Cum să te tratezi gratis în Moldova? Instrucțiuni.4

De obicei, până la o anumită vârstă sau situație de viață, oamenii dau dovadă de un interes scăzut față de medici și spitale. Și când brusc ”le arde”, încep a căuta disperați ajutor. Pentru cei care-și imaginează foarte vag sistemul medical de îngrijire a sănătății din Republica Moldova, ne vom strădui să le oferim instrucțiuni detaliate.

Înregistrarea la policlinica din sectorul de trai

Fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să fie ”atribuit” unei anumite instituții medicale teritoriale și unui medic de familie concret. De regulă, oamenii sunt distribuiți la policlinici după locul de trai. Medicul de familie este, de asemenea, selectat în funcție de adresa dumneavoastră (fiecare din ei este responsabil de un anumit perimetru). Nu contează dacă aveți viza de reședință exact la acest loc de trai. Puteți locui fără să aveți viză de reședință sau, în general, într-un apartament închiriat, nu contează. Statul este obligat să vă ofere servicii medicale cît mai aproape de casa dumneavoastră.

Dacă locuiți într-un apartament închiriat și doriți să vă înregistrați la cea mai apropiată policlinică, vi se poate cere dovada faptului că locuiți într-adevăr la această adresă, de exemplu — să aduceți un certificat de la proprietarii apartamentului. Dacă acest lucru nu prezintă o dificultate pentru dumneavoastră prezentați-l, însă, în general, conform legii nu sunteți obligat să o faceți. Dimpotrivă, asistenta medicală de sector este obligată să vină la dumneavoastră acasă pentru a se convinge și, totodată, a face însemnări legate de condițiile de trai.

Pe site-ul CNAM puteți verifica înregistrarea dumneavoastră la medicul de familie. Este suficient să introduceți codul personal din buletin și vor apărea numele și prenumele medicului dumneavoastră de familie.

Schimbarea policlinicii sau a medicului

Ce se întâmplă dacă nu vă place cea mai apropiată policlinică și medicul dumneavoastră de sector? În acest caz aveți dreptul să alegeți oricare altă instituție medicală sau specialist. Doar că în cazul în care medicul de familie ales de dumneavoastră lucrează departe de casă, sunteți obligat să-i asigurați transportul pentru a ajunge la dumneavoastră.

Un alt moment important. Dacă nu ați fost pînă în prezent înregistrat la nici o policlinică, pentru înregistrare vă este suficient să depuneți o simplă cerere pe numele conducătorului insituției medicale. Iar dacă ați fost deja înregistrat undeva, atunci conform legii puteți schimba spitalul sau medicul doar în perioada septembrie-octombrie, o singură dată pe an. Excepție fac cazurile în care vă schimbați locul de trai. Atunci puteți schimba policlinica în orice moment al anului.

Avînd în vedere faptul că procedura de înregistrare la policlinică poate dura ceva timp, cel mai bine e să o efectuați în prealabil, nu în momentul cînd aveți nevoie deja de ajutor medical.

De ce trebuie să vă înregistrați la medicul de familie fără poliță?

De fapt, prin lege toți cetățenii RM trebuie să dețină polița de asigurare medicală. Pentru a verifica dacă aceasta este valabilă, puteți intra pe site-ul CNAM. Dar, chiar dacă nu o aveți, e bine să vă înregistrați la policlinică. Deoarece și persoanele neasigurate au dreptul la un anumit pachet de servicii medicale. Gratuit puteți conta pe ajutorul medical de urgență în cazul în care viața vă este pusă în pericol. De asemenea, aveți dreptul la chemarea medicului de familie la domiciliu, compensarea parțială a unor preparate medicale, tratamentul bolilor oncologice și a tuberculozei.

În plus, dacă sunteți înregistrat la policlinică, trebuie să fiți informat despre diversele campanii în cadrul cărora puteți obține gratuit vaccinuri, informații despre profilaxia anumitor boli, teste de screening.

Pentru toate celelalte servicii va trebui să achitați. Și iarăși, dacă sunteți înregistrat la policlinică, atunci multe din analize le puteți da acolo. Este aproape de casă și, mai ales, mai ieftin decât în laboratoarele private.

Ce beneficii le oferă asiguraților înregistrarea la policlinică?

Dacă aveți poliță, atunci depindeți în întregime de medicul dumneavoastră de familie. Cu orice întrebare și problemă de sănătate trebuie să vă adresați mai întâi la acesta. După consultație, acesta vă poate face îndreptare către alt specialist din aceeași policlinică sau în altă parte (dacă în state nu au un astfel de medic). Rețetele pentru medicamente gratuite și analize, îndreptări pentru vaccinuri și spitalizare sunt de asemenea prescrise de către acesta. Îndreptările pentru anumite analize costisitoare trebuiesc semnate, de asemenea, de către conducătorul policlinicii.

Medicul de familie mai emite, la fel, și certificatul de concediu medical și certificatul care să ateste faptul că copilul dumneavoastră poate fi înscris într-un colectiv. Iată de ce vă recomandăm sincer să stabiliți cu medicul dumneavoastră de familie relații bune de încredere. Dacă nu reușiți, atunci schimbați-l.

Ajutorul medical de urgență

Ambulanța poate fi apelată la numărul de telefon 903. În cazul în care este timp de zi și minutele nu sunt numărate, apelați mai întâi medicul de familie. Acesta trebuie să vină la domiciliu pentru examinare. Dacă e timp de seară, noapte sau zi de odihnă și este o urgență, nu ezitați să chemați ambulanța.

Ajungînd la locul dumneavoastră de trai, medicii de la urgență trebuie să examineze, să ofere primul ajutor, să prescrie medicamente sau să sugereze spitalizarea. Ultima o puteți refuza oricînd, prin semnarea unei declarații pe proprie răspundere.

Приехав на место, врачи скорой помощи должны осмотреть, оказать первую помощь, могут прописать лекарство или предложить госпитализацию. От последней вы всегда можете отказаться, подписав соответствующую бумагу.

În cazul în care starea pacientului este critică, medicii trebuie să-i acorde primul ajutor chiar și în lipsa poliței. Dacă nu, vi se va cere să achitați serviciul. În dependență de regiunea din țară despre care vorbim, prețul poate varia de la 171 până la 184 de lei pentru o chemare. Pentru deținătorii poliței, toate serviciile de urgență și spitalizarea ulterioară sunt gratuite.

Medicina cu plată

Asistența medicală gratuită în Moldova nu funcționează atît de rău, cum mulți relatează. Mai ales dacă vă cunoașteți drepturile și apelați corect la acestea. Poate cel mai important neajuns este birocrația. La medicul de familie trebuie să vă înscrieți sau să stați în rând. Pentru înscrierea la alți specialiști trebuie, uneori, să așteptați câteva zile, săptămâni sau chiar o lună. Exact la fel stau lucrurile în cazul îndreptărilor pentru analize. Toate astea necesită timp.

Dacă nu doriți, nu puteți aștepta, dacă nu vă plac specialiștii la care sunteți îndreptați sau nu mai aveți chef să cereți îndreptări la alții, cel mai probabil veți decide să apelați la serviciile cu plată. Însă, la acest subiect vom vorbi în articolul următor.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Educație»

Articole populare a rubricii «Educație»