26 septembrie 2016

Lista medicamentelor compensate a fost extinsă, iar copiii din R. Moldova vor beneficia de medicamente compensate până la 18 ani

În premieră copiii din Republica Moldova vor beneficia de medicamente compensate până la vârsta de 18 ani. Până acum, doar copiii de până la 5 ani primeau medicamente de acest gen.

Mai mult, lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală va fi extinsă până la 140 de Denumiri Comune Internaționale, cu încă 65 de medicamente pentru pacienții acestor maladii. Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamentele compensate.

Totodată, pe lângă medicul de familie, și pediatrul va avea dreptul să prescrie aceste medicamente.

A fost simplificat și accesul la medicamente compensate pentru persoanele cu probleme oftalmologice și neurologice. Acești pacienți nu vor mai fi nevoiți să meargă la comisii speciale pentru a confirma necesitatea compensațiilor. Iar pacienții care suferă de hepatită și ciroză hepatică vor avea acces la acid ursodezoxicolic, care până în prezent este oferit bolnavilor de alte maladii asemănătoare (Ciroză biliară primitivă, colangită sclerozantă primară, hepatită și ciroză cu sindrom colestatic).

Menționăm că rata de compensare a medicamentelor pentru adulți va fi de 70%, iar pentru copii — de 100%. Preparatele compensate indicate în rețeta medicală vor fi eliberate de farmacia contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Durata de valabilitate a formularului de rețetă medicală a fost mărită de la două la trei luni.

Cheltuielile legate de compensarea medicamentelor din listă se efectuează din contul mijloacelor fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală, în limita surselor financiare disponibile în acest scop.


Aflați din articolele noastre cum vă puteți pune la evidență la policlinică, dar și ce beneficii oferă polița de asigurare medicală cetățenilor din R. Moldova.
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 552
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.