are 12 luni lucrate? Va multumim frumos!

  Răspundeți
 • 29 ian. 2015 16:39 #10 Rodica Istrati

  Buna ziua! Am si eu o intrebare. As vrea sa stiu daca o gravida vrea sa iasa in concediu de maternitate la 35 de saptamani si nu 30, ii va fi achitata aceeasi indemnizatie de maternitate? Respectiv, concediul prenatal sa fie mai mic cu aproximativ 28 de zile iar cel postnatal mai mare. Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  Răspundeți
 • 31 ian. 2015 22:03 #11 si

  Va rog sa ma ajutati sa inteleg ceva...de cind se incepe achitarea indemnizatiei lunare pentru ingrijirea copilului pina la 3 ani? Se achita din luna cind se naste copilul sau de cind se termina concediul de maternitate de 126 de zile? Copilul e nascut pe 24 septembrie, iar concediul s-a incheiat pe 27 noiembrie. Am incercat sa ma informez, dar nicaieri nu este specificat.Multumesc anticipat.

  Răspundeți
 • 09 mar. 2015 16:13 #12 Anisoara Chicu

  #11 si, mie mi s-a achitat de cind se termina 126 de zile

  Răspundeți
 • 28 apr. 2015 11:11 #13 Grigore Popa

  #12 Anisoara Chicu, Da, asa e corect dupa ce expira concediu de maternitate de 126 zile

  Răspundeți
 • 28 apr. 2015 11:12 #14 Grigore Popa

  #10 Rodica Istrati, Nu, se va achita din 30 saptamini (126 zile)

  Răspundeți
 • 30 apr. 2015 16:44 #15 Tamara S

  Buna ziua am si eu o situatie cam incurcata.La 30 sapt am iesit in conc de maternitate de la lucrul de baza de la al 2( adica cel prin cumul) nu am iesit, desi lucrez cite 4 ore pe zi (regim redus) acum copilul are 6 luni si am depus actele pentru indemnizatie lunara unde mi s-a spus ca trebuie sa intorc banii primiti( cei care iam primit la 30 sapt) si pina nu ies in conc de maternitate si de la serviciul prin cumul nu mi se achita indemn lunara. Au dreptul la asa ceva? Trebuie sa ies in concediu de ingrijire a copilului si de la serviciul prin cumul pentru a primi indemn lunara?

  Răspundeți
 • 30 apr. 2015 23:01 #16 Grigore Popa

  #15 Tamara S, Da, este adevarat. Dupa ce iesiti in concediu la ambele locuri de munca puteti reveni cu regim de munca redus

  Răspundeți
 • 05 iul. 2015 14:33 #17 Elena Costru

  Buna ziua. Sunt angajata oficial din februarie 2014. La moment sunt insarcinata. Spuneti, va rog, mi se va achita concediul de maternitate de 126 de zile. Unde as putea sa primesc o consultatie referitor la toate aspectele legale privind aceasta tema? Multumesc.

  Răspundeți
 • 07 iul. 2015 23:23 #18 Grigore Popa

  #17 Elena Costru, Da vi se va achita. Vă puteți adresa la o consultație personală la biroul meu de avocat (tel. 079787768)

  Răspundeți
 • 20 iul. 2015 13:07 #19 ELENA ANTOFICA

  "Tatăl poate beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului, continuând să lucreze cu program redus, dacă mama nici nu lucrează, nici nu învață?”

  Răspundeți
 • 30 iul. 2015 19:07 #20 Olesea Olesenika

  Добрый день! Нахожусь в декретном отпуске, дочке скоро 2 годика, хочу досрочно выйти на работу, но мне сказали что мою должность сократили на пол ставки.Правомерно ли это? Ещё намекнули, что дадут поработать недолго и потом сократят полностью.Имеют ли на это право до достижения ребенком 3х лет? Благодарю.

  Răspundeți
 • 11 aug. 2015 22:48 #21 Grigore Popa

  #19 ELENA ANTOFICA, Da, poate

  Răspundeți
Alte 20 comentarii

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sarcina»

Articole populare a rubricii «Sarcina»