5 martie 2014

Regulile de primire a indemnizațiilor de maternitate s-au înăsprit

La 1 aprilie 2014, vor intra în vigoare noile prevederi legislative cu privire la oferirea indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă și altor prestații sociale.

Astfel, baza de calcul a indemnizației de asigurări sociale o va constitui venitul mediu lunar asigurat, obținut în ultimele 12 luni calendaristice premărgătoare nașterii copilului. În același timp, va fi luat în calcul tot venitul obținut în fiecare din cele 12 luni, indiferent dacă au fost sau nu lucrate complet.

O altă modificare prevede faptul că mama aflată în concediu de maternitate, va putea reveni la muncă păstrând indemnizația pentru creșterea copilului doar în condițiile timpului parțial, cu retribuirea muncii în proporție de până la 0,5 din salariu. Iar, dacă își va relua activitatea cu un salariu deplin, înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului — va pierde indemnizația.

De asemenea, au fost realizate următarele modificări: majorarea perioadei de îngrijire a copilului bolnav de la 7 la 10 ani; excluderea realizării unui anumit stagiu de cotizare pentru femeile gravide; iar, în cazul sarcinilor cu 3 sau mai mulți feți, acordarea pe o perioadă majorată cu 42 zile calendaristice a concediului prenatal și cu 14 zile a concediului postnatal.

Mai multe persoane, cu precădere mămici sau viitoare mame, sunt împotriva acestor prevederi. Astfel, acestea intenționează desfășurarea unui protest împotriva intrării în vigoare a Legii nr. 332, din 23. 12.2013, prin care au fost operate modificări la Legea nr. 289 din 2004, privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale. Protestul va avea loc pe 7 martie, în fața Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 146
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.