8 iulie 2019

Interviu cu Viorel Vetrilă, un "titan" al ortopediei din Republica Moldova

Între geaca de piele și halatul alb: "Titanul" ortopediei din Republica Moldova, Viorel Vetrilă, vorbește despre marile sale pasiuni.

Își trăiește viața în mișcare și adoră senzația de libertate pe care i-o oferă motocicleta sa. După ce pune în cui geaca de piele, îmbracă halatul alb și face tot ce-i stă în puteri pentru a le dărui oamenilor bucuria de a se deplasa fără durere, fără baston sau scaun cu rotile. Viorel Vetrilă, unul dintre cei mai buni ortopezi-traumatologi din Republica Moldova se bucură de recunoștința a mii de pacienți cărora, de-a lungul carierei sale, le-a implantat articulații artificiale de genunchi și șold. Un "titan" în domeniul său, doctorul Vetrilă dă startul proiectului fotografic "Din dragoste pentru viață", lansat de Spitalul Internațional Medpark.

Doar la ghidonul motocicletei trăiesc senzația de libertate supremă. Nu vreau să spun că profesia mea este cea mai dificilă, dar un medic bun de fiecare dată lasă o parte din el în sala de operație. Și în timp ce pacienții se refac în salon, noi ne refacem apelând la pasiunile noastre. Drumul pe care îl am în față, linia orizontului, vântul pe care îl înfrunt – acesta este felul meu de a medita, de a mă reface – fizic și psihologic – după o săptămână de lucru complicată. Demult visam să conduc o motocicletă, dar motociclist cu acte în regulă sunt de la 45 de ani. Conduc o Honda VTX 1800 și când vreau să evit ambuteiajele vin cu motocicleta la serviciu.

Reacția colegilor

Unii se arată impresionați, alții mă iau peste picior și îmi zic că sunt donator de organe – există așa o preconcepție despre toți motocicliștii. Dar nu cred că e cazul să generalizăm. Nu sunt vitezoman și sunt suficient de „copt” la minte ca să nu-mi supraestimez capacitățile și să-mi dau seama că acasă mă așteaptă soția și copiii.

Misiunea mea ca ortoped-traumatolog este să-i scap pe pacienți de infirmitate, să le redau posibilitatea de a merge, să le dăruiesc șansa la o viață normală, iar pentru o viață normală mișcarea este esențială. Cred că medicina m-a ales pe mine. Părinții mei sunt medici, așa că eu și fratele meu am crescut auzind mereu cum în casă se vorbește despre medicină. Ambii am devenit doctori, eu am mers pe urmele tatălui, care e tot ortoped doar că în alt domeniu, iar fratele e chirurg vertebrolog. Mama tot e medic, specialist în patofiziolgie. Suntem o dinastie de halate albe, așa că nici nu m-am gândit să o apuc pe altă cale.

Una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale pe care le fac este endoprotezarea articulațiilor șoldului și genunchiului. Înlocuirea articulațiilor distruse cu cele artificiale devine din ce în ce mai solicitată pentru că speranța de viață a oamenilor a crescut, iar odată cu îmbătrânirea organismului, îmbătrânesc și articulațiile. Totodată, crește rata de obezitate a populației – articulațiile oamenilor supraponderali sunt mereu suprasolicitate. Pe de altă parte, s-a îmbunătățit considerabil nivelul de diagnosticare a bolilor legate de articulații. Paralel cu asta a crescut și necesitatea de deplasare a oamenilor, inclusiv a celor în etate, pentru că mulți dintre ei pur și simplu nu-și permit să stea acasă.

Și tinerii pot avea probleme cu articulațiile

Cei care duc un mod de viață sedentar, care stau în fața calculatorului câte 8-10 ore pe zi, apoi brusc se apucă să practice sportul în mod intensiv se trezesc că-i dor genunchii. Faptul că fac mișcare e lăudabil, dar ei trebuie să dozeze efortul fizic, să execute exercițiile corect, sub îndrumarea unui antrenor profesionist. Un alt facor de risc sunt traumele. Se întâmplă că la 40 ani persoana este diagnosticată cu artroză pentru că cu ani în urmă, fiind adolescent, și-a rupt ligamentele și a neglijat sau a tratat superficial această problemă. Evident că după o perioadă îndelungată în care articulația a funcționat în condiții de instabilitate, ea degradează.

Succesul unei operații de endoprotezare se datorează unui sistem bine pus la punct

Aici vorbim, în primul rând, de profesionalismul medicului, dar contează foarte mult atât pregătirea preoperatorie – investigațiile și alegerea tipului de anestezie, cât și ajutorul kinetoterapeutului pe durata perioadei de recuperare a pacientului. Nu în ultimul rând e importantă și voința pacientului. Chiar și cea mai performantă proteză nu poate face minuni dacă există o breșă în acest mecanism.

Cea mai modernă metodă de protezare a articulațiilor va fi în curând disponibilă la Medpark. Este vorba de protezarea personalizată. Înainte de operație se efectuează radiografia și RMN-ul articulației, iar imaginea tridimensională este expediată peste hotare, unde specialiștii confecționează instrumente unice. Sunt un fel de kit-uri care reproduc forma și conturile unice ale articulației și îl ghidează cu precizie pe ortoped unde să facă tăieturile în os pentru potrivirea perfectă a implantului.

Să implementezi inovații medicale în Moldova e dificil și costisitor, dar asta nu este o scuză: orice inovație poate fi adaptată la realitățile din sistemul în care activezi. De fapt, asta am și făcut în cei peste 20 de ani de muncă în ortopedie. Eu întotdeauna am mers la cursurile de specializare de peste hotare, unde am învățat tehnici noi, chiar dacă știam că acasă nu le voi putea implementa pentru că nu am la dispoziție acel echipament. Un medic bun știe să improvizeze.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 177
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md