25 iulie 2022

Când este necesar IRM-ul cardiac?

IRM-ul cardiac a devenit o investigație indispensabilă în diagnosticul patologiilor cardiace. Procedura este utilizată nu doar în scopul cercetării diferitor tipuri de afecțiuni, ci și pentru planificarea intervențiilor chirurgicale.

Investigația Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM) este o examinare obiectivă, care poate oferi 99% din informațiile necesare pentru diagnosticarea exactă a bolilor de inimă și planificarea următoarelor acțiuni. Atunci când investigațiile standard, precum electrocardiograma sau ecocardiografia nu oferă suficientă claritate, medicul cardiolog sau chirurgul cardiovascular pot solicita efectuarea IRM-ului cardiac.

Afecțiuni cardiace investigate cu ajutorul IRM

Metoda de investigație este des recomandată pacienților diagnosticați cu cardiopatie ischemică și, în mod special, persoanelor suspectate că au suferit un infarct miocardic sau acelor pacienți cu funcția redusă a inimii. Aceste patologii pot fi depistate primar la ecocardiografie și ele denotă că un anumit segment al inimii nu se contractă foarte bine. Cauza poate fi alimentarea proastă cu sânge a inimii sau cicatrizarea miocardului, în rezultatul unui infarct despre care pacientul poate nici să nu cunoască. Datorită imagisticii se determină cu exactitate segmentele afectate și cauza afectării. În prezent nu există modalitate de investigație non-invazivă mai precisă decât IRM-ul cardiac. Doar efectuarea acestei proceduri poate oferi suficiente date ce ar diferenția o zonă de ischemie cronică de o fibroză post-infarct miocard.

În cazul patologiilor valvulare, este nevoie de colectarea minuțioasă a informațiilor despre cauza insuficienței valvulare. Cunoașterea precisă a anatomiei valvei mitrale și interpretarea corectă a studiilor ecocardiografice sunt esențiale în înțelegerea mecanismelor de regurgitare și stenoză, stabilirea localizării disfuncției cuspelor (analiza valvulară segmentală) și stabilirea planului de corecție chirurgical.

IRM-ul cardiac este extrem de necesar pentru determinarea cardiomiopatiilor care reprezintă un grup de afecțiuni ale mușchiului cardiac și care se manifestă prin dificultatea inimii de pompare a sângelui către restul corpului. Cardiomiopatia reprezintă o cauză importantă a insuficienței cardiace și una dintre afecțiunile cele mai frecvente moștenite genetic. Și atunci, rezonanța magnetică este o investigație principială care ajută la stabilirea diagnosticului corect, dar și a metodei de tratament. Unii pacienți trebuie să fie sub observație, altora li se administrează tratament medicamentos conservator, iar unora li se realizează intervenție chirurgicală. O parte din pacienți, devin candidați pentru transplantul cardiac. Amiloidoza cardiacă este o boală rară cauzată de acumularea în organe a unei proteine. Afecțiunea poate fi descoperită doar după mai multe proceduri imagistice.

IRM-ul este total inofensiv, nu folosește radiație

Investigația Imagistică prin Rezonanță Magnetică nu produce radiație și poate fi realizată atât copiilor, cât și maturilor, la orice vârstă, cu orice tip de patologie.

Un lucru important de menționat este că pacienților mici care nu sunt capabili să stea nemișcați timp de 30 min, li se administrează anestezie. În timpul procedurii, copiii se află sub supravegherea continuă a medicilor. Înainte de a realiza procedura, medicul realizează un chestionar amplu despre starea fizică și psiho-emoțională a pacientului. Se formează o anamneză precisă și amplă în rezultatul căreia medicul determină dacă persoana este sau nu admisă la examenul medical.

Contraindicații privind efectuarea IRM-ului cardiac

  • Prezența în corp a implanturilor și/sau a protezelor metalice este un factor ce nu permite realizarea IRM-ului cardic, deoarece se formează un câmp magnetic care afectează rezultatele investigației. Pacienților cu stimulatoare cardiace de generație mai veche (fără protecție), la fel, le este contraindicată procedura.
  • Persoanele care suferă claustrofobie (teama de spații închise) trebuie să cunoască despre faptul că procedura durează între 15-30 de minute și presupune aflarea pacientului într-un spațiu închis de formă tubulară.
  • Obezitatea excesivă poate fi un impediment atunci când diametrul aparatului de IRM nu permite scanarea pacientului.

Aparatul de IRM Medpark este de ultimă generație, iar medicii imagiști au formare specială în diagnosticul bolilor de inimă, așa cum activează pe lângă Centrul Cardiovascular Medpark, cu exigențe sporite privind calitatea diagnosticului. Informațiile obținute în urma investigațiilor stau la baza planificării tratamentului personalizat, maximal eficient pentru pacient și a celor mai complexe intervenții.

Pentru detalii și programări, contactează-ne la (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.

Medpark – Medicina viitorului, aici!

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 239
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md