20 iunie 2018

Ablația cardiacă – metoda revoluționară care te scapă de aritmie într-o zi

Într-o lume în care bolile cardiovasculare au devenit cea mai mare amenințare, diagnosticul "aritmie" nu mai este o raritate. Până la 1 din 4 adulți peste 40 de ani trăiește cu palpitații incontrolabile, amețeli, respirație dificilă și dureri în piept, ameliorându-și starea cu pastile, care nu fac decât să amâne un nou acces.

Deși tulburările de ritm sunt printre principalele cauze ale accidentului vascular și ale stopului cardiac, în țara noastră până nu demult nu a existat un tratament dedicat și definitiv pentru această problemă. Operațiile pe cord deschis sunt doar în cazuri rare o opțiune, asociată cu multiple riscuri și recuperare anevoioasă.

Din convingerea că viața trebuie trăită din plin, Medpark oferă cardiacilor o soluție de ultimă generație în tratarea radicală a aritmiei – ablația – o procedură minim invazivă, care "cumințește" inima într-o singură zi. În funcție de tipul aritmiei, ablația poate pune capăt dependenței de medicamente sau poate simplifica substanțial tratamentul medicamentos.

Aritmia – o boală cardiacă, tratată prin "ardere" sau "înghețare"

Pornind de la faptul că aritmiile sunt o consecință a dereglării circuitului de impulsuri electrice care contractă mușchiul cardiac, medicina modernă a inventat electrofiziologia – o ramură a cardiologiei care poate înlătura „pana de curent” de la nivelul inimii prin energie de radiofrecvență (ardere) sau crioenergie (înghețare). Prin această "ardere" sau "înghețare" se vor distruge țesuturile care provoacă aritmia.

Centrul Sănătatea Inimii Medpark este unul dintre puținele din țară, care are o echipă de specialiști în electrofiziologie – un fel de "electricieni" ai inimii, care readuc la normal activitatea electrică a principalului organ din corpul uman, folosind procedura de ablație. Astfel, în doar câteva ore, inima pacientului va bate din nou ca ceasul. Lui Veaceslav, un bărbat de 43 de ani din raionul Dondușeni, ablația i-a salvat viața. Bărbatul suferea de tahicardie ventriculară de mai bine de un deceniu, iar prognozele erau sumbre. Pastilele nu-și mai făceau efectul, iar inima lui a ajuns să pompeze de două ori mai puțin sânge decât trebuia în mod normal.

Radu Darciuc
Radu Darciuc

Medic cardiolog, Medpark.

Radu Darciuc: "Pacientul avea atacuri zilnice, trăia cu frica că în orice moment inima lui se poate opri. I-am introdus, prin venă, un cateter în camerele inimii și am distrus zona responsabilă de perturbarea ritmului cardiac. O incizie de câțiva milimetri sub anestezie locală, o intervenție de câteva ore și astăzi pacientul poate munci, poate face efort fizic, poate călători, cu alte cuvinte, își trăiește viața din plin."

Ablația cardiacă este o tehnică care a revoluționat tratamentul aritmiilor, fiind în prezent utilizată ca terapie de primă linie în managementul tahiaritmiilor supraventriculare (flutterul atrial, fibrilația atrială) și al tahicardiei ventriculare.

Avantajele ei sunt:

  • se realizează cu anestezie locală și doar în unele cazuri e nevoie de anestezie generală;
  • disconfortul și riscurile sunt minime;
  • durerea postoperatorie este minimă;
  • majoritatea pacienților pot merge acasă în ziua intervenției sau în ziua următoare;
  • în funcție de tipul de aritmie, după ablație se produce fie vindecare totală (după procedură pacientul nu va mai lua medicamente pentru a controla aritmia), fie simplificarea tratamentului.

Radu Darciuc, medic cardiolog, Medpark: "Principalul avantaj al procedurii de ablație este că printr-o intervenție relativ inofensivă, în majoritatea cazurilor, reușim să înlăturăm definitiv cauza aritmiei din interiorul inimii. Rezultatele ablației sunt mult mai bune decât cele ale tratamentului cu medicamente".

Tratamentul electrofiziologic al tulburărilor de ritm se încadrează în Cardiologia Intervențională, o ramură revoluționară a cardiologiei, intens dezvoltată în cadrul Spitalului Internațional Medpark. Printre alte proceduri de ultimă generație pentru menținerea ritmului cardiac, disponibile la Medpark, se numără implantul de stimulator cardiac permanent (pacemaker), de dispozitiv de resincronizare cardiacă (CRT) și de cardioverter-defibrilator (ICD), recomandat în cazul aritmiilor letale, maligne.

Centrul Sănătatea Inimii Medpark este singurul centru din Republica Moldova care cuprinde sub același acoperiș un departament consultativ și staționar, cardiologie intervențională și cardiochirurgie. Astfel, pacienții cardiaci beneficiază de toată gama de asistență medicală pentru bolile de inimă, de infrastructură modernă și de expertiza unei echipe de medici profesioniști cu experiență internațională. De la fondarea Centrului, cardiologii intervenționiști și cardiochirurgii Medpark au efectuat peste 6500 de intervenții pe cord deschis și minim invazive.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 776
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md