Cum alegem vasele de gătit?0

Cum alegem vasele de gătit?

De multe ori ne punem în față sarcina de a prepara mâncarea doar din produse alimentare naturale. Dar, nu putem nega faptul că și vasele în care gătim au un rol important în prepararea unor bucate sănătoase. Or, nu mai e o noutate pentru nimeni că multe dintre oalele expuse pe rafturile magazinelor, nici pe departe nu sunt inofensive sănătății umane, acestea fiind confecționate din materiale ce au influență directă asupra sănătății noastre.

Deci, cum alegem vasele de gătit? Aflați care sunt caracteristicile vaselor de gătit calitative, precum și avantajele și dezavantajele celor mai solicitate vase de gătit din perspectiva materialelor din care sunt acestea fabricate.

Proprietăți de bază ale vaselor calitative de gătit:

  • Rezistente și durabile în timp — nu-și modifică forma sau proprietățile; nu reacționează chimic cu mâncarea preparată.
  • Buni conductori termici — răspândesc uniform căldura, astfel asigură o bună preparare a bucatelor.
  • Confortabile în utilizare — cu un design comod.
  • Se curăță ușor.

În funcție de tipul materialului din care este produsă vesela, aceasta are unele avantaje și dezavantaje. Cunoscându-le, vă este mai ușor să faceți alegerea corectă pentru bucătăria dvs. Vă prezentăm descrierea succintă a materialelor din care sunt fabricate vasele de gătit care se găsesc cel mai frecvent pe piața autohtonă de mărfuri de uz casnic.

Cratițe din inox


Atenție! Inoxul de calitate nu atrage magnitul.

Cratițele produse din inox nu lipsesc din bucărăria gospodinelor moderne. Acestea se consideră a fi recipiente de gătit foarte bune. Ele își păstrează aspectul strălucitor, chiar și după o utilizare de durată. Iar dacă am face un top al celor mai sănătoase vase de gătit, cele din inox ar ocupa o poziție fruntașă. Dar, trebuie să știți că nu toate vasele din inox sunt calitative. Pe inoxul de bună calitate sunt inscripțiile "10/18" sau "Inox chirurgical", ceea ce presupune că inoxul conține crom și nichel.

Parteneri Familia.md

Compania "VAISSELLE" — rețea de magazine de marcă specializate în comercializarea veselei, electrocasnicelor de mici dimensiuni, textilelor. Este distribuitorul oficial al renumitelor mărci: VITESSE, SCHAFER, REEFFER, FALEZ, ZILAN, VINZER, GRANCHIO, GOZZE, ISSIMO. Sortiment bogat, calitate înaltă și durabilitate. Design modern, stil, comoditate în exploatare.

Avantaje

  • Este rezistent la oxidare, se curăță ușor;
  • Își păstrează aspectul impecabil;
  • Necesită puțină grăsime și uleiuri în preparare;
  • Datorită bazei multistratificate asigură menținerea căldurii un timp îndelungat;
  • Oalele din inox pot fi spălate în mașina de spălat vase.

Dezavantaje

  • Conductivitate termică slabă. Căldura este distribuită neuniform, astfel riscăm mâncarea să nu fie bine pregătită, s-o ardem;
  • Sunt destul de grele;
  • O cratiță calitativă din inox este destul de scumpă.


Oale din lut


Atenție! Oferiți prioritate vaselor din lut care nu sunt lăcuite, mai ales în interior. Cereți de la comercianți cerificat care să ateste puritatea lutului. Nu spălați oalele din lut cu detergenți.

Deși au fost inventate mii de ani în urmă, vasele din lut continuă a fi folosite cu drag și actualmente de multe gospodine. Acestea sunt uitlizate pe larg la pregătirea bucatelor la cuptor. Or, nimic mai gustos nu poate fi decât sarmalele, cartofii, costițele de porc sau alte bucate preparate în asemenea vase. Totodată, aceste vase sunt perfecte pentru prepararea mâncării pentru copii.

Avantaje

  • Vasul se încălzește ușor și nu prezintă nici un pericol pentru alimentele gătite;
  • Pot fi utilizate la temperaturi extrem de ridicate;
  • Nu degajă în mâncare substanțe chimice.

Dezavantaje

  • Necesită mai mult timp pentru preparare.


Vase din ceramică


Atenție! Nu este recomandată folosirea vaselor din ceramică după deteriorare.

Ceramica este un material potrivit atât pentru tigăi, cât și pentru vase mari utilizate la prepararea bucatelor la cuptor sau la gătirea felurilor de mâncare înăbușite, fiind un material ecologic și natural. Căldura este acumulată și degajată în mod uniform și în timp relativ îndelungat.

Avantaje

  • Alimentele preparate pe ceramică își păstrează vitaminele, mineralele, aroma;
  • Mâncarea nu se arde;
  • Vase ideale pentru mâncăruri pregătite fără grăsimi;
  • Material rezistent la temperaturi ridicate și la zgărâieturi;
  • Se curăță ușor.

Dezavantaje

  • Preț înalt;
  • Se pot sparge sau ciobi ușor.

Tigăi cu acoperire de granit

Atenție! Pentru a nu deteriora suprafața vaselor cu acoperire de granit, nu utilizați ustensile metalice. Optați pentru cele din silicon, lemn sau materiale similare.

Tigăile cu acoperire de granit natural reprezintă o inovație în domeniul gătitului. Acestea sunt de o calitate înaltă, elaborate după standarde europene, conduc căldura foarte rapid pe toată suprafața, nu emană nocivitate și păstrează gustul produselor.

Pe lângă tigăi, există și alte tipuri de vase cu acoperire de granit — cratițe, caserole.

Avantaje

  • Pot fi utilizate pentru orice mașină de gătit: gaz, electric, halogen, inducție.
  • La prepararea bucatelor se utilizează foarte puțin ulei.
  • Durată de viață mai mare față de tigăile non-aderente tradiționale.
  • Se spală ușor.
  • Mâncarea se menține caldă în ea pentru mai mult timp.
  • Acoperirea de granit este ecologică.

Dezavantaje

  • Sunt grele.

Recipiente din sticlă termorezistentă

Vasele din sticlă sunt foarte comode și bune pentru prepararea bucatelor la cuptor. Fiind un material inert, nu reacționează cu alimentele, nici chiar cu cele acide.

Avantaje

  • Temperatura este uniform distribuită în timpul preparării bucatelor;
  • Nu se sparg ușor și rezistă la temperaturi înalte;
  • Nu rețin diverse mirosuri;
  • Fiind transparente, permit verificarea gradului de coacere a bucatelor, fără a deschide cuptorul;
  • Pot fi folosite pentru depozitarea alimentelor, chiar și în frigider.

Dezavantaje

  • Se zgârâie ușor, respectiv sunt problematice la curățare;
  • Pot crăpa, dacă sunt lovite accidental.


Vase emailate (smalțuite)


Atenție! La cea mai mică zgârâietură, recipientele din email trebuie aruncate. Procurați cratițe acoperite cu un strat suficient de gros de email.

Un material completament inert, ba chiar antibacterian. Indiferent de temperatura la care este pregătită mâncarea, aceste vase nu sunt atacate de acizii din alimente.

Avantaje

  • Pot fi utilizate pentru orice tip de arăgaz;
  • Interiorul vaselor este acoperit cu exclusiv cu emailuri alimentare, inerte;
  • Se încălzesc repede.

Dezavantaje

  • Necesită o cantitate mai mare de grăsimi;
  • Consum ridicat de energie.


Tigăi din teflon


Atenție! Vasele din teflon de calitate inferioară pot fi recunoscute după grosimea stratului antiadeziv. Nu folosiți oalele din teflon, dacă pereții sunt uzați. Optați pentru vasele din teflon pe care este indicția — PFOA free.

În prezent sunt multe companii care produc vase din teflon și multe dintre gospodine aleg să gătească în tigăi fabricate din acest material. Pe lângă avantaje, teflonul are și o sumedenie de dezavantaje care ar trebuie să vă pună în gardă. Mai mult decât atât, există deja contraverse — unele studii în domeniu afirmă că teflonul generează diverse forme de cancer.

Avantaje

  • Sunt bune pentru prăjit și copt;
  • Necesită puțină grăsime pentru preparare;
  • Sunt comode la curățat.

Dezavantaje

  • Se zgârâie ușor;
  • Conform afirmațiilor unor cercetători în domeniu, vasele din teflon nu trebuie încălzite peste 350 de grade, deoarece această temperatură constituie risc pentru sănătate;
  • Unele cercetări susțin că substanțele chimice utilizate la fabricarea tigăilor din teflon sunt cancerigene.

Așadar, alegeți cu mare atenție vasele în care gătiți. Dacă aveți copii, rețineți că cele mai inofensive vase pentru prepararea mâncării pentru micuți sunt cele din lut sau sticlă termorezistentă.

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 2

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 21 mar. 2016 15:13 #1 Andoni Viorica

    Buna Ziua !! unde in moldova sau mai exact in chisinau se poate de procurat vase de lut ??multumesc

    Răspundeți
  • 21 mar. 2016 17:08 #2 Alina Bobu

    #1 Andoni Viorica, În piețele din Chișinău, dar și în multe magazine de veselă se vând vase din lut simple și glazurate.

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Gastronomia»

Articole populare a rubricii «Gastronomia»