Viața cu un alcoolic în familie. Recomandările psihologului0

Viața cu un alcoolic în familie. Recomandările psihologului

Nu întotdeauna, alcoolicul este un boschetar pierdut ce doarme pe sub garduri. Uneori sunt oameni cu studii, cu finanțe, ce au o familie iubitoare și copii. Și dacă cel care consumă alcool duce un trai destul de bun, atunci cei ce îi sunt alături adesea suferă foarte tare. Cum construiești relația în familie, în cazul în care în aceasta există o persoană dependentă, fără a te trauma pe tine și pe copii? Explică psihologul Hanna Savcenco.

În prezent, problema alcoolismului și dependenței este foarte răspândită. Dar majoritatea tac și se străduie să păstreze aceasta în taină, iar mulți ascund această problemă chiar de sine însăși.

Adesea, dacă ar fi să întrebi, cine este un alcoolic — drept răspuns vom auzi descrierea unui om care a decăzut întru tot, murdar, ce doarme pe sub garduri, pierdut din punct de vedere social. Dar nu întotdeauna e așa. Printre noi sunt foarte multe persoane ce suferă de alcoolism, pe care nici cei din jur, nici el însuși, nu se consideră așa. Doar omul lucrează, are familie, arată bine.

Pur și simplu, ce mai poți face în week-end, dacă nu să bei?

Cum să nu consumi alcool la cină, dar cum rămâne cu pofta de mâncare?

Sărbători fără de alcool? Glumiți?

Situații permanente de stres – eliminăm stresul cu ajutorul alcoolului!

Până și medicii recomandă, pentru sănătate!

Atunci când apare problema

Există o mulțime de motive de a consuma alcool, și foarte puține de a nu o face. În jur tot și toți vă îndeamnă să consumați. Dar într-un anumit moment, lucrurile i-au o altă întorsătură. Și de regulă, în primul rând, aceasta o observă oamenii apropiați, familia. Ei, în primul rând, simt disconfortul creat de cele ce se întâmplă.

Cineva după primul pahar creează situații de scandal din nimic. Cineva are probleme la serviciu și trebuie să inventeze motive, pentru a-și argumenta lipsa de astăzi. Cineva începe să-i fie frică de sărbători — deoarece acestea toate se încheie la fel și de mult nu mai sunt interesante și vesele. Iar cineva deja a încetat să-și mai facă planuri, pentru că acum totul depinde de cum se va simți după consumul de alcool, și în ce stare va fi persoana dependentă. Seara rareori au loc conversații plăcute. Iar week-endurile s-au transformat în "de s-ar încheia mai repede". Aceste și multe alte circumstanțe apar în familiile în care există persoane dependente. Cei ce s-au ciocnit de o asemenea situație, ar putea continua lista cu cazuri ce se pot produce, dar toți vor avea o singură concluzie — toți sunt însoțiți de sentimentul continuu de frică, anxietate, rușine, furie și disperare ...

E bolnav nu doar cel dependent

Atunci când membrii familiei înțeleg că persoana lor apropiată are o problemă, de regulă se întrebă — ce putem face? Discuțiile nu prea ajută, iar chiar dacă se observă vreun efect, atunci nu e de durată. Scandalurile doar strică mai tare dispoziția și istovesc. Să pleci — doar este vorba despre o persoană dragă, mai mult decât atât ar putea interveni o mulțime de motive, de la sentimente și până la momente practice — apartament, copii, credite bancare … Deci, anume în acest moment e timpul să confirmați că alcoolismul este o boală, și aceasta nu afectează doar persoana dependentă, ci toată familia. Acolo unde este o persoană dependentă, vor exista și codependenți. Și dacă n-ați părăsit această persoană din start, din moment ce au apărut primele simptome sau primele semne de alarmă, atunci și pe dv. v-a atins un val al acestei probleme.

Reguli de viață cu o persoană dependentă

Să revenim, totuși, la întrebarea — ce facem și cum trăim în situația creată?

O întrebare grea, fără de răspunsuri, care ar putea soluționa problema la toți. Dar există modalități, care ar putea ajuta familia să trăiască mai confortabil, mai puțin traumatizant, împreună cu un alcoolic.

Voi încerca să enumăr aceste modalități.

  • Primul și cel mai important moment. E să înțelegeți că familia, în situația respectivă, nu poate impune alcoolicul să nu consume alcool. Doar persoana însăși poate lua o asemenea decizie. Iar persoanele apropiate, îl pot doar ajuta.
  • Al doilea moment, e să conștientizați că oamenii apropiați la fel sunt afectați de această boală și ceea ce ar putea face ei în situația dată — e să înceapă de la sine. Să nu se preocupe de salvarea alcoolicului, ci a vieții proprii. Serviciu, hobby, odihnă, interese, dezvoltare …
  • Al treilea moment — ce s-ar putea face în cadrul familiei, pentru a-și acorda ajutor sie însuși. Să elimini sentimentul de responsabilitate de la sine și să nu porți vină pentru comportamentul cuiva — să fii responsabil de acțiunile proprii. Suntem o familie, ne iubim reciproc, suntem împreună, dar acțiunile și comportamentul alcoolicului nu reprezintă familia întreagă. Eu sunt eu, tu ești tu.
  • Patru. A înceta să controlați tot și pe toate. Codependenții se disting prin înclinația pentru control și coordonare a vieții. Controlul total asupra tuturor lucrurilor și acesta inundă atât de mult viața, încât într-un moment anume devine automat și nici nu se mai observă.

Aceste puncte pot fi compilate, probabil, într-o singură frază: "Aveți mai puțină grijă de o persoană alcoolică — aveți mai multă grijă de sine însuși".

Problemă comună — soluție comună

De obicei, viața alături de o persoană dependentă se reduce la câteva variante, care susțin boala acestuia. Omul bea și este scos din belea, este salvat, iar după ce el își revine din mahmureală este certat pentru comportamentul său indecent.

Sau o altă versiune. Atunci când omul este beat se declanșează certuri, probabil cu bătăi și chiar traume, iar dimineața familia îl tratează de mahmureală, îl compătimește și îl salvează. Ambele situații pe cât sunt de diferite, pe atât de similare. Există persoana atacată și persoana salvator, și aceste roluri se schimbă alternativ între alcoolic și persoana lui dragă, cea care susține dezvoltarea afecțiunii și extinderea acesteia la întreaga familie.

Oare e posibil vreodată să trăiești confortabil alături de un alcoolic? Depinde de alegerea pe care o veți face dv.

În cazul în care omul recunoaște că este bolnav și ia decizia de a nu mai consuma alcool, probabil — da. Dar toată familia va avea de parcurs drumul ”vindecării” de la comportamentul dependent, toți vor avea de învățat să abordeze situația cu responsabilitate, limite, relații, cine și cu ce este dator și nu e dator …

Dacă nu-l poți părăsi

Dacă alcoolicul va continua să consume alcool, dar veți lua decizia de a-i fi alături, pentru o viață cât de cât confortabilă, va trebui să lucrați mult asupra propriei persoane. Să vă amintiți permanent că este alegerea dv. de a rămâne alături de acest om, și nu ați fost impus. Și la maxim să vă organizați viața confortabil alături de această persoană, fără a vă închide într-un cocon de probleme a alcoolicului și a trăi viața acestuia în închisoare. Alegerea de a trăi cu o persoană cu boală – nu presupune alegerea de a fi bolnav împreună cu acest om.

Nu este o cale nici ușoară, nici rapidă. Și orice decizie nu ați lua — este alegerea dv., și nu există nici drept, nici greșit. Există alegerea, pentru care dv. sunteți responsabil.

Familiile persoanelor dependente pot beneficia de sprijinul gratuit al comunităților Al-Anon (grupuri de rude ale persoanelor dependente, Alcoolicii Anonimi/Narcomani) și pot solicita ajutorul psihologilor/psihoterapeuților care abordează tema relațiilor dependente/codependente.

Alcoolicul și partenerul acestuia nu în zadar s-au găsit unui pe celălalt, nu e vorba de destin și nici de confluență de circumstanțe fortuite — este particularitatea fiecăruia dintre ei, cei ce s-au întâlnit și la fel ca niște puzzle au format, fie nu o imagine frumoasă, pe care adesea ești tentat să o numești urâtă și greșită, dar este așa cum este. Imaginea poate fi modificată, dar va fi nevoie de forțe și nu doar din partea persoanei dependente.

Să vă fie de folos, psiholog de familie Hanna Savcenco.


Ganna Savchenko
Ganna Savchenko

Psiholog. Consiliere individuală și de familie (de cuplu). Consiliere gestalt. Terapie familială sistematică. Lucru cu probleme de dezvoltare a personalității, depășire a crizelor personale, a conflictelor, lucru cu traumele. Consiliere înainte de căsătorie/crearea familiei (individuală și în pereche). Planificare sarcinii (pregătirea pentru sarcină, temeri, îndoieli).

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Ganna Savchenko — Psiholog Tel.: 060 84-01-48

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»