19 ianuarie 2022

Compensațiile oferite pentru plata facturilor la energia termică vor fi majorate

Guvernul va majora compensațiile oferite pentru plata facturilor la energia termică. Despre aceasta a anunțat în cadrul unei conferințe de presă premierul R. Moldova, Natalia Gavrilița.

”În ultimele săptămâni am monitorizat îndeaproape implementarea programelor de compensații în contextul crizei gazelor și am căutat împreună cu colegii din Ministerul Muncii și Protecției Sociale și din Parlament soluții pentru a crește suportul pe care îl oferim oamenilor în sezonul de încălzire.

Am luat decizia să inițiem modificările la legislație și buget care să permită creșterea compensațiilor oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic. E vorba de două modificări care duc la scăderea facturilor pentru cele mai vulnerabile familii. Prima - creștem volumul compensat de Guvern din factura la agent termic. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 67% din creșterea de tarif, începând cu factura pentru luna ianuarie vom compensa 80% din creșterea de tarif. În plus, am crescut volumul acoperit de compensație. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 1 gigacalorie, începând cu factura pentru ianuarie vom compensa până la 1,5 gigacalorii. Aceste două măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic să crească de la 450 de lei pe lună la 815 lei pe lună.

De ce intervenim anume pe acest tip de consumatori? În medie, familiile care consumă agent termic din sistemele centrale sunt mai sărace decât cele care au centrală autonomă. E vorba despre 210.000 de gospodării din Chișinău și Bălți, în mare parte din blocuri vechi, cu o pondere mare de pensionari. Doar cinci la sută dintre aceste gospodării pot să controleze volumul de căldură consumat. Restul, 95%, nu pot regla volumele consumate, ceea ce înseamnă că aceste familii nu pot face economii - nu pot seta temperatura, nu pot pune căldura pe pauză noaptea sau în zilele în care lipsesc de acasă, așa cum o fac familiile cu altă metodă de încălzire. Analiza datelor din decembrie arată că anume pentru acești consumatori facturile au crescut cel mai simțitor, în special pentru că e vorba de familii cu venituri sub medie.

Începând cu luna ianuarie, o gospodărie conectată la sistemul central de încălzire din municipiul Chișinău, care consumă 1,5 gigacalorii, va beneficia de un suport de 815 lei din partea statului. O gospodărie din Chișinău care a consumat în ianuarie anul trecut 1,5 gigacalorii a achitat 1.683 de lei. În acest factura pentru aceeași cantitate de căldură consumată va fi de 1.843 de lei. Restul 815 lei îi achită Guvernul. Creșterea reală a facturii pentru această gospodărie, față de anul trecut, va fi de 160 de lei pe lună”

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 22
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.