28 august 2017

Salt calitativ în intervențiile cardiologice — ecocardiografia transesofagiană

Datorită progresului tehnologic, în prezent tot mai multe afecțiuni cardiace pot fi tratate prin proceduri minim invazive (fără bisturiu), care reprezintă o alternativă la operațiile pe cord deschis. În timp ce majoritatea intervențiilor în cardiologia intervențională se efectuează sub ghidajul razelor X, dezvoltarea ecografiei transesofagiene oferă o nouă perspectivă cardiologilor și poate îmbunătăți semnificativ rezultatele operațiilor.

Ecografia transesofagiană este o metodă modernă de diagnostic aplicată în cardiologie, care oferă informații importante despre starea inimii, ce nu pot fi obținute pe alte căi. Procedura de ecografie transesofagiană este asemănătoare cu gastroscopia. În timpul intervenției, pacientului i se introduce prin cavitatea bucală un tub flexibil până în esofag. Apropierea esofagului de inimă permite o vizualizare foarte bună a structurilor cardiace cu ajutorul ultrasunetelor.

Utilizarea ecografiei în cardiologia intervențională permite obținerea unor rezultate mai calitative, cu reducerea la minim a complicațiilor.

În cazul afecțiunilor cardiace grave, gradul de complexitate al intervențiilor este mult mai mare. Utilizarea intraoperatorie a ecografiei s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de a monitoriza intraoperator anumite patologii ale inimii tratate prin:

  • Implantarea percutană de valvă aortică (TAVI) – procedură inovativă pentru tratamentul pacienților cu stenoze valvulare aortice, care au contraindicații pentru chirurgia clasică;
  • Studiul electrofiziologic al inimii și tratamentul prin ablație al unor tipuri de aritmii, tahicardii și sindromului WPW;
  • Închiderea defectului septal atrial (DSA);
  • Periocardiocenteză, ș.a.

Toate aceste intervenții se efectuează prin intermediul unui cateter (tub) foarte subțire, care se introduce prin vasele sangvine și prin care se realizează manevrele chirurgicale. Astfel, calitatea procedurii depinde de precizia cu care operează cardiologii și, respectiv, de posibilitatea de a avea un tablou cât mai clar al vaselor inimii.

Avantajele ecografiei transesofagiene sunt:

  • Obținerea unor imagini mai clare și unor informații mai exacte despre structurile inimii;
  • Posibilitatea monitorizării stării cordului pe tot parcursul operației;
  • Minimizarea riscurilor operației;
  • Procedura în sine este foarte ușor de suportat pentru pacient.

Ecocardiografia transesofagiană este efectuată la Medpark de către de medicii ecografiști specializați în domeniu, alături de echipa de cardiologi intervenționiști. De asemenea, ecocardiografia transesofagiană poate fi utilizată ambulatoriu sau în cadrul intervențiilor pe cord deschis.

De ce să alegi Centrul Sănătatea Inimii Medpark:

  • Suntem singurul centru cardiologic din Republica Moldova care posedă toate etapele de diagnostic și tratament în afecțiunile inimii, inclusiv cardiochirurgie;
  • Reunim specialiști cu experiență în cardiologia intervențională și chirurgia cardiacă, atât din țară, cât și de peste hotare;
  • Dispunem de cele mai performante echipamente medicale, care permit un diagnostic sigur și un tratament corect;
  • Procesele implementate la standarde internaționale garantează siguranța actului medical și cele mai bune rezultate;
  • Suntem la dispoziția ta 24 din 24 ore, 7 zile din 7 și putem interveni oricând pentru orice complicație a bolilor cardiac.
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 482
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md