Articolul se referă la temele:

Nașterea la domiciliu și legislația din domeniu a Republicii Moldova1

Nașterea la domiciliu și legislația din domeniu a Republicii Moldova

În Moldova, cazurile de naștere a copiilor în afara instituțiilor medicale specializate au loc destul de des. De cele mai deseori, acest lucru se întâmplă în sate în familiile cu mulți copii. Însă, uneori, chiar și în capitală se întâmplă ca o femeie gravidă să nu fie adusă la timp la maternitate sau ea însăși să decidă să nască acasă, refuzînd spitalizarea. Ce spune legea în astfel de cazuri? Răspuns la întrebările noastre ne va acorda avocatul Grigorii Popa..

Poate mama fi spitalizată cu forța dacă starea ei pune în pericol viața copilului?

Nu, nu poate. Deoarece fătul nu constituie o persoană juridică.

Cum decurge înregistrarea unui copil, dacă acesta nu a fost născut la maternitate?

Legislația RM permite înregistrarea nașterii copilului născut acasă cu condiția prezentării organelor Oficiilor de Stare Civilă a certificatului medical de naștere. Acesta poate fi emis de către medicul la care mama s-a adresat după nașterea copilului, fie de medicul particular care a asistat nașterea.

Și dacă medicul nu este sigur de faptul că copilul a fost născut exact de această mamă și refuză să-i emite acesteia certificatul?

În cazul în care apar îndoieli și dezbateri legate de maternitate — înregistrarea nașterii copilului este realizată în baza unei hotărâri judecătorești privind constatarea nașterii copilului de către o femeie concretă. Mai simplu spus — instanța de judecată va decide totul.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu