Ocluzia dentară corectă la copii. Ce trebuie să cunoască părinții în mod obligatoriu?1

Ocluzia dentară corectă la copii. Ce trebuie să cunoască părinții în mod obligatoriu?

Ce poate fi mai frumos decât zâmbetul unui copil. Cum nu ar fi acesta — fără dinți și puțin diform — oricum îi frapează atât de mult pe adulți! Dar copiii cresc repede, iar neajunsurile din zâmbetul lor foarte repede încetează a mai părea drăguțe chiar și părinților acestora, ne mai vorbind de cei din jur.

Să corectezi ocluzia (mușcătura), să îndrepți dinții — un proces îndelungat, scump și obositor. Bineînțeles, rezultatul merită toate eforturile depuse, dar e mult mai simplu și mai puțin costisitor să previi asemenea probleme.

Expertul Oleg Solomon ne spune ce ar trebui să cunoască părințiii despre dinții copilului lor. Domnul Oleg are mai multe titluri — stomatolog de categoria întâi, ortodont, doctor în științe medicale, șef al catedrei Stomatologie Ortopedică "Ilarion Postolachi", membrul Asociației medicilor stomatologi din Moldova și Federației Mondiale a medicilor ortodonți, coordonatorul revistei "Medicina Stomatologică". De asemenea, dirijează activitatea propriei clinici stomatologice "SoloDent".

Dar, pe lângă toate acestea, domnul Oleg mi-a creat impresia unei persoane cu adevărat entuziasmate de propria profesie, un om deschis și binevoitor.

De ce la copii apare problema oncluziei și a creșterii corecte a dinților?

Sunt multe cauze. În unele cazuri — genetice, în altele — dobândite. Factorii moșteniți pot fi prevăzuți genetic. De exemplu, copilul poate avea oncluzie incorectă, dacă unul dintre părinți a suferit de anomalie în dezvoltare a buzei superioare, a cerului-gurii. La momentul actual, nu putem face nimic cu factorii moșteniți. Acest domeniu se află în cercetare, posibil în timpul apropiat oamenii de știință vor afla cum să facă față acestei probleme, dar deocamdată acest lucru este imposibil.

În schimb, pot fi interprinse multe în cazul problemelor dobândite. Și de aceasta ar trebui să se preocupe în primul rând părinții, mai mult decât atât să înceapă chiar de la naștere.

Adevărul e că la copii dinții încept să se formeze aproximativ în a treia lună de dezvoltare prenatală. Dacă mama nu respectă un mod sănătos de viață — fumează, consumă băuturi spirtoase, nu se alimentează bine — acest lucru poate favoriza apariția pe viitor a problemelor dentare la copil. De asemenea, acestea ar putea fi cauzate de administrarea diferitor medicamente în timpul sarcinii, dat fiind faptul că multe dintre acestea influențează negativ asupra formării dinților la copil.

De asemenea, viitoarele mămici trebuie să știe că e necesar să-și rezolve propriile probleme dentare până a prinde sarcina, deorece fiind gravidă e mult mai dificil să tratezi dinții. Există puține tipuri de anestezie care să se permită gravidelor și posibilitățile de lucru ale stomatologilor în acest caz sunt extrem de limitate.

Care ar fi factorii negativi care ar putea influența creșterea corectă a dentiției copilului deacum după nașterea acestuia?

În primul rând, alăptarea artificială a micuțului. Trebuie să rețineți că unitatea maxilo-facială a copilului nu este formată doar din dinți și os, ci și dintr-o mulțime de diferiți mușchi. Când copilul este alăptat natural, toți mușchii aparatului maxilo-facial se antrenează în mod corect și se dezvoltă, se formează ocluzia corectă.

Acest lucru ar putea să nu se producă în cazul alaptării artificale. Anume de aceasta ar trebui să întreprindeți toate măsurile pentru a păstra alăptarea artificială. Însă, dacă alăptarea la sân nu este posibilă și copilul este hrănit cu biberonul, atunci cumpărați doar tetine ortopedice, calitative. Urmăriți ca pe biberon să fie indicat că acesta este un produs ortopedic, care dispune de certificat de calitate. De asemenea, este important să schimbați biberonul odată la 3 luni. Chiar dacă vizual pare că aceasta nu și-a modificat proprietățile, de fapt lucrurile stau altfel — se reduce elasticitatea, tetina devine prea moale, ceea ce este extrem de periculos pentru formarea aparatului maxilo-facial.

Influențează oare obiceiurile proaste ale copilului, cum ar fi suptul degetului?

Da! Foarte mult influențează. Nici într-un caz nu permiteți copilului, chiar și unui foarte mic, să-și sugă degetul sau buza. Va fi greu să scăpați de acest obicei, plus la toate acest lucru va împiedica formarea unei ocluzii corecte. Distrageți atenția copilului, propuneți-i o alternativă — faceți tot posibilul ca acest obicei al copilului să nu se transforme în ceva normal. Mai bine dați-i o jucărie gingivală pentru bebeluși sau o suzetă ortopedică calitativă.

De asemenea, este foarte dăunător obiceiul de a dormi cu fața în jos sau cu gura deschisă. Cu părere de rău, copiii noștri acum se îmbolnăvesc foarte des. Aceasta se întâmplă deoarece părinții sunt nevoiți să-și ducă copiii la grădiniță, chiar dacă este bolnav sau nu s-a tratat până la urmă (nu au cu cine lăsa copilul acasă, nu li se permite să absenteze de la serviciu). Aceasta crează un cerc vicios, când copiii în continuu se molipsesc unul de la celălalt. Din acest motiv, ei frecvent iau medicamente care influențează negativ creșterea dinților.

La mulți copii, periodic este înfundat nasul și ei se obișnuiesc să doarmă cu gurița deschisă. În cazul unui asemenea somn, maxilarul inferior se dezvoltă mai mult decât este necesar, capătă proporții mai mari. De aceea, dacă micuțul este răcit, administrați în năsucul copilului înainte de somn picături nazale vasocontrictoare, ca el să poată respira liber în timpul somnului. Dacă copilul are probleme cronice cu respirația liberă — e necesar să le soluționați.

Țineți minte că în perioada de dezvoltare a aparatului maxilo-facial, toată responsabilitatea o poartă părinții. Copiii sunt prea mici, ei nu înțeleg totul și nu pot fi organizați. Anume părinții trebuie să urmărească factorii de sănătate a dentiției copilului. Este puțin să cumperi copilului periuță pentru dinți. Trebuie să aveți grijă copilul să curățe regulat și corect dinții. Dacă micuțul nu poate s-o facă desinestătător — ajutați-l.

De ce, în pofida faptului că se spală regulat pe dinții și dispun de nutriție corectă, unor copii oricum le apar pe dinți pete negre sau carie?

În acest caz, un rol semnificativ îl au factorii despre care am discutat deja — administrarea de către mamă a unor preparate medicinale în timpul sarcinii și luarea medicamentelor de însăși copil la o vârstă fragedă. Din cauza antibioticilor se pot modifica proprietățile smalțului dentar.

La fel, o cauză ar putea fi gastrita la copil sau viscozitatea înaltă a salivei. În cel din urmă caz, copiilor li se recomandă o curățare și clătire suplimentară a dinților.

Mulți părinți sunt îngrijorați că dinții copilului sunt prea rari...

De fapt, acesta este ceva normal. Distanța dintre dinții de lapte se suplinește când cresc dinții permanenți. Ce-i drept, se mai întâmplă ca între incisivii centrali să fie o dispărțitură destul de mare, care se păstrează și după apariția danturii permanente. Aceasta poate fi din cauza frâului prea scurt deasupra incisivilor de sus sau sub incisivii de jos. Din acest motif, ar fi bine să solicitați consultația unui stomatolog sau a unui ortodont până la vârsta de 5 ani a copilului, pentru ca în caz de necesitate să fie scurtat sau întins frâul prin exerciții speciale.

Deseori, când la 6-7 ani la copil începe să se clatine unul dintre dinți, stomatologii îl extrag pe acesta și totodată pe cei din preajmă, în rezultat fiind create celebrele "porți" în gurița copilului ce merge în clasa întâi. Este oare aceasta corect?

Nu întotdeauna este necesar să fie extrași dinții de lapte. Trebuie să înțelegeți că aceștia au funcția lor —menținerea locului pentru dintele permanent. Extracția prematură a dinților de lapte poate cauza migrarea dinților din vecinătate, "ocupându-i" astfel locul. Și atunci când dintele permanent va începe a crește, îi va fi prea "strâmt", va apărea o aglomerare excesivă a dinților.

Chiar și atunci când dintele de lapte este pierdut din cauza unei traume, se recomandă utilizarea unor aparate speciale pentru antrenament, care vor menține locul liber.

În popor cuvântul "ortodonție" este frecvent asociat cu noțiunea de "brackets". Actualmente, oare există metode mai lejere de corectare a ocluziei?

Nu întotdeauna se recurge la brakets. Fiecare caz, se analizează în mod individual. În general, până la vârsta de 13 ani, eu personal, încerc să nu recurg la ajutorul sistemelor brackets. Există o mulțime de metode mai ușoare de a corecta ocluzia — diferite echipamente amovibile, pe care nu trebuie să le purtați permanent, ci să le utilizați doar acasă sau noaptea. Și, evident, cu cât este mai fragedă vârsta la care pacientul solicită ajutorul ortodontului, cu atât mai simplu și mai repede i se soluționează problemele.

Tratamentul la ortodont durează o perioadă destul de îndelungată și este costisitor. Cu ce scop, afară de cel estetic, este necesar de a fii urmat asemenea tratament?

Într-adevăr, defectele dentiției se formează pe parcursul a mai multor ani, și să le înlături într-o perioadă scurtă de timp este imposibil. Uneori, pentru a obține efectul scontat este necesar să treacă 2, 3 și chiar 4 ani. Dar, trebuie să înțelegeți că ocluzia defectă nu este doar o problemă de ordin estetic. Aceasta provoacă problemele întregului aparat maxilo-facial. Uneori pacienții vin cu rugămintea: "îndreptați doar dinții din față". Dar așa nu se face. Problema necesită a fi analizată și soluționată în complexitatea ei.

În orice caz, efortul și banii cheltuiți întotdeauna se "răscumpără". De foarte multe ori, viața omului se schimbă radical într-o direcție mai bună, după un tratament ortodontic. Unii descoperă în sine noi talente. De exemplu, o fetiță, pacienta mea — a început să cânte și să obțină locuri de frunte în cadrul diverselor concursuri desfășurate peste hoatare.

În final aș vrea să menționez — nu amânați soluționarea problemelor ortodontice. Cu cât mai devreme veți începe să le rezolvați, cu atât mai repede veți observa rezultate pozitive. Dar, cel mai bine ar fi să vă adresați specialiștilor încă până la apariția acestora, în acest fel veți reuși să evitați o mulțime de neplăceri.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătate»

Articole populare a rubricii «Sănătate»