10 aprilie 2015

De la 1 iulie indemnizația unică la nașterea copilului va constitui cel puțin 5,5 mii de lei

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a elaborat un proiect de lege cu privire la indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizațiile pentru întreținerea copilului până la un an și jumătate, precum și pentru orfani și copii rămași fără supravegherea părinților.

Documentul prevede că "mărimea indemnizației unice la nașterea copilului va fi egală cu valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la nașterea copilului, calculată pentru anul trecut".

Potrivit calculelor Institutului de Cercetări al Academiei de Științe, pentru procurarea minimului necesar, care include: pătuc, cărucior, îmbrăcăminte pentru nou-născut, biberoane și articole de igienă personală, este nevoie de cel puțin 5,5 mii de lei.

Pentru alocarea indemnizațiilor respective, va fi necesară suma de 103 milioane 17 mii de lei, din care 42 milioane 178 mii de lei trebuie găsiți în mod suplimentar.

"Majorarea indemnizației unice reprezintă o parte componentă a politicii demografice a statului, care include creșterea natalității în țară" — se spune în document.

Conform datelor prezentate de Ministerul Sănătății, în ultimii cinci ani numărul nou-născuților vii s-a redus cu mai mult de 2 mii — de la 40801 până la 38624.

De asemenea, proiectul de lege prevede că și copiii ce au rămas temporar fără tutela părinților, care se află minimum 30 de zile în spital, în arest sau sunt privați de drepturi părintești, vor putea beneficia de indemnizație lunară.

Până în prezent, aceste categorii de copii nu primau ajutor de la stat. Cu toate acestea, în anul 2014, numărul acestora era de 1140. În acest fel, volumul ajutorului suplimentar va constitui 4 milioane 788 mii de lei.

Sursa: rtr.md
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 845
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.