5 decembrie 2016

Facoemulsificarea — cea mai eficientă metodă de tratament a cataractei

Dacă până acum câțiva ani diagnosticul de cataractă suna ca o sentință pentru persoanele în vârstă, acum aceasta poate fi tratată și în stadii incipiente.

Ce este cataracta?

Cataracta este una dintre cele mai severe afecțiuni oftalmologice, întâlnindu-se cel mai des la persoanele cu vârsta de peste 40-50 de ani, dar și la tineri în urma traumatismelor sau patologiilor asociate. În faze avansate, cataracta poate duce la mărirea tensiunii intraoculare (glaucom), iar în lipsa tratamentului poate duce la orbire.

Afecțiunea se manifestă prin deteriorarea și pierderea transparenței cristalinului din interiorul ochiului, creându-se astfel o barieră ce împiedică pătrunderea razelor de lumină în ochi. Cataracta se dezvoltă, însă, treptat, și un medic oftalmolog calificat va putea depista prezența bolii și o va putea trata în stadii incipiente.

Simptome

Principala caracteristică a cataractei este înrăutățirea semnificativă a vederii. Persoanele care suferă de această afecțiune pot vedea imagini intermitente, benzi sau pete în fața ochilor, contururile obiectelor pot deveni extrem de luminoase. Drept urmare, apar dificultăți de citire, scriere sau în lucrul cu detalii mici. Pe măsura evoluției bolii, culoarea pupilei devine albă în loc de neagră.

De ce apare cataracta?

Apariția cataractei este condiționată în primul rând de schimbările ce au loc în organism odată cu înaintarea în vârstă, de dereglarea fluxului sangvin, de o alimentație incorectă. De aceea, nimeni nu este asigurat împotriva cataractei, iar dacă oamenii ar trăi până la 120-150 de ani, cu siguranță toți ar avea cataractă.

Alți factori ce influențează dezvoltarea cataractei sunt:

  • Predispoziția genetică
  • Dereglarea schimbului de substanțe
  • Diabetul saharat
  • Avitaminoza
  • Expunerea la raze ultraviolete, la radiații
  • Condițiile nefavorabile de mediu

Tratamentul cataractei prin facoemulsificare

Tratamentul medicamentos poate doar încetini evoluția cataractei. Unica soluție pentru tratamentul acestei afecțiuni este cea chirurgicală, de înlocuire a cristalinului afectat cu o lentilă intraoculară artificială.

Cea mai eficientă metodă de tratament în prezent este intervenția de facoemulsificare cu ultrasunet, cu implant de cristalin artificial.

În ce constă intervenția de facoemulsificare?

Spre deosebire de metodele clasice, vechi, acum intervenția de facoemulsificare se realizează printr-o incizie doarte mică, de 2,5 mm, și nu sunt necesare suturi.

Intervenția propriu-zisă durează în jur de 10-15 minute și se realizează în regim ambulatoriu, de o zi. Prin incizia creată se introduce sonda cu ultrasunete, cu ajutorul căreia se lichefiază cristalinul afectat de cataractă și se aspiră materialul "topit", pentru a face loc cristalinului artificial foldabil. Odată introdus în “sacul cristalinului”, acesta se va defolda, luând forma și dimensiunile fostului cristalin natural.

Operația se realizează cu anestezie locală și nu prezintă nici un risc pentru sistemul cardiovascular. Pacientul se poate întoarce acasă în aceeași zi, iar restricțiile ce țin de regimuld e viață și de activitate fizică în perioada postoperatorie sunt minime.

Avantajul major al metodei de facoemulsificare este faptul că intervenția poate fi realizată inclusiv în stadiile incipiente ale cataractei și nu trebuie de așteptat până aceasta evoluează semnificativ.

Vederea după operație

Senzația de după intervenție poate fi descrisă în felul următor: imaginați-vă că în tinerețe vedeați lumea printr-o sticlă perfect transparentă, dar cu timpul aceasta s-a prăfuit și culorile și-au pierdut din intensitate, iar contururile obiectelor nu se mai deslușesc atât de clar. Ei bine, după intervenție veți avea impresia că timpul s-a întors înapoi.

Desigur rezultatul depinde în mare parte și dacă nu aveți careva boli asociate, precum glaucoma sau degenerescența maculară, care pot influența funcția ochiului. Pe de altă parte, însă, în anumite cazuri de miopie, spre exemplu, odată cu înlocuirea cristalinului și vederea poate deveni mult mai bună.

Cornelia Ceban

Chirurg oftalmolog Medpark, categoria superioară, doctor în științe medicale

Despre oftalmologia medpark

Oftalmologia Medpark se ocupă de diagnosticul, prevenirea și tratamentul afecțiunilor vederii, la nivelul ochilor, pleoapelor sau al aparatului lacrimal. Echipa medicală de top este pregătită să ofere ajutorul necesar atât copiilor, cât și adulților, pentru identificarea și tratarea celor mai frecvente și severe afecțiuni ale vederii — glaucomul, retinopatia diabetică, degenerescența maculară legată de vârstă, miopia, cataracta, strabismul, anomalii de refracție, astigmatismul — dar și a altor afecțiuni, mai puțin comune.

La Medpark fiecare pacient are parte de o abordare individuală, examinare complexă, multidisciplinară, cu indicații ulterioare pentru tratament terapeutic sau chirurgical. Toate examinările se realizează folosind cele mai performante echipamente oftalmologice, iar rezultatele acestora permit stabilirea unui diagnostic corect, de înaltă precizie.​ Pentru mai multe detaliid espre chirurgia oftalmologică Medpark, acceseză Linkul.

Programează-te acum pentru o consultație la medicul oftalmolog la 022 40-00-40 (disponibil 24/24).

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 788
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md