28 iulie 2016

A fost aprobat Programul Național de Imunizări pentru anii 2016-2020. Trei vaccinări au fost anulate!

Cabinetul de miniștri a aprobat Programului Național de Imunizări pentru anii 2016-2020, care include angajamentele prioritare ale statului în asigurarea procesului de vaccinare a copiilor contra maladiilor prevenibile.

Programul are ca scop asigurarea populației cu imunizări obligatorii, garantate de stat, precum și prin imunizări la indicații epidemice, în situații de risc sporit. Totodată, acțiunile stipulate urmăresc acoperirea vaccinală a cel puțin 95% din populația vizată.

Astfel, potrivit programului, se anulează:

— revaccinarea copiilor la 7 ani contra tuberculozei, dat fiind faptul că în ultimii ani nu au fost înregistrate cazuri grave de tuberculoză;
— revaccinare contra poliomielitei a copiilor la vârsta de 15 ani în legătură cu ameliorarea situației epidemice privind poliomielita. Așadar, copiii vor fi imunizați contra poliomielitei doar de cinci ori — la 2, 4, 6 luni de la naștere, la 2 ani și 6-7 ani.
— revaccinarea contra difterie și tetanosului a adulților la vârstele de 25 și 35 ani în legătură cu ameliorarea situației epidemice privind difteria.

Totodată, vaccinul contra Papilomavirusul uman nu va fi obligatoriu, ci va fi promovat în calitate de vaccin opțional pentru fetițele de 12 ani care fac parte din grupurile de risc.

Vaccine Program 2016-2020 Moldova

Bugetul total al programului este estimat la peste 235 milioane de lei, banii fiind alocați din bugetul de stat, al Casei Nationale de Asigurari in Medicina și din bugetele administrațiilor publice locate. În același timp, aproximativ 14 milioane de lei urmează să fie oferiți de catre Organizația Mondială a Sănătății și Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite.


Părinții au păreri împărțite referitoare la vaccinuri. Unii sunt absolut contra acestora, pe când alții le consideră necesare.

Aflați opinia unuia dintre cei mai importanți specialiști în imunologie din Moldova, Alexandra Rutinscaia, precum și contactele clinicilor și centrelor de vaccinare din Chișinău.
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 2919
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.