19 octombrie 2016

Concediul de maternitate ar putea fi redus până la 2 ani

Vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, propune reducerea duratei concediului de maternitate de la 3 ani, așa cum este în prezent, până la doi ani.

Palihovici susține că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a venit cu recomandarea de a schimba paradigma concediului de îngrijire a copilului, iar asta ar urma să fie "analizată serios și să devină parte a agendei statului".

"Se propune ca mamele care vor accepta un concediu de îngrijire a copilului pînă la vîrsta de doi ani să beneficieze de o indemnizație de îngrijire a copilului în valoare de 65-70% din salariul pe care l-a avut pînă la concediul de maternitate, ceea ce ar însemna o sumă dublă comparativ cu cea pe care o primesc femeile asigurate astăzi. Aceasta permite mamei să ofere o creștere mai bună copilului, ea rămînînd competitivă profesional pe piața muncii. Prioritatea noastră trebuie să fie bunăstarea tuturor cetățenilor, asta ar aduce schimbări pozitive în sectorul demografic al Republicii Moldova", a scris Liliana Palihovici pe site-ul său.

Această inițiativă deja a stârnit nemulțumirea părinților, care indică faptul că grădinițele din R. Moldova primesc copiii doar de la vârsta de 3 ani, iar serviciile unei bone sunt extrem de costisitoare. Nici propunerea vecepreședintelui de a majora plata îndemnizației, nu este acceptată de părinți, pe motiv că chiar și acești bani nu sunt suficienți pentru întreținerea copilului.

Aceasta este doar o inițiativă și nu trebuie să uităm că Republica Moldova este în prag de alegeri prezidențiale, iar declarațiile făcute în plină campanie electorală nu sunt întotdeauna îndeplinite, iar de cele mai multe ori au drept scop orientarea opiniei publice "pro" sau "contra" unui anumit candidat.


Despre toate aspectele juridice legate de plata indemnizațiilor de maternitate cetățenilor Moldovei, aflați din acest articol. Acestea sunt explicate de avocatul Grigorii Popa.
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 53
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.