6 iulie 2020

Adenomul de prostată

Modificările legate de vârstă care au loc în corpul masculin duc uneori la evoluția unor procese destul de neplăcute. Unele dintre ele nu prezintă un pericol direct pentru viață, dar, cu toate acestea, sunt destul de neplăcute și dureroase. Printre aceste afecțiuni se numără și adenomul de prostată, care este detectat din ce în ce mai des la bărbați cu vârsta peste 30 de ani. Primele simptome ale acestei boli nu sunt atât de evidente, însă amânarea tratamentului poate deveni cu adevărat dureroasă.

Adenomul de prostată este diagnosticat la 75 – 90 % dintre bărbații cu vârsta peste 65 de ani.

La bărbați care au împlinit 50 ani, această boală este înregistrată în 30 – 40 % din cazuri. Mulți oameni de știință asociază evoluția ulterioară a adenomului cu stilul de viață sedentar, supraponderabilitatea, stresul, actul sexual neregulat, precum și consumul excesiv de băuturi alcoolice. S-a remarcat o tendință la îmbolnăvire la acele persoane ale căror activități sunt asociate cu deplasări frecvente. Primele simptome ale bolii însă pot fi observate încă la 30 - 40 de ani.

Adesea, adenomul de prostată evoluționează practic asimptomatic, fără a provoca aproape nici o incomoditate o perioadă îndelungată de timp.

Fără diagnostic și tratament, boala se agravează, și primele sale manifestări devin:

  • urinare nocturnă frecventă;
  • dificultate la urinare chiar de la începutul acesteia;
  • senzație de golire incompletă a vezicii urinare;
  • scăderea erecției și potenței.

Aceste simptome pot dispărea după un timp, ceea ce creează o iluzie de însănătoșire. Între timp, boala trece treptat în a doua etapă, în care urinarea devine destul de dificilă. Se dereglează funcția renală, apare setea, crește iritabilitatea. Dacă nu este tratată la această etapă, atunci urinarea devine un proces extrem de dureros, mai frecvent apare greața și vărsăturile și se dezvoltă insuficiența renală.

În cazul dat nu poate fi exclusă chiar intervenția chirurgicală.

Pentru a stopa dezvoltarea adenomului de prostată și a urma tratamentul este necesară o examinare la urolog.

Mulți bărbați consideră adenomul de prostată ca fiind o problemă prea delicată și, prin urmare, nu se grăbesc să se adreseze la medic. În acest caz, cea mai bună soluție va fi consultația unui medic urolog calificat la Clinica de Medicină Estetică SANCOS. Orice probleme medicale sunt soluționate aici într-un mediu confortabil, cu toate examinările și analizele necesare

www.sancos.md

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 139
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Sancos — Instituție medicală multidisciplinară str. Moscova, 16 Tel.: 022 909-909, 022 909-908 www.sancos.md