21 februarie 2017

Elevii claselor a 5-a — a 9-a vor fi scutiți de taxa pentru chiria manualelor școlare

Elevii claselor a 5-a — a 9-a trebuie să primească manualele gratuit. O asemenea decizie a fost luată de Curtea Constituțională.

În prezent, în conformitate cu Codul educației, elevii claselor primare primesc manualele gratuit, iar discipolii claselor 5-9 — plătesc pentru chiria acestora.

Potrivit deciziei Curții Constituționale, manualele sunt recunoscute drept parte integrată a procesului de studii, care trebuie să fie gratuit în școala primară și gimnaziu.

Conform hotărârii judecătorești, orice prevedere legală care ar permite stabilirea unor plăți obligatorii pentru elevii claselor primare și gimnaziale, este contrar Constituției, care garantează învățământul general gratuit.

În acest mod, taxa obligatorie pentru manualele de clasele 5-9 este neconstituțională. În același timp, Curtea Constituțională va face apel către Parlament pemtru remedierea deficiențelor existente în Codul educației.

Decizia este definitivă și nu poate fi atacată în instanță. Aceasta va intra în vigoare din momentul publicării în "Monitorul Oficial".


Părinții ai căror copii urmează la toamnă să meargă în clasa întâi, ar putea citi acest articol pentru a se familiariza cu nuanțele legislației din R. Moldova. Iar cei care absolvesc anul acesta gimnaziul, pot afla informații utile despre liceele private din Chișinău.
Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 56
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.