28 ianuarie 2016

Gravidele își vor putea alege medicul obstetrician-ginecolog

Ministerul Sănătății a aprobat noi Standarde de supraveghere a gravidelor în condiții de ambulatoriu.

Astfel, a fost lărgit spectrul de examinări clinice și paraclinice obligatorii în perioada antenatală pentru toate femeile gravide. Iar, pentru femeile gravide din grupul de risc a fost elaborat un Plan individualizat de asistență medicală.

Pentru prima dată, cadrul normativ revizuit asigură dreptul femeii gravide de a alege total gratuit medicul obstetrician-ginecolog pentru supraveghere în condiții de ambulator din cadrul Asociației Medicale Teritoriale Chișinău/secției consultative Spitalului Raional indiferent de locul de trai și aflare în evidență medicală.

De asemenea, Ministerul Sănătății prin aceste standarde oferă posibilitatea gravidei să își aleagă medicul obstetrician-ginecolog pentru naștere din cadrul instituției medico-sanitare, având consimțământul prealabil a acestuia. Astfel, gravidele nu vor mai fi condiționate să achite pentru prestarea serviciilor.

Noile Standarde de supraveghere a femeilor gravide în condiții de ambulatoriu:

  • pentru prima data în practica obstetrico-ginecologică, se propune screening-ul prenatal biochimic la femeile gravide din grupul de risc: dublu si triplu-test, pentru identificarea riscului pentru cele mai grave și periculoase afecțiuni congenitale ale fătului cum ar fi: defectele de tub neural, aberațiile cromozomiale și malformațiile congenitale.
  • au fost suplinite cu o vizită suplimentară la termenul de sarcină 32-33 săptămâni, care are o importanță majoră în detectarea precoce a dereglărilor hipertenzive în sarcină, care pot duce la nașteri premature, complicații în sarcină așa ca preeclampsia, eclampsia, ș.a;
  • au fost incluse testul obligatoriu la proteina în urină și testul la glucoză în sânge care va permite diagnosticarea stărilor patologice în sarcină.
  • a fost suplinit și Programul de pregătire psihoemoțională a gravidei, care includ subiecte de gen psihologic, precum: contactul psihoemotional pozitiv între mamă și copil și posibilele probleme psihologice postnatale și va fi oferit de medicul de familie.
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 112
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.