9 februarie 2017

FIV gratuit în R. Moldova — detalii noi

Cu puțin timp în urmă a apărut o veste bună, dar neașteptată — cuplurile infertile din R. Moldova vor putea efectua procedura de fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare medicală, adică gratuit.

Tot atunci au apărut o mulțime de comentarii sceptice, referitoare la corectitudinea procedurii de selectare a cuplurilor, cât și la fezabilitatea proiectului respectiv. Recent, în sfârșit, au fost oferite detalii despre modalitatea de implemantare a proiectului.

Așadar, la Institutul Mamei și Copilului va fi creată o comisie de examinare a actelor depuse de familiile care doresc să fie supuse procedurii de fertilizare in vitro pe baza poliței de asigurare medicale.

Cuplul sau unul dintre soți va trebui personal să prezinte actele spre examinare secretarului comisiei. Lista actelor o puteți găsi în cadrul acestui proiect.

Procedura de Fertilizare in Vitro va fi efectuată în una din cele patru clinici private din țară care oferă acest serviciu medical. Compania Națională de Asigurări în Medicină va încheia contracte cu aceste instituții medicale. Un moment important — contractele respective nu acoperă costul medicamentelor pe care pacienta va trebui să le administreze în perioada aflării în clinică. Însă, anume acestea sunt cele mai costisitoare.

La momentul de față, proiectul este supus dezbaterilor publice. Sugestii și observații cu privire la conținutul documentului pot fi prezentate până la 14 februarie.

Potrivit datelor statistice oferite de Centrul Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală, actualmente cca 140 mii de cupluri de vârstă reproductivă din Moldova sunt infertile.


La fel, citiți despre primul copil din R. Moldova conceput "în eprubetă" și evoluția domeniului reproducerii în țara noastră din interviul cu profesorul V. Friptu.

Iar despre prețul medicamentelor pentru FIV, costul procedurii în sine, precum și despre clinicile care efectuează această procedură, aflați din articolul nostru de prezentare.
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 494
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.