31 ianuarie 2017

Premieră medicală: reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior și posterior într-o singură intervenție

Ruptura de ligament încrucișat este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului, dar situația în care se rup ambele ligamente, anterior și posterior se întâlnește mult mai rar. În luna ianuarie, echipa ortopedică Medpark a reușit să opereze ambele ligamente în cadrul aceleiași intervenții, în premieră pentru țara noastră.

Pacientul este un tânar foarte activ, care obișnuia să practice diverse sporturi, dar în urma unei traume la genunchi, acesta a suferit leziunea ligamentului încrucișat anterior (LIA) și a ligamentului încrucisat posterior (LIP). Intervenția chirurgicală este unica soluție de reîntoarcere a stabilității și mobilității genunchiului.

Dacă până acum acest tip de operație se realiza în două etape, echipa chirurgicală Medpark, condusă de dr. Viorel Vetrilă, alături de medicii ortopezi-traumatologi Victor Chetraru și Nicolae Bajurea și medicul anesteziolog Ivan Taburceanu, a efectuat intervenția într-o singură zi. Astfel riscurile operatorii se micșorează esențial, iar pacientul trece printr-o singură perioadă de reabilitare.

Intervenția constă în înlocuirea ligamentului rupt cu o grefă de țesut și reconstrucția acestuia. Deși este o operație complexă, aceasta se efectuează prin acces minim invaziv, cu ajutorul unui artroscop, introdus prin câteva incizii de dimensiuni mici la nivelul genunchiului.

Metoda minim invazivă asigură o serie de avantaje pentru pacient:

 • risc operatoriu redus;
 • dureri mai mici după intervenție;
 • durata de spitalizare mică (2-3 zile);
 • recuperare rapidă (2-3 luni, față de minim 6 luni în cazul metodei clasice).

Pacientul la 2 zile după intervențieDespre Ortopedia și Traumatologia Medpark

Ortopedia Medpark oferă o gamă completă de diagnostic și tratament a afecțiunilor locomotorii, fiind organizat conform standardelor internaționale din punct de vedere al protocoalelor medicale, confortului și dotării cu echipamente performante. Pacienții beneficiază de soluții integrate de tratament, iar în urma intervențiilor ortopedice se oferă un tratament complex de reabilitare rapidă, prin proceduri fizioterapeutice și kinetoterapeutice, aplicate în funcție de afecțiunea prezentată.


De ce să alegi Medpark

 • Echipă ortopedică de top;
 • Echipă de anestezie și terapie intensivă specializată și experimentată;
 • Sală de operații ortopedice echipată complet, dotată cu echipamente endoscopice minim invazive;
 • C-arm (Rx-TV) intraoperator — aparat radiografic modern în sala de operații, care permite controlul intraoperator;
 • Cell-saver: sistem de autotransfuzie. Sângele pacientului i se transfuzează lui însuși, astfel nu are contact cu sânge străin, care e oarecum riscant pentru organism;
 • Aparat exclusiv de hemofiltrare, pentru curățarea sângelui pacientului;
 • Săli de operație dotate după standardele internaționale, cu: sterilitate maximă, filtre de aer HEPA (aer steril), flux de aer laminar, controlul volumului și calității, uși ermetice, panou de control al sălii de operații;
 • Îngrijire postoperatorie la standarde internaționale.
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 813
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Medpark — Spitalul internațional str. A. Doga, 24 Tel.: 022 40-00-40 www.medpark.md