Articolul se referă la temele:

Căderea părului în urma sarcinii. Cauze, profilaxie, tratament1

Căderea părului în urma sarcinii. Cauze, profilaxie, tratament

Cât de trist nu ar fi, dar pentru fericirea de a deveni mamă, majoritatea femeilor trebuie să plătească cu propria frumusețe. Unele se confruntă cu problema elasticității pielii și a apariției vergeturilor, altele se luptă cu varicoza, kilogramele în plus sau hiperpigmentarea tenului. Dar, chiar și cele care au avut marea fericire de a nu avea asemenea probleme, de regulă se ciocnesc cu căderea intensivă a părului în urma sarcinii. La unele, acest fenomen este temporar și nu poartă un caracter grav, pe când în cazul altora dobândește dimensiuni amenințătoare.

Despre cauzele căderii părului în urma sarcinii și metodele posibile de a soluționa această problemă, discutăm cu Irina Batâr, medic triholog și dermatolog în cadrul clinicii "Sancos".

Cât de des se adresează la dvs. femei care se confruntă cu problema căderii părului în urma sarcinii și care ar fi cauza acestei nenorociri?

Cu părere de rău, în urma nașterii, foarte multe femei sunt diagnosticate cu căderea difuză a părului, adică căderea părului fără apariția cicatricelor pe piele. Cu toate acestea, nu ar fi corect să considerăm o asemenea problemă drept una îngrozitoare. Este important să reținem că în majoritatea cazurilor, maxim peste jumătate de an starea părului se va îmbunătăți în mod considerabil și căderea părului se va stopa.

Apropo, însăși femeile foarte rar asociază fenomenul căderii părului cu nașterea micuțului. De regulă, ele au părerea greșită că doar căderea părului în a doua zi după naștere poate fi considerată o consecință a depresiei postnatale. Dar nu este adevărat: de obicei, părul începe să cadă abia peste câteva luni după nașterea copilului.

Motivul căderii părului în perioada postnatală constă în modificările hormonale, în perioada de depresie. Și, atunci când vorbesc despre depresie postnatală, aici includ însăși procesul nașterii, schimbarea regimului tinerei mămici, puțin somn+eforturile fizice, precum și consecințele anesteziei în urma nașterii prin cezariană. Pot fi și cauze "prenatale". Multe femei au anemie în timpul sarcinii, organismul lor este slăbit și aceasta, de asemenea, cauzează o stare slăbită a părului.

Ce cantitate de păr este normal să cadă zilnic? În ce cazuri este nevoie de intervenția specialistului?

De regulă, în timpul spălării și pieptănării părului, este normal să cadă până la 120 fire de păr. În alte cazuri, ar fi bine să solicitați ajutorul unui specialist. Anume acesta poate oferi anumite recomandări, care vor fi de ajutor femeii. Or, arsenalul mijloacelor de combatere a acestei probleme în asemenea circumstanțe nu este atât de mare, iar aplicarea unor proceduri și medicamente ar putea fi periculoase pentru o mamă care alaptează.

Ce tratamente ar putea fi recomandate cu scopul combaterii căderii părului?

Ar putea fi prescrise vitamine din categoria B, șampoane și loțiuni ce conțin acid nicotinic, care are proprietăți vasodilatatoare și care îmbunătățește circulația sângelui. La fel, medicul v-ar putea indica mezoterapie cu injecții la nivel local, crioterapie cu azot, ședințe de Darsonval, în timpul cărora microcurentul stimulează creșterea părului. Este important să menționăm că doar ultimile două proceduri pot fi recomandate mamelor care alaptează. Celelalte sunt permise doar la indicația medicului.

Alimentația poate influiența căderea părului?

Alimentația mamei care alaptează, dar nu numai, are o importanță majoră cât privește structura părului. Doar firul de păr, 90% este compus din proteine (caroten), de aceea este extrem de important femeia să mănânce mai multă carne, pește, produse lactate, nuci.

În timpul alaptării, pot veni în ajutor metodele tradiționale?

Desigur, unele rețete ale bunicii reprezintă o reală salvare pentru mămicile care alaptează. Este vorba despre măștile pentru păr preparate din secară, gălbenuș de ou, precum și măștile care au la bază zer cald. Se recomandă să clătiți părul cu decoct din urzică sau rădăcini de brusture și calamus. S-a dovedit că au efecte bune tincturile de ardei iute, frecarea rădăcinii părului cu ulei de răcin, brusture și jajoba. Atunci când procurați un șampon, atrageți atenție sporită conținutului acestuia: ingredinetele trebuie să fie pe bază naturală.

Recomand tuturor mămicilor tinere să aibă grijă de sine și să se alinte cât mai mult. Nu neglijați propunerile celor apropiați de a vă ajuta la îngrijirea copilului și în gospodărie. Lăsați unele griji pe umerii altor membri ai familiei. În acest fel, vă veți putea face puțin timp pentru a vă odihni și a restabili forțele. Dacă, elementar, veți avea timp pentru puțin somn sau pentru a face o mască la păr — rezultatele unei asemenea mini-relaxări nu se vor lăsa aștepatate și se vor răsfrânge nu doar asupra părului dumneavoastră, ci și asupra sănătății în întregime.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Produse și servicii la tema

Vezi harta
  • Sancos Instituție medicală multidisciplinară

    or. Chișinău, str. Moscova, 16
    022 909-909, 022 909-908

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Nașterea»

Articole populare a rubricii «Nașterea»