Articolul se referă la temele:

Externarea de la maternitate și actele2

Externarea de la maternitate și actele

După cele 3-5 zile cuvenite petrecute în spital, în lipsa circumstațelor speciale, dumneavoastră veți fi externată împreună cu copilul și veți putea pleca acasă. Ce aspecte juridice ar trebui luate în considerare în acest sens? La întrebările noastre răspunde avocatul Grigorii Popa.

Externarea

Are mama dreptul să se externeze din maternitate după propria dorință mai devreme de termen?

Da, sub propria sa răspundere. Nimeni nu are dreptul să țină mama și copilul acesteia forțat în spital.

Actele

Ce acte trebuiesc eliberate mamei și copilului la externare?

Mamei trebuie să i se emită un singur act. Certificatul medical care constată nașterea copilului, eliberat de instituția medicală unde a avut loc nașterea. Acesta reprezintă dovada principală a faptului că acesta este copilul dumneavoastră și că anume dumneavoastră l-ați născut.

Este posibilă obținerea adeverinței de naștere în maternitate? De ce este nevoie pentru aceasta?

Da, este. Pentru acest lucru este necesar certificatul de naștere, care constată nașterea copilului, eliberat de către instituția medicală unde a decurs nașterea, și buletinul de identitate al mamei, adică buletinul dumneavoastră.

Rubrica "tata"

Ce anume are dreptul mama să indice la rubrica "tată", dacă nu este căsătorită?

Dacă la nașterea copilului părinții nu sunt căsătoriți, în absența unei declarații comune sau hotărâri a instanței de judecată cu privire la stabilirea paternității — numele tatălui este scris după numele mamei, iar prenumele tatălui — la indicația mamei sau persoanei care face declarația cu privire la naștere.

La cererea mamei, rubrica legată de înregistrarea actului nașterii "Informații cu privire la tată" poate rămâne necompletată. Faptul că aceasta a fost dorința mamei se indică la rubrica "Note speciale".

Ar putea în viitor această înscriere împiedica stabilirea adevăratei paternități?

În cazul menționat mai sus, înscrierea informațiilor despre tată indicate de mama copilului nu poate servi drept un obstacol în stabilirea ulterioară a paternității.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu