22 aprilie 2016

Hakan Eraslan: "Studiul electrofiziologic cu ablație — metoda revoluționară de diagnosticare și tratare a aritmiilor"

Spitalul Internațional Medpark vă prezintă o metodă inovativă utilizată pentru diagnosticarea și tratarea aritmiilor — studiul electrofiziologic și tratamentul prin ablație.

Tehnologiile medicale ultramoderne disponibile la Centrul Cardiologic Medpark ne permit să diagnosticăm cu exactitate aceste afecțiuni cardiace prin proceduri minim invazive, iar dacă este necesar, să le tratăm în timpul aceleiași intervenții. Astfel reușim să-i scutim pe pacienți (adulți și copii) de tratamente medicamentoase îndelungate, prin cele două proceduri complementare de electrofiziologie cardiacă:

 • diagnostic — studiul electrofiziologic;
 • tratament — ablație prin radiofrecvență.

De asemenea, în cadrul Centrului de Cardiologie Medpark o echipă de medici cardiologi vă oferă oricând consultațiile și investigațiile necesare, pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare și a vă ajuta să vă mențineți inima sănătoasă.

Ce este studiul electrofiziologic cardiac?

Inima produce semnale electrice care se răspândesc prin mușchiul inimii și rezultă în contracție musculară. Un studiu electrofiziologic cardiac reprezintă un test de diagnosticare, care ne permite să vedem în detaliu aceste semnale cardiace și să stabilim dacă pacientul prezintă anomalii ale bătăilor inimii — aritmie cardiacă. Acest test este folosit pentru diagnosticarea tipului aritmiei, pentru determinarea cauzelor care duc la apariția ritmului cardiac neregulat, precum și pentru stabilirea celei mai eficiente metode de tratament. Electrofiziologia presupune colectarea și interpretarea semnalelor înregistrate în diferite zone ale inimii, prin avansarea unor catetere de diagnostic în diferite zone de la nivelul atriilor și ventriculilor. Datele obținute prin poziționarea acestor catetere, împreună cu reacția la diferite manevre de pacing sau la administrarea anumitor medicamente, oferă posibilitatea de a induce, opri și înțelege tipul aritmiilor pe care le prezintă pacientul, precum și mecanismele prin care aceste aritmii se produc.

Când este necesar studiul electrofiziologic?

Studiul electrofiziologic este recomandat:

 • pentru a determina cauza ritmului cardiac anormal;
 • pentru a identifica locul unde se produce anomalia ritmului cardiac;
 • pentru a stabili cea mai eficientă formă de tratament pentru ritmul cardiac neregulat;
 • pentru a monitoriza acțiunea și eficiența medicamentelor antiaritmice.

Pregătirea pacientului

Înainte de efectuarea studiului electrofiziologic, pacientul:

 • își va informa medicul privind tratamentele în curs și medicamentele pe care le ia, iar doctorul îi poate cere să întrerupă administrarea anumitor medicamente cu 5 zile înainte de efectuarea testului (de exemplu, aspirina);
 • dacă este diabetic, trebuie să ceară medicului indicații cu privire la administrarea medicamentelor;
 • nu trebuie să consume lichide sau alimente după miezul nopții dinaintea efectuării testului;
 • trebuie să semneze un formular de consimțământ.

Cum se efectuează testul?

Studiul electrofiziologic este executat în cadrul unui laborator de electrofiziologie, dotat cu aparate radiologice. Cardiologul sau electrofiziologul realizează procedura, asistentele supraveghează pacientul și asistă medicul, iar radiologul oferă asistență în timpul utilizării aparatelor radiologice.

Pacientul este conștient, dar ușor sedat, în poziție culcată. Se aplică anestezie locală la nivelul pielii, unde se va realiza puncția (de obicei femural). Se introduc două catetere prin intermediul unei vene sau artere până la nivel cardiac. Cateterele cu diametrul de 2 mm se manipulează cu ajutorul radioscopiei și servesc pentru înregistrarea în permanență a activității electrice din interiorul cordului. Aceleași catetere pot fi utilizate și pentru stimularea electrică a inimii (sunt furnizate impulsuri electrice de intensitate foarte mică). Procedura este efectuată cu amplificatoare adecvate, capabile să analizeze semnale electrice de ordinul milivolților. Deseori, este necesară administrarea unor substanțe farmacologice în timpul procedurii, pentru precizarea diagnosticului. Studiul nu este dureros și durează aproximativ 45 minute, iar după procedură, pacientul va rămâne culcat încă șase ore. Timp de 24 de ore după efectuarea testului, pacientul se va abținede la baie/duș, pentru a proteja locul puncției.

Ce riscuri presupune procedura?

Complicațiile asociate cu studiul electrofiziologic sunt foarte rare. Uneori puncția se poate complica cu apariția unui hematom local, care, de obicei, se resoarbe singur. În mod cu totul excepțional (1 la 3000 de cazuri) pot apărea complicații majore (hemoragii care să necesite transfuzie, perforație cardiacă cu tamponadă, embolie pulmonară sau sistemică). Beneficiul procedurii este considerat a fi superior riscului acesteia.


Ce este ablația transcateter?

Ablația transcateter este o procedură terapeutică inovativă, aplicată pacienților cu aritmii cardiace diagnosticate prin studiul electrofiziologic. Intervenția permite eliminarea definitivă a focarului ectopic aritmogen responsabil de producerea aritmiei, prin utilizarea căldurii, condusă în interiorul inimii prin vârfurile cateterelor speciale.

Avantajele ablației:

 • nu este dureroasă;
 • se realizează cu anestezie locală;
 • disconfortul și riscurile sunt minime;
 • durerea postoperatorie este redusă;
 • majoritatea pacienților pot merge acasă în aceeași zi sau în ziua următoare;
 • scade riscul de apariție, pe viitor, a complicațiilor ca rezultat al aritmiei;
 • după procedură pacientul nu va mai lua medicamente pentru a controla aritmia;
 • scade riscul reacțiilor adverse din cauza administrării îndelungate a medicației.

Efectuarea procedurii de ablație

În timpul realizării studiului electrofiziologic, odată stabilite tipul și originea aritmiei, se poate trece la ablația propriu-zisă: folosind unul dintre cateterele deja prezente în camerele inimii, este transmis un curent electric special, numit „radiofrecvență", care încălzește vârful cateterului (temperatura nu depășește niciodată 60 de grade). Căldura determină coagularea punctului responsabil de producere a aritmiei. Având în vedere că în interiorul inimii nu există terminații nervoase care să perceapă senzații dureroase, procedura poate fi resimțită uneori doar ca un fior deranjant în interiorul toracelui, care dispare imediat după încheierea intervenției. La finalul ablației, cateterele sunt îndepărtate cu ușurință, fără a provoca disconfort pacientului. Se va prescrie o medicație pe care pacientul va trebui să o urmeze până a doua zi.

Studiul electrofiziologic cu ablație durează în medie 90 de minute, iar după procedură pacientul va rămâne culcat încă șase ore (în cazul puncției venoase) sau 24 ore (în cazul puncției arteriale).

Cardiologie intervențională la Centrul Cardiologic Medpark

Cardiologia intervențională reprezintă o ramură modernă, revoluționară a cardiologiei. Fiind rezultatul unei combinații între cardiologia clasică și chirurgia cardiacă, aceasta oferă beneficii foarte mari pentru pacienți. Esența acestei ramuri este tratamentul prin tehnici minim invazive. Cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră, cardiologia intervențională soluționează cazuri care în mod tradițional ar fi fost tratate cu bisturiul. Comparativ cu chirurgia clasică, riscurile periprocedurale în cardiologia intervențională sunt minime.Cardiologia intervențională poate fi o opțiune excelentă deoarece:

 • unele intervenții complicate pe cord deschis pot fi înlocuite cu proceduri simple, nechirurgicale;
 • procedurile sunt minim invazive și nu lasă cicatrici postoperatorii, iar complicațiile sunt rare;
 • procedurile nu sunt foarte dureroase și nu provoacă dureri postoperatorii;
 • riscurile pentru viața pacientului sunt minime;
 • este singura soluție pentru pacienții care nu se califică drept candidați pentru intervențiile chirurgicale pe cord deschis.

Cadou din inimă de la Medpark

Deoarece toate tratamentele cardiologice de succes încep cu vizita la cardiolog, vă invit să beneficiați de oferta unică Medpark pentru inima Dvs.: până pe 15 aprilie 2016 aveți 50% reducere la consultațiile cardiologilor și 20% reducere pentru toate investigațiile ulterioare, recomandate de cei mai buni specialiști ai Centrului Cardiologic Medpark. Vă aștept la o consultație! Programați-vă la numărul 022 40-00-40.

Autor: Dr. Hakan Eraslan, medic cardiolog în cadrul Centrului Cardiologic Medpark, cu o experiență internațională de peste 10 ani în domeniul cardiologiei intervenționale.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 514
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md