Articolul se referă la temele:

Curățim suprafețele din casă fără produse chimice — simplu, rapid și sigur!0

Curățim suprafețele din casă fără produse chimice — simplu, rapid și sigur!

Dacă aveți copii mici sau vă confruntați cu asemenea afecțiuni precum astmul sau alergii, atunci cu siguranță căutați cele mai inofensive soluții și modalități pentru curățarea diferitor suprafețe din casă. Și chiar dacă pe piață sunt o mulțime de produse pentru dezinfectare și curățare, multe dintre acestea pot conține agenți chimici dăunători pentru sănătate.

După ce am avut de suportat o alergie destul de periculoasă din cauza unui detergent pentru curățat suprafețele din baie, am decis să renunț cu desăvârșire la produsele chimice concentrate, în favoarea unor soluții naturale. Mai ales că am în casă doi copii.

Astfel, am aflat că oțetul, zeama de lămâie, sarea, bicarbonatul de sodiu, uleiul pot fi utile nu doar la bucătărie, ci și în menaj. În continuare vă prezint o selecție de soluții naturale care vă pot ajuta la curățarea cuptorului, hotei, cabinei de duș, canapelelor din piele, laminatului.

Atenție!

  • Atunci când utilizați oțet și bicarbonat de sodiu, îmbrăcați mănuși speciale, pentru a nu produce pielii disconfort.
  • Dacă utilizați oțet, ar fi bine să deschideți geamul, pentru a aerisi încăperea.
  • Așadar, iată câteva trucuri eficiente și, cel mai important — testate:

    Cuptorul

    Pentru a scăpa de grăsimea depusă în interiorul cuptorului, sunt suficiente doar două ingrediente — bicarbonat de sodiu și apă. Amestecându-le, obții o pastă groasă pe care trebuie să o aplici pe toată suprafața murdară. Așteptați să acționeze câteva ore, după care curățați suprafața cu un burete aspru.

    Am încercat și o altă metodă, care la fel s-a dovedit a fi eficientă. Așadar, am încălzit cuptorul la temperatură minimă. Într-un recipient cu pulverizator am amestecat oțet și apă în părți egale, soluție pe care am aplicat-o uniform pe suprafața murdară a cuptorului. Pe zonele cu grăsime, resturi, arsuri am aruncat sare. Am oprit cuptorul și am lăsat să acționeze sarea și soluția din oțet. După ce cuptorul s-a răcit, am spălat cu un burete aspru.

    Hota

    Întâi de toate, trebuie să îndepărtați filtrele. Pregătiți într-un vas mare soluția: la 1 l de apă, aveți nevoie de 4 linguri de sare și 3 lingurițe de sare de lămâie. Înmuiați filtrele în această soluție timp de 15-20 minute. Pentru o curățare mai eficientă, puteți chiar fierbe filtrele în această soluție timp de 5 minute. După ce le scoateți, clătiți-le bine și lăsați-le să se usuce.

    Frigiderul

    Despre spălatul frigiderului cu oțet, cunosc încă de la bunica. Oțetul împrospătează și dezinfectează suprafața frigiderului. Este suficient să pulverizați oțet nediluat pe toată suprafața interioară, după care să ștergeți cu o cârpă umedă. Important e să lăsați deschisă ușa frigiderului pentru câteva minute (2-3 minute), pentru a elimina mirosul înțepător de oțet.

    Cabina de duș

    Cabina de duș este cea mai mare bătaie de cap a mea, atunci când e vorba de curățenie. Nici cu produse chimice nu reușeam să îndepărtez până la urmă calcarul și depunerile de săpun de pe pereții acesteia. Până nu am descoperit că oțetul poate face minuni și în acest sens. E suficient doar să umpli cu oțet un recipient cu pulverizator și să stropești toată suprafața căzii. Lăsați să acționeze un sfert de oră, apoi cu o cârpă umedă spălați bine. Clătiți toată suprafața și totul va străluci.

    Dacă depunerile sunt învechite, atunci vă va fi de folos pasta formată dintr-un amestec din câteva linguri de bicarbonat de sodiu cu jumătate de ceașcă de oțet. Fără să frecați, acoperiți cu această pastă albă geamurile cabinei de duș și lăsați să acționeze cca 10 minute. Spălați cu un burete mai aspru, apoi clătiți cu apă călduță.

    Canapea din piele

    La bucătărie am o canapea din piele de culoare bej. Până nu demult o curățam cu șervețele umede pentru bebeluși, apoi o prietenă mi-a povestit despre efectul laptelui de vacă. Laptele se încălzește, se toarnă într-un vas unde înmuiați o lavetă. Cu aceasta spălați toată suprafața canapelei. După, ștergeți canapeaua cu o lavetă medă.

    Urmele de stilou și cariocă (școlarul meu frecvent lasă pe canapea asemenea pete) se înlătură cu ajutorul alcoolului etilic. Iar petele de cafea sau ceai se curăță bine cu oțet.

    Laminatul

    Pentru laminat am încercat mai multe produse de pe piață, dar toate lăsau urme deranjante. Până nu am adăugat într-o zi în apă puțin gel de spălat vasele, am spălat suprafața laminatului, apoi am șters cu o cârpă umedă. Rezultatul a fost uimitor — laminatul lucea așa cum îmi doream.

    Acestea sunt metodele pe care le-am descoperit eu. Dacă cunoașteți alte soluții rapide, eficiente și, cel mai important, inofensive, de curățat diverse suprafețe din casă, vă rugăm să ni le împărtășiți.



    Daniela Rotaru
    Daniela Rotaru

    Jurnalistă, mamă și soție împlinită. Sunt mândră că am reușit să construiesc o familie frumoasă și am ales profesia care mi se potrivește. Prețuiesc ceea ce mi s-a oferit în viață, dar consider că mereu este loc pentru mai mult. Hobby – ador să coc plăcințele după rețeta mamei.

    Îmi place

    Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

    Comentariul dvs.

    Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

    Parteneri noi

    Cele mai interesante

    Teme populare a rubricii «Casă»

    Articole populare a rubricii «Casă»